Baloane, cutremure de clickuri
Obiecte zburătoare neidentificate și baloane chinezești care au zburat prin SUA! S-au aprins imediat imaginația publicului, dar și cheful de joacă al presei și oficialităților din țara cu cea mai puternică armată din lume. Avioane de război care doboară baloane! Să lași măcar de înțeles că unele obiecte zburătoare ar putea fi extraterestre, când ai războaie și conflicte reale și apăsătoare, abia asta e îngrijorător. Bineînțeles că în România au apărut instant baloane rusești, care ba au fost, ba n-au fost. Luptă cu baloane, ce să mai. Privesc cu dispreț asta de unde locuiesc, în satul Nănești, unde oamenii chiar au văzut OZN-uri☺.
În România, tabloidalul deraiat s-a manifestat mai ales în legătură cu catastrofa din Turcia și Siria produsă de cutremure. Sute de show-uri TV, mii de știri alarmiste despre posibile cutremure care stau să vină. După fiecare catastrofă reală, în România se declanșează un varieteu nebunesc de cea mai joasă speță. Cutremurele nu pot fi prezise științific, precis. Pot fi estimate perioade mari de timp, pot fi indicate zone cu risc, nu se pot da ore la care se vor întâmpla.
Însă, de ce să nu luăm cu asalt inspectoratele de construcții ca să ne lămurim cât de aiurea s-a construit în România ultimelor decenii?
Nu mai bine îi dăm cu prezicători și advertoriale plătite de agenții imobiliare care ne explică ce riscante sunt blocurile vechi și că trebuie să ne luăm credit rapid la unul nou? Ei bine, nici nu se liniștise pământul în Turcia și specialiștii noștri imobiliari făceau recomandări de apartamente ieftine și noi.
Ce au făcut televiziunile românești din știrile postcutremur e scârbos de-a dreptul. Clickuri pe cadavre, extrase din frica românilor plecând de la câteva fapte reale: nu suntem pregătiți pentru așa ceva, nu am verificat cum trebuie soliditatea construcțiilor, nu vrem să ne închipuim cum ar arăta România la un cutremur de aproape 8 grade. La asta ar trebui să ne gândim, nu la cum suntem momiți de cumpărături imobiliare.
Facturi la curent
În continuare, sub privirile blânde ale statului (și ANRE-ului), iar avem o lungă perioadă de nefacturare, urmată, probabil, de noi facturi-bombă, recalculări, reevaluări. Mi se pare incredibil că în plină criză energetică, după incredibil de iresponsabila liberalizare a pieței energie operată de PNL-USR în glorioasa guvernare de acum 3 ani, încă ne mai rugăm de distribuitori să ne dea facturi clare, la zi, fără recalculări, citiri, recitiri, prostii. PSD nu se bagă în discuție, deși are o mare responsabilitate pentru felul în care arată ANRE acum. După ce că plătim enorm, parcă nu știm niciodată ce avem de plătit. PSD, PNL, între timp, sunt prea ocupate să simuleze certuri și neînțelegeri.
Rate enorme
A fost un an de rate enorme la bănci. Clasa de mijloc e praf făcută de ratele la case. Este subiectul cel mai puțin acoperit, dar e și realitatea care sapă cel mai mult la stabilitatea clasei de mijloc, oricum fragilă – probabil se vor duce toți dinspre un liberalism căldicel direct în brațele extremei drepte.
Analize medicale pe bani grei
Treaba aia cu analize medicale gratuite pentru asigurați a ajuns o legendă. Teoretic, ar mai fi spațiu pentru acoperirea cheltuielilor din asigurare. Practic, aud peste tot în jur cât de mult costă analizele și cât de mult taxează companiile private pentru ele. Analizele decontate se termină în câteva zile. Firmele private decontează ele știu cum și cui prin CNAS, DNA doarme de rupe, banul public se scurge într-o rețea de firme private dereglementate. Situația doare cu atât mai mult cu cât aud de tot mai multe cazuri de copii care au nevoie de analize ceva mai complexe (computer tomograf, de exemplu) care mai devreme de luni de zile nu pot avea parte de gratuitate. Din nou se vede cât de aiuristică e politica românească, mai ales văzând că un astfel de subiect nu stresează niciun ales.
Profiturile uriașe fără taxe
Continuă gluma proastă cu taxarea corporațiilor care au profitat nesimțit de pe urma războiului. Și de pe urma pandemiei, aș adăuga. Afacerile în retail au fost bubuitoare. Afacerile cu petrol, la fel. Și totuși, încă ne chinuim să aflăm, de exemplu, de ce un conglomerat precum Lidl-Kaufland nu e taxat serios, de ce OMV și Petrom nu sunt suprataxați.
O știre de săptămâna trecută ne dă poate cheia: păi cum să-I controleze ANAF când oamenii care conduc exact divizia de urmărire a marilor contribuabili sunt urmăriți pentru șpăgi pe care le-ar fi luat tocmai din afaceri în care erau implicați mari contribuabili. Cătălin Cojocaru, director adjunct în ANAF la acest departament de control al multinaționalelor, e acuzat oficial de DNA că ar fi făcut trafic de influență pentru a introduce niște producători în rețeaua unor magazine mari. Vă dați seama ce chef de taxare a corporațiilor avea băiatul ăsta.
Reforma educației
Se tot vorbește de reforma educației. De fapt, mie mi-e clar, toată agitația vine din faptul că mulți rechini simt câți bani pot face pe marginea sistemului de stat, privatizând diverse feliuțe. De aici e agitația, restul e bla-bla. Mișcarea e similară celei din sănătate – sigur că apar și felii private utile, dar businessul se bazează pe extragere de bani de la stat pentru prosperitate privată și acces doar pentru anumite categorii de populație. Ce e și mai grav e că intervenția politică este extrem de anemică, dovadă că multă lume vorbește de educație, puțini înțeleg sistemul. Noi avem de dat niște răspunsuri extrem de importante: ce vrem să devină copiii noștri? Deocamdată e clar și trist: e bătaie mare pe poliție, magistrate, servicii secrete, armată și sistemul bisericesc. Ce facem cu o țară de militari, polițiști, procurori, judecători, popi, plus câțiva IT-iști?
Albastru15 • 18.02.2023, 22:54
Stiri la televiziuni eu n am vazut de mult; ce se prezinta in loc de stiri sunt niste facaturi din fapte diverse in special tragice si dramatice, nimic care sa informed, sa ajute, sa contribute cu ceva la intelegerea lumii in care traim. Nu am auzit/vazut un control,serios si aplicat de foarte mult timp.Ceea ce ar trebui sa fie control, corectare, rezolvare a problemelor sunt de fapt niste cosmetizari de toata frumusetea. Unde sunt probleme grele controlorii nu se apropie.