Dacă s-ar organiza alegeri mâine, este foarte puțin probabil (estimez șanse sub 5%) ca un partid nou cum este Reper-ul să poată să strângă semnăturile necesare (peste 180.000) pentru a putea participa la alegeri. Eșecul catastrofal al Demos-ului, un partid cu o recunoaștere bunicică și cu susținători relativ cunoscuți de a strânge cinstit semnăturile necesare pentru ultimele patru competiții politice, ar trebui studiat cu atenție. În București, Demos a reușit să strângă 1040 de semnături din cele 9100 necesare pentru candidatura la Consiliul General al Primăriei București.

Strângerea în mod cinstit a semnăturilor și nu cu „firme” poate deveni o problemă foarte serioasă și pentru USR, în condițiile în care numărul membrilor care au votat la ultimele alegeri a fost sub 17.000. 

O parte importantă dintre cei 17.000 sunt foști membri PLUS care vor fi greu de convins să iasă în stradă să strângă semnături pentru o listă care, cel mai probabil, va fi dominată de echipa Drulă, Barna, Ghinea. Dar cum fac „granzii” politicii?

Schemele partidelor mari

Partidele vechi au tot felul de tertipuri de a strânge semnături, folosindu-se de instituțiile mari angajatoare ale statului și politicienii care le conduc. Oamenii vulnerabili care depind de „bunăvoința” primăriei sau a instituțiilor statului sunt adesea pe aceste liste. Direcțiile Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC-uri) joacă și ele un rol important.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Controlul listelor de semnături este făcut de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), o instituție cu probleme uriașe de corupție și nepotism. Verificarea semnăturilor este, de fapt, o formalitate. Obiectiv, dincolo de problemele sale interne, AEP nu poate verifica în cele câteva zeci de minute sutele de mii de semnături primite. În plus, AEP este dominat de PSD și PNL, partide care au tot interesul ca verificarea semnăturilor să nu fie făcută serios. 

Strângerea dificilă a semnăturilor este doar preludiul unei dificile atingeri a pragului de 5%

În perioada strângerii de semnături în București nu am văzut nici măcar o singură dată o acțiune de strângere de semnături a PSD, PNL, ALDE și PMP care să fi fost credibilă, în sensul să transmită forța „că așa se strâng zeci de mii de semnături”.

Nici USR-ul și nici Reper-ul nu au cum să facă „minunile” de înmulțire a semnăturilor ca partidele vechi, deoarece riscă un scandal care le-ar diminua și mai mult șansele și așa din ce în ce mai mici de a avea o prezență semnificativă în Parlament. 

Dacă adăugăm la asta și scăderea dramatică a entuziasmului pentru a susține în stradă partidele politice noi, este clar că cele două partide vor avea probleme mari și foarte mari în a participa la alegeri, mai ales dacă vor exista alegeri anticipate. De la strângerea semnăturilor, până la intrarea în Parlament, totul e un risc pentru cei noi.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Cum Reper-ul este în cea mai delicată situație, partidul fiind în continuare condus de la Bruxelles, m-am gândit mai jos la câteva soluții posibile.

Cum ar arăta o alianță între Orban și Cioloș?

Prima ar fi o alianță cu partidul domnului Orban – un partid plin de politicieni vechi și cu multă „îndemânare” în a produce semnături.  Asta ar transforma însă întregul discurs despre o clasă politică nouă, cât și despre meritocrație într-o glumă sinistră și ușor sancționabilă atât de USR, cât și de PNL și PSD. 

În plus, este probabil ca listele să fie dominate de oamenii domnului Orban, mulți dintre ei cu un trecut dubios și plin de scandaluri de corupție, nepotism și traseism politic, lucru care ar face aproape imposibilă implementarea agendei Reper-ului.

„Varianta Bolojan”, puțin probabilă

A doua soluție și probabil cea mai eficientă este atragerea unor vectori de imagine importanți în partid capabili să ducă partidul la peste 5%. 

E nevoie de oameni cu carismă și capabili să inspire speranță și încredere. În acest moment, domnul Bolojan pare a fi singurul capabil să facă acest lucru. Intrarea domnului Bolojan în Reper este însă foarte puțin probabilă, considerând poziția actuală a acestuia. 

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Laura Codruța Kovesi nu are niciun motiv să intre într-o competiție politică, dar dacă Reper-ul reușește să o convingă să devină membră de partid, asta ar putea aduce îndeajuns de mult entuziasm pentru a strânge semnăturile necesare și cel mai probabil pentru a trece pragul electoral. Este foarte puțin probabil ca alți oameni cu notorietate să își dorească înrolarea într-un partid cu șanse deocamdată destul de reduse de a face pragul electoral.

Ambele soluții de mai sus sunt soluții clasice ușor de contracarat de către partidele mari și serviciile noastre deloc implicate în viața politică.

Pot candidații independenți să readucă publicul la urne?

Există însă și o altă soluție care până în acest moment nu a apărut deloc în discuția publică.

Susținerea unor candidaturi semiindependente, în special de Reper, dar posibil și de către USR, ar putea să readucă cele două partide în atenția și grațiile publicului. Reper-ul ar putea propune o listă deschisă de 10-15 candidați „independenți” care să fie susținuți de partid. 

Mai clar, candidații independenți vor fi oameni care au comunități puternice în spate și care au dovedit că sunt foarte buni la ceea ce fac. Oameni care vor avea un scop foarte clar în Parlament și care vor avea nevoie de susținerea unui partid pentru a-și putea implementa la nivel național lucrurile foarte bune pe care au reușit să le facă înainte de a candida. 

De la Emilia Șercan la preoții admirabili

Candidaturile doamnelor care au reușit să construiască spitale, Oana Gheorgiu și Carmen Uscatu, a Emiliei Șercan, care a reușit practic de una singură să expună impostura cumplită a mediului academic, a fraților Ușeriu, cei care au reușit să pună la punct Via Transilvanica, a Melaniei Medeleanu, care a reușit să facă posibile o mulțime de inițiative care mai de care mai bune de la Magic Camp la Vorbește de Bine, a lui Tudor Chirilă sau a unora dintre preoții care fac remarcabile acte de caritate  și altora ca ei ar putea să forțeze partidul/partidele în avea agende pragmatice și foarte ușor de susținut și monitorizat. 

Domenii cum ar fi sănătate, educație, cultură, turism, sport, incluziune socială ar beneficia foarte mult de experiența acestor oameni și de prezența lor în Parlament. 

Cei de mai sus nu au cum să se integreze într-o disciplină tipică de partid, dar ar putea cu ajutorul unui partid să aibă un impact mult mai mare. Ei ar putea, de asemenea, să genereze îndeajuns de mult entuziasm încât nici strângerea de semnături și nici pragul electoral să nu fie o problemă. 

Ar putea să fie și o soluție credibilă pentru reforma clasei politice.

Scriu cele de mai sus ca un fost candidat independent care am reușit cu chiu, cu vai să strâng un pic peste 12.000 de semnături și asta cu ajutorul a zeci de voluntari și cu superchin și folosind o platformă electronică care a adus majoritatea semnăturilor. Am obținut un total de 16.343 de voturi, ceea ce m-a pus pe locul 14 la alegerile parlamentare, depășind un total de 27 de partide care au avut voturi din toată țara, deși eu am avut voturi doar din București (18 din acestea fiind reprezentate acum în Parlament pe locurile minorităților). 

Am fost în total cinci candidați independenți la București și toți cei patru au strâns cumva mai multe semnături decât mine, deși nu au folosit platforme electronice. Au obținut cu minimum 15.200 de voturi mai puțin decât am reușit eu. Iar Gabriel Oprea a reușit să strângă 825 de voturi. 

Pledoaria mea pentru „independenți” nu e deloc prodomo. Nu am niciun fel de gânduri de a mai candida și nici nu cred că mă pot răzgândi.

E doar o încercare de a căuta soluții acolo unde începe deșertul de încredere a oamenilor. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

RandomRealityS   •   04.08.2022, 13:00

Cenzura pe care o practicati si faptul ca stati doar in bula de opinii identice va face sa credeti, si acum cand v-ati prabusit iar Ciolos e cel cu cea mai mica incredere si nicio sansa sa faca macar 1%, sa credeti ca stiti voi ce vor oamenii cand voi cenzurati tot cand oamenii ca zic ce voi nu vreti sa auziti. Poporul roman e 60% nevaccinat, unde din aia 40% ... lejer 10% sunt la chiuveta si 10% au fost hartuiti. Cum crezi tu ca as mai vota eu vreodata cu *** care voiau sa bage si vaccinare obligatorie, si certificatele alea nebunesti? Asa, dupa mintea voastra? Asa ati crezut voi ca vrea electoratul? 🤣 Ei, ghinion, ati dat-o in bara.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iocanioan   •   04.08.2022, 12:08

USR in nici un caz ni va achiesa la aceasta strategie (s-a vazut clar din decizia BN a USR, premergatoare demisiei lui Ciolos). REPER-ul pe de alta parte sigur va adopta ideea ca pe o strategie electorala de baza. De fapt oamenii, alegatorii, chiar asta isi doresc. O schimbare facuta de oameni competenti si dedicati, care sa-i scuteasca pe membrii de partid de la firul ierbii de voluntariate sterile pe termen nedefinit.

RandomRealityS   •   04.08.2022, 10:46

Poate nu trebuia sa va injurati toata ziua propriul electorat si sa instigati la ura si violenta contra lui si sa ii ziceti toata ziua ca e "şoşoc" crezand ca il puteti prosti voi prin diverse tehnici de propaganda, cam bolsevice, ulterior?! Acum e prea tarziu. Si de ar fi sa va cereti scuze pt ce ati facut, cu toate ca ati luat-o pe asa drum al minciunii si fraudei, de nu doar ca ati inceput sa va credeti propriile minciuni, dar nu prea mai aveti cale de intoarcere voi, tot nu v-as mai da vreodata vreo urma de putere pentru ca nu ma reprezentati politic absolut deloc pe lucruri care au un impact colosal asupra persoanei mele, adica nu e vorba de divergente simple de opinie, e vorba de impunerea cu forta a unor politici ideologice extremiste absolut nebune, unde nici macar nu ati primit asa mandat vreodata. Adica va consider foarte periculosi pentru ca nu aveti nicio problema in a-l lua pana si pe Ceausescu pe tehnici de propaganda si manipulare, ati transformat adevarul in minciuna si minciuna in adevar, si nu aveti nicio problema sa va suiti cu tancurile si bocancii peste popoare, doar incepeti sa zbierati ca Trudeau sau ca Putin, ca toata lumea e nazista, rasista etc ca asa ati decretat voi. USR va ramane cu bula lor de facebook, atat. Si nu doar USR si Co, leftistii se vor prabusi global, incet dar sigur. E bine ca v-ati aratat adevarata față, totusi. Vom vedea cum vom face, dar cert este ca, citez de la voi, "faptele au repercursiuni", "no justice, no peace". ✂️

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Observatornews.ro
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI