Alegerea lui Trump nu va aduce mare lucru direct în SUA. Asta dacă nu cumva puterea mult mai mare  pe care o are nu-i va da idei noi și fioroase din gama fascistă, idei care până acum au rămas în zona glumelor proaste. Dar pentru restul Terrei e clar că presiunea crește. Americanii au vrut Trump, iar principalele lor griji erau economice. 

Biden a fost un dezastru, toate propunerile democrate au fost un dezastru de la Obama încoace. N-au arătat nici cumpătare geopolitică, alimentând războaie sângeroase peste tot, n-au obținut nici un nivel de trai crescut pentru americanul de rând. Soluția lui Trump? Scutiri și mai mari pentru bogătani, precum Elon Musk, cu care a defilat în acest an. În rest, demonizarea migranților și a „marxiștilor” inexistenți. 

Trumpismul e păcăleala pe față, eu vă spun că vă mint în timp ce vă mint, cam ăsta e Trump. Dar știm și noi schema clasică de manipulare: sărăcanii păcăliți, care fac jocul patronului când urlă că vor taxe mai mici, dar nu îndrăznesc să ceară salarii mai mari.

Europa riscă să se trezească singură cu Ucraina în brațe în timp ce împrumută la greu gaz lichefiat american. Se va trezi singură și cu o criză internă „rezolvată” tot cu fel de fel de extreme drepte, după decenii de demonizare a stângii. E vorba de acea stângă de dincolo de o social-democrație care n-a făcut decât să se dizolve în neoliberalism, priviți ce dezastre pentru social-democrați se întâmplă cu ei la putere în Germania sau Marea Britanie.

Periferia estică a Europei e cea mai mimetic americană. Și noi, și polonezii, și bulgarii vom copia hegemonul cât putem de mult. Adică măsuri care vor tot înhăma populația la „salvări”, salvarea economiei, a capitalismului sfânt etc. Zi merci că ai un job, acesta e sloganul Estului.

Când Trump luase primul mandat au și apărut primii oportuniști români și în partide, și la TV. De aici s-a născut și AUR, din această senzație mondială că ne facem toți „măreți” din nou, ce-o mai fi fiind și aia?! Dar discursul trumpist a intrat ca în brânză în toate partidele. Ciucă zici că e maică stareță, e ortodox conservator, el e din armata Domnului, nu a statului laic România. Lasconi e Trump pe față, vrea Cola și blugi pentru popor. Ciolacu ar vrea să fie și Trump, și toată lumea, acum va vrea și el mai mult Trump în discursuri.

Ciolacu s-a jurat că nu pune premier de la PSD. Probabil se gândea la un soi de Bolojan sau altă „speranță” non-PSD, ca să adune voturi în turul 2. E o idee proastă din start. Asta pentru că dreapta, prin Ciucă, cu de-alde Bode și Rareș Bogdan, cu un Iohannis în spate care are deja șapcă cu „Make Romania Great Again” de la Trump, a început să spere prin culise la o guvernare împreună cu AUR. Nu am informații certe, este ceea ce deduc din discursuri publice. Tot ce face dreapta acum,  inclusiv prin tineri frumoși liberi, useriști sau ce-or mai fi ei, e să demonizeze PSD și să menajeze AUR.

AUR e o extremă dreaptă și pe placul Israelului, acuzațiile de rusism sunt mai blânde decât cele aduse PSD-ului (o prostie cât casa, dar ce mai contează?) și uite așa cred că ne îndreptăm spre o polarizare de tip american între un naționalism bolnav și provincial și un PSD care s-a îmbolnăvit de propria mărime.

Celălalt scenariu, cu un Ciolacu totuși câștigător la prezidențiale, nu schimbă mult. Avem o cohortă de lideri care nu au zis nici pâs, nici măcar un comentariu incomod legat de războiul din Ucraina, de ce se întâmplă în Gaza cu civilii omorâți în neștire, nimic. Singura necunoscută e să se simtă cumva „unși” de la centru. Se duc probabil licitații pentru cine mai nimerește pe lângă Trump pe la vreo băută.

Acest servilism a exasperat și electoratul. Din ce în ce mai mulți europeni și americani vor să dispară amenințarea războiului, iar Trump le-a promis așa ceva, în timp ce politicienii „de bine” nu au făcut-o. În Europa, lucrurile nu stau altfel, nimeni nu mai ascultă grijile populare, economice sau legate de războiul în proximitate, iar apoi e mare mirare că poporul mare și prost e „intoxicat” de boții lui Putin.

Nu. Intoxicația arată altfel. Putin și Trump chiar susțin aceleași prostii ideologice ultraconservatoare. Chiar aș vrea să-i aud pe fanii lui Trump cum vor explica și ce mult îl iubesc pe Donald, și ce mult îl urăsc pe Vladimir. Intoxicația e însă să aștepți de la astfel de lideri altceva decât noi și noi privilegii aruncate claselor superioare. Sunt ramuri în economie care au nevoie de protecție în fața Chinei, sunt ramuri care n-au nevoie. Nu altfel se întâmpla în Germania acum 100 de ani. Musk n-a stat lângă Trump pentru că-i place Trump, ci pentru că-i place banul public și are nevoie de businessuri cu arma la picior, în care garant să fie statul; toți mogulii „digitali” au speranța asta.

Și cine e între acești gemeni ideologici, Trump și Putin? Ursula von der Leyen? Mama lobbysmului și afacerismului cinic? Ce să facă UE cu von der Leyen?

Trump nu moare de grija păcii în Est, dar moare de nerăbdare să deschidă noi fronturi de război economic. Europa nu dă niciun semn că știe să se descurce singură. România nu dă niciun semn că știe/poate altceva decât o ploconeală inutilă și provincială, fără nicio idee locală sau europeană. Dimpotrivă, într-un deceniu, pe lângă perierea clasei afaceriștilor mari, de aici sau aiurea, am reușit să inventăm și o pătură de privilegiați militar/polițienesc/bugetare. Am crescut pe datorie o mare burghezie, atât.

Venirea lui Harris ar fi însemnat că nimic nu se schimbă. Venirea lui Trump înseamnă că, în cel mai bun caz, nimic nu se schimbă. E o diferență. Și certitudinea unora că Trump înseamnă pace forțată între Ucraina și Rusia ar putea însemna naivitate în fața unui Trump care știe să vadă profitul economic american scos din mulgerea Europei de bani pentru energie și înarmare. Lupta economică cu China, după lupta economică cu Rusia, va însemna costuri mari pentru supraviețuire și paralizie geopolitică la nivel european.

 
 

Urmărește-ne pe Google News