,,Gata cu șmecheria!.
De data asta este pe bune! Mai țineți minte ce a transmis poporului român Președintele Trump, prin domnul Klaus Iohannis, la vizita de la Casa Albă a fostului profesor de fizică, din 2017? ,,Vreau să mulțumesc poporului român pentru tot ceea ce a contribuit în privința apărării noastre comune și apoi i-a mulțumit Președintelui Iohannis pentru creșterea contribuției la creșterea procentului de cheltuieli publice destinat apărării la 2% din PIB.
Donald Trump i-a mulțumit lui Iohannis pentru o minciună. Numeroase articole, spre exemplu în Libertatea, situație întărită de cifrele NATO, arată că, spre exemplu, în 2023, procentul alocat sub atenta privire a lui Klaus Iohannis (care și-a ales cei doi premieri din 2023, actuali candidați prezidențiali) procentul pentru apărare alocat de România, a fost de doar 1,6% din PIB. Diferența la nepoți?
Ceea ce mă trimite cu gândul la un alt discurs al celui care a re-devenit Președinte al Americii, discurs susținut la începutul acestei an: ,,Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat și a spus: bine domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja? Am spus: nu ai plătit. Ai comis un delict. A spus: da, să spunem că s-a întâmplat asta. Nu, nu vă voi proteja. De fapt îi voi încuraja să facă orice le trece prin minte. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile. Iar banii au început să curgă! Și apoi aud: le plăcea mai mult de Obama. Ar trebui să îl placă pe Obama mai mult! Și știți de ce? Pentru că el nu a cerut niciodată nimic. Eram precum țara stupidă a lumii. Și nu o să mai fim de acum încolo țara stupidă a lumii.
Ați înțeles? Gata cu șmecheria (și nu în sensul în care actualul premier și favorit la primul tur al alegerilor prezidențiale spunea asta – că nu mai tolerează evaziunea fiscală, dar de fapt îi ierta pe evazioniștii români dacă furau doar până la un milion și doar în cazul în care erau prinși).
Deci, România chiar va trebui să aloce 2% din PIB pentru apărare, pe bune! Chiar dacă ar trebui să ia sumele alocate de la ceea ce par din ce în ce mai mult, doar interpuși ai unora, în afaceri cu statul: mă refer la nepoți paravan care par să reușească să sifoneze banul public în timp ce nouă ni se transmite că se întorc politicile de austeritate. Deși e posibil să mă înșel. În România măreață, este posibil pe bune ca un angajat de benzinărie să crească fulminant până la a ajunge să primească zeci de milioane de lei ajutor de stat ,,pă firmă de la guvernul condus de unchi și apoi să vândă business-ul pe milioane de Euro. În România măreață și sub spectrul austerității, nepoții de unchi pot face milioane de Euro din pix, și nu doar pentru că sunt nepoți de unchi.
De unde va aloca România 2% din PIB pentru apărare?
Este o întrebare foarte bună, care ar trebui să stea la baza construirii bugetului pentru 2025. Și ce dacă? Noi știm să facem România măreață, și altfel.
Proiectul de buget ar trebui să fi fost făcut deja, că așa zice legea: ,,Ministerul Finanțelor întocmește proiectele legilor bugetare, pe care le depune la Guvern până la 30 Septembrie a fiecărui an. (…) După însușirea proiectelor de către Guvern, acesta le depune spre adoptare Parlamentului cel târziu până la 15 Octombrie a fiecărui an.. Suntem în debut de noiembrie: nici proiect făcut de Guvern, nici depus la Parlament.
Va mai încerca statul român, după alegerea lui Trump, să păcălească NATO? Procurorul general al României, va beneficia încrezător în faptul că nu răspunde în niciun fel în fața legii pentru toate acțiunile și inacțiunile sale (la fel ca și ceilalți procurori), să instrumenteze faptul că aceia care vă cer azi votul, încalcă flagrant angajamentul României față de NATO și încalcă voința poporului, vulnerabilizând economia și țara? Sau procurorul șef se va piti, în așteptarea pensiei speciale?
În loc de proiect de buget care trebuia să fie deja în Parlament, Guvernul vă oferă desene pe asfalt. E așa numitul plan pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar de la 7,9% din PIB anul acesta, sub 2,5% din PIB în 2031. Și fără să aloce minimum 2% din PIB pentru apărare, cum spune acordul NATO.
În lumina realegerii lui Donald Trump, de unde credeți că va lua viitorul Guvern 2% din PIB efectiv pentru apărare? De la populație și companii, prin taxe și impozite suplimentare, sau de la cei care sunt nepoți, dar par să fie doar paravane?
Mesajul realegerii lui Trump pentru România este la fel de clar precum apa plată.
Așa cum am explicat, pentru România, 2% din PIB pentru apărare, în condiții de austeritate bugetară (reducerea deficitului prin majorarea veniturilor și tăierea cheltuielilor), înseamnă să iei de la nepoții-paravan. Vor lua?
Pe de altă parte, care este mesajul transmis de realegerea lui Trump, Europei? Pe scurt, că este extrem de urgent ca Uniunea Europeană să implementeze reformele structurale pentru a își crește productivitatea și pentru a favoriza creșterea economică. Nu că Europa nu ar știi cum, pentru că există deja raportul recent al lui Mario Draghi, asupra competitivității Europei (sau lipsei ei).
Raportul Draghi arată fără drept de apel, printre altele, că:
- Europa are cele mai ridicate prețuri la energie. Companiile europene plătesc pentru energie prețuri de 2-3 ori mai mari decât în SUA sau în China (iar România, adăugirea mea, este campioana prețurilor la energiei, deși are toate condițiile să aibă energie ieftină).
- Europa este cea mai dependentă, se bazează pe doar câțiva furnizori de materii prime și importă peste 80% din tehnologia digitală (iar România, adăugirea mea, stă și mai rău: importă cea mai mare parte chiar și din mâncare, nu mai vorbesc de energie.)
Cum va reuși România să se trezească la noua realitate?
Cu Bolojan? Care va aplica rețeta Oradea întregii Românii ca să o facă măreață? Cu Ciucă al nostru, erou închipuit la Nassiriya? Cu unchiul de nepot? Cu planul bugetar-structural național pe termen mediu 2025-2031, care nu prevede nimic despre creșterea cheltuielilor de apărare, ci doar arată că, foarte probabil, după alegeri, vor să ne ia din taxe și impozite mai mult cu 1,1% din PIB, într-un singur an, astfel încât să fie suficient pentru a tolera în continuare evaziunea record din TVA și contractele câștigate, desigur, pe bune, de nepoții-paravan?
În loc de concluzie: dormiți liniștiți! Cei care îți cer votul lucrează pentru tine!
DoarDiviziaB • 08.11.2024, 06:57
Nu îi iartă nimeni pe evazioniști. Plătești cât ai furat plus o penalitate și scapi de închisoare nu de dosar. Sunteți absurzi! La fel este și în alte țări. Vezi cazurile celebre de fotbaliști.
Gringo84 • 07.11.2024, 16:37
Din punct de vedere financiar, în mod absolut(adică în "modul" pentru gândirile algebrice),fiecare dintre muritorii planetei "plătește" direct sau indirect politica monetară excesivă(nebunească) a Statelor Unite ale Americii. Povestea asta pare o formă de "imperialism" păgubos,deoarece americanii trăiesc prost cu bani "împrumutați" de la unii mai prăpădiți ca ei,și care,ar putea investi acești bani,pentru viitorul lor mai bun... Această stare de lucruri e atât de halucinantă, încât nu ne putem reține să bănuim că, COVID-ului, războaiele recente și isteria climatică ar constitui de fapt perdeaua de fum care să acopere realitatea falimentului american... "Make America Great Again" e ,la modul primordial,o formă necesară de autocritică...
MAMIRA • 07.11.2024, 16:11
Romania va ramane victima a doua tendinte implementate de propria clasa de vatafi : prima ,valabila si pentru orice alta tara EU inspirata dintr-un film cu gansteri : platesti taxa de protectie e ok , nu..."nu te voi apara"...de nimeni. A doua este vesnica tendinta feudala, restrictiva si bazata pe favoruri pe care Adam Smith 1776 o amintea ca pe o caracteristica fundamentala a Europei : ex Planul Draghi prin care banul colectat prin impozitele platite de fiecare cetatean UE trebuie sa finanteze companiile private...
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 08.11.2024, 03:31
MAMIRA • 07.11.2024, 16:11
Romania va ramane victima a doua tendinte implementate de propria clasa de vatafi : prima ,valabila si pentru orice alta tara EU inspirata dintr-un film cu gansteri : platesti taxa de protectie e ok , nu..."nu te voi apara"...de nimeni. A doua este vesnica tendinta feudala, restrictiva si bazata pe favoruri pe care Adam Smith 1776 o amintea ca pe o caracteristica fundamentala a Europei : ex Planul Draghi prin care banul colectat prin impozitele platite de fiecare cetatean UE trebuie sa finanteze companiile private...
Aha, deci renunțăm și la apărare. Corect, că doar dacă intrăm sub aripa marelui frate de la răsărit, de ce am mai avea nevoie să ne apărăm singuri? Le oferim lor un ajutor benevol și frățesc, și vor avea ei grijă de noi, nu? O să-i spunem ceva frumos, gen "taxă de pace". Sau "taxă de viață", uite, sună și mai bine.