Putem începe să vorbim cu inteligența artificială ION. Nu acum, dar în curând. De 1 Martie, Guvernul României a anunțat că premierul Nicolae Ciucă are un consilier onorific în persoana robotului ION.
ION a fost prezentat drept „primul proiect 100% românesc” de inteligență artificială. Trecem peste ideea că premierul Ciucă putea ști că mulți români, din țară și din străinătate, au realizat până acum sute, dacă nu mii, de proiecte de inteligență artificială. Un singur exemplu: elevii noștri formează una dintre cele mai entuziaste rețele de echipe de robotică din lume. Mulți dintre roboții tinerilor români folosesc elemente de AI.
ION nu e, așadar, primul proiect 100% românesc de AI. Dar putea fi primul „ceva” cu nume de femeie. Nu, nu un „ceva” unisex de genul Gabi sau Adi sau Alex, care să-i reprezinte pe toți românii, ci un nume simplu, un nume incomod, un nume de femeie.
La noi, nici străzile nu poartă nume de femeie. „NOI suntem ION. ION te reprezintă, ca într-o oglindă”, așa sună prezentarea noului robot.
Peste un milion și jumătate de femei din România se numesc Maria, încă 500.000 poartă numele de Ioana. Nu le vedem în Guvernul lui Nicolae Ciucă (20 de bărbați și 2 femei), nu le vedem în Parlamentul (aproape) cel mai sărac în nume feminine din toată Uniunea Europeană (18,6% parlamentare femei). Și asta chiar dacă 51,5% din populația țării e formată din femei, conform celui mai recent recensământ.
Poate de următorul 1 martie, ne vom gândi să denominăm feminin un proiect de AI, un polonic, de pildă. Să auzim cum ar suna numele lor:
- Elena
- Maria
- Daniela
- Cristina
- Mihaela
- Laura
- Sorina
- Alina
- Mirela
- Alexandra
- Georgeta
- Ana
- Și ultima pe listă, cu voia dumneavoastră, IOANA.
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!Neminem • 03.03.2023, 06:12
Observ ca site-ul asta modereaza total leftardoid. "Vulgar, jignitor si sexist" de fapt e o redefinire a acestor cuvinte sa insemne "non-leftardoid" si nu reprezinta nici pe departe realitatea. Cuvantul "smiorcăituri" cică ar fi un cuvant vulgar, jignitor sau sexist. 🤣🤣🤣🤣 Asta daca mai voiati dovezi ca stangistii au toate țiglele cazute de pe casa. 🤣🤣🤣🤣 Isi mai permit sa ne si redefineasca cuvinte si sa le cenzureze in functie de ce sufera ei.
milli • 02.03.2023, 20:43
In plus Maria (robotul) lucreaza deja la ING si este injurata de romani de cativa ani. Poate ca s-ar fi creat confuzie daca Maria isi lua o slujba si la guvern, o fi aceeasi maria, o fi alta? O fi aceeasi Marie cu alta palarie ... :)
milli • 02.03.2023, 20:19
De la roboti citire: Un AI poate fi programat să răspundă la un nume atât feminin, cât și masculin, dacă acesta a fost configurat astfel. Acest lucru depinde de programarea specifică a AI-ului și de preferințele utilizatorului. În general, AI-urile sunt programate să răspundă la anumite cuvinte sau comenzi, iar numele utilizatorului poate fi inclus în această listă de cuvinte-cheie. Dacă un utilizator preferă să fie adresat cu un anumit nume, indiferent dacă este un nume masculin sau feminin, atunci AI-ul poate fi programat să răspundă la acel nume specific. Este important să rețineți că AI-ul nu are o conștiință sau o identitate personală, deci numele pe care îl folosește pentru a se adresa utilizatorului este pur convențional și nu are nicio legătură cu sexul sau identitatea de gen a utilizatorului.