În mai 2012, liberalul trecut la ALDE Daniel Chițoiu devenea ministrul economiei, comerțului și mediului de afaceri.
La acea dată, Dan Laurențiu Tudor era un ilustru nimeni. Instalator în timpul comunismului, domnul Tudor a terminat în 1991, la seral, Facultatea de Instalații.
Apogeul carierei domniei sale până în 2012 a fost atins ca șef de șantier și director tehnic al unor firme de construcții mici specializate în instalații termice și sanitare.
În ce domeniu putea oferi dânsul consiliere ministrului economiei, probabil că nici nu mai contează.
Omul potrivit și la CONPET, și la Spitalul Floreasca
În anul de grație 2012, domnul Tudor explodează profesional. Inginerul specializat în instalații, deja consilier al ministrului economiei și director tehnic la o firmă de construcții, devine, brusc, specialist în transportul de țiței la CONPET SA, unde, conform CV-ului, face niște megaminuni.
La CONPET, domnul Tudor, conform CV-ului, stabilește:
- direcțiile principale de activitate și de dezvoltare
- politicile contabile și ale sistemului de control financiar
- numește și revocă directori, stabilește remunerarea lor, supraveghează activitățile directorilor
- pregătește raportul anual și situațiile financiare, avizarea bugetului de venituri și cheltuieli,
- aprobă contractul colectiv de muncă, organizează adunarea generală a acționarilor și asigură implementarea hotărârilor acesteia.
Cum a făcut toate cele de mai sus cu zero experiență în domeniu, numai clasa noastră politică poate ști.
Expertiza domnului Tudor pare nemărginită, așa că el este numit și în conducerea Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, unde se ocupă de:
- avizarea bugetului de venituri și cheltuieli al spitalului, precum și de avizarea situațiilor financiare trimestriale și anuale
- aprobarea măsurilor pentru dezvoltarea activității spitalului în concordanță cu nevoile de servicii medicale ale populației
- avizarea programului anual al achizițiilor publice
- analiza modului de îndeplinire a obligațiilor de către membrii comitetului director și activitatea managerului și dispunerea de măsuri pentru îmbunătățirea activității.
Nuclearelectrica via ELCEN
În 2013, Dan Laurențiu Tudor devine și inspector-șef regional la Inspectoratul de Construcții. Pentru ca apoi să ajungă șef peste construcții la Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță.
Este o perioadă bună din punct de vedere financiar, căci domnul Tudor își permite să împrumute unor prieteni suma modică de 248.000 de euro. Bani pe care încă nu i-a primit înapoi.
Tot în această perioadă a vândut și două imobile în valoare de aproape 600.000 de euro. Așa îi lovește norocul pe unii.
În 2015 este numit director general adjunct la ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România. Zero experiență în domeniu, regulă care se aplică și pentru pozițiile deținute în Consiliul de Administrație de la Hidro Tarnita și în Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica.
Numirile se tot adună, pentru că omul trebuie să facă și el un ban. Vorbim despre minimum 200.000 de lei pe an, adică, la paritatea de atunci, se apropie de 4.000 de euro pe lună.
Soția domnului Tudor este angajată și ea tot la stat, la Fondul de Garantare pentru IMM-uri, instituție foarte atent căpușată de clasa noastră politică. În 2017, fiica domnului Tudor este angajată ca expert la Ministerul Energiei. Așa a fost hărăzit, nici vorbă de nepotism.
Domnul Tudor se dovedește a fi o nenorocire la ELCEN – companie cu datorii uriașe, așa că este transferat pe o poziție și mai bine plătită – director adjunct la Nuclearelectrica, altă firmă supercăpușată.
Declarații de avere aiuritoare
În 2020, familia Tudor a câștigat minimum 383.815 lei sau peste 7.000 de euro pe lună (cel mai probabil undeva peste 10.000 de euro pe lună, căci declarația de avere pe 2020 nu este depusă). De la stat.
Declarațiile de avere ale domnului Tudor sunt contradictorii. De exemplu, pe 30.12.2013, familia Tudor avea 7 case, economii în bancă de 45.000 de lei și un venit total de cam 100.000 de lei.
În iunie 2014 (peste 6 luni), familia are 8 case și a vândut pe 12.11.2013 un apartament de 350.000 de euro, care nu apare în declarația făcută în 2013. Cumva au economisit și peste 137.000 de lei și au dat și un împrumut de 250.000 de euro.
Știm bine, domnul Tudor nu e un caz singular. Sunt alte câteva sute de oameni foarte bine conectați politic care au cariere similare precum a acestuia și care în acești ani au încasat sute de mii de lei de la stat. (Va continua).
Declarația de avere din 2013
Declarația de avere din 2014
Declarația de avere din 2015