Decizia anunțată de Marcel Ciolacu, de a se retrage de la masa negocierilor privind formarea unui guvern, are la bază o strategie bine trasată într-un cadrul mai restrâns al conducerii social-democrate, care include două scenarii.
Primul scenariu este cel prin care să-i alunge pe USR-iști de la masa negocierilor privind formarea guvernului. Reacțiile imediate ale liderilor USR, în special Cătălin Drulă, au fost exact ceea ce PSD urmărea. Să stârnească furia useristilor care să-i acuze pe social-democrați de tot ce e mai rău pe lume. În acest moment, PNL, vrea nu vrea, o să înghită eliminarea USR-ului din coaliție, unde erau cam singurii care doreau această asociere cel puțin la nivel de conducere.
Sursa: Facebook / Marcel Ciolacu
Al doilea scenariu este cel în care PSD lasă guvernul în mâna unei minorități PNL-USR-UDMR și se concentrează pe campania prezidențială, folosind un discurs de opoziție, mult mai vehement și cu nuanțe suveraniste. Va critica populist măsurile de criză luate de guvernul de dreapta și va încerca să fure voturi din bazinul suveranist, pentru a-și trimite candidatul în turul 2 al prezidențialelor. Ajuns în acest punct, PSD are marjă de negociere pentru susținerea prezidențiabilului și va negocia cu ambele părți. Ar putea fi cea mai bună șansă a lor să aibă președinte după 20 de ani.
Cu președinte ales și cu cele mai multe fotolii de parlamentari, va fi extrem de simplu pentru PSD să revină la Palatul Victoria, fie prin moțiune de cenzură, fie prin depunerea mandatului de către premierul liberal al guvernul minoritar care va fi incapabil să funcționeze fără „sprijinul” aleșilor PSD. Adică, o reeditare a situației din toamna 2021, când PNL-Ciucă invita PSD la guvernare.