Ce președinte de țară vrei să fii dumneata, cu pregătirea asta de preșcolar, Marcele?! Du-te înapoi la școala primară, ia-o cătinel și peste douăzeci de ani o să poți să fii cel mult stagiar într-o companie mai acătării.
Dar statul român nu funcționează așa. Statul român funcționează ca mafia. Contează loialitatea, contează slugărnicia, contează să fii în stare să faci orice îți cere organizația. Și pentru un plus de șarm democratic original să și pozezi permanent în reformator.
Marcel de la Buzău nu leagă două vorbe în nicio limbă străină (și nici cu româna nu se simte prea bine), dar s-a înconjurat de consilieri care îi toarnă în ureche mierea ideii că ar fi Churchill, direct. Caraghioslâc mai mare nu găsești nici dacă iese Rareș Batistă să promită că în treizeci de zile, cum a eliminat pensiile speciale, scoate din mister și diploma de bacalaureat a lui Marcel!
Cu calificările sale, într-o lume normală, Marcel era mâna a doua la tavan sau cel mult ajutor de făuritor de covrigei la o simigerie de țară. Dar, na – românii, alegerile lor și statul făurit de ei.
Are carismă, se spune despre Marcel. Dar asta se spune într-o țară care îi are ca modele pe Tzancă Uraganu și Prodanca, un loc binecuvântat, grădina Maicii Domnului, nu așa, în care taurii comunali sunt fermecătorii domni Guță-Manea și Borcea-Shakira-Butelie. E și carisma asta după cum mai e și țara.
Și parcă ar fi doar Marcel. În politica românească nu ți se cere nicio calificare, poți să fii un infractor ca Dragnea și să conduci o cameră din Parlament.
Într-o lume normală, Dragnea cu cazierul lui greu își găsea loc de muncă la mai adecvata meserie de vidanjor. Dar, na – pe români nu-i deranjează. Iar Ciolacu îi era vâslaș, îi prindea râma-n cârligul undiței.
Românii învață greu și uită repede, vorba aia. Și mai e puțin și o să pună dovleacu-n cap, de Halloween, apoi sărbătorile vin, sărbătorile vin, se dă „Singur acasă” la Pro TV, se mai ambuteiază pe Valea Prahovei (Beni, deschide!), mai un weekend prelungit etern pe datorie, mai cu nășica, mai cu cumătrul, mai o combinație, hai că nu s-o eradica tocmai cu noi corupția, mai intră într-un loc de muncă unde se stă între zilele de salariu și la sfârșit veșnica mirare: ca la noi – la nimeni! Oare de ce?
Foto: Dumitru Angelescu
Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Libertatea vă urează Paște Fericit! Trimite și tu mesaje de Paște celor dragi în aceste zile de sărbătoare!