S-a strigat mult că au intervenit rușii în alegeri. Că nu mai vor românii UE! Când, de fapt, semnalul dat în alegeri a fost mai complex, a fost împotriva partidelor tradiționale cu tot ce reprezintă ele. Ca să nu mai zic că, de la Antena 3, la Digi, la lumea publică autoproclamat europenistă, a existat și o spaimă de propria propagandă. Pentru prea mulți, orice critică la politicile UE și NATO au fost rusism pur. O atitudine complet arogant-imatură care a primit un tratament la fel de dur imatur: Georgescu.

Mesajul „Georgescu” a fost  antirăzboi și împotriva aroganței de a tot aranja alegeri, funcții, demnități departe de urna de votare – pentru asta PSD a plătit cel mai usturător preț.

Georgescu a fost alternativa dintr-un mare nimic. Pe piața propunerilor politice, partidele mari nu veniseră cu nimic, iar acest tip, împreună cu Șoșoacă sau Simion au tot confiscat din temele ajunse tabu în România de azi. USR, PSD, PNL n-au învățat decât să se costumeze în tricolor (vezi USR) și să înalțe triluri familiste și naționaliste (baroni penibili precum Stănescu, de la PSD). Însă un PSD ar fi trebuit să se întrebe cum a ajuns tema locuințelor tabu? Cum a ajuns sărăcia să nu fie discutată, cum au ajuns taxele copleșitoare cu care băncile batjocoresc clasele de mijloc un tabu? Aici s-a creat un mare vid politic.

Putea veni la candidatură și o mașină de spălat, nu Georgescu sau AUR, cu teme precum „locuire” și „război”, „inflație” și câștiga alegerile. Georgescu e o mare farsă și pentru că el bifează temele astea, dar rezolvările lui sunt tot din dreapta economică, pentru că singura economie pe care o înțelege e cea protecționistă: să ia de la capitalistul străin și nu să redistribuie!, ci să dea la un capitalist român mai verde și mai frumos.

Ce vă faceți dacă-l „înfiază” Trump?

Isteria anti-Georgescu a fost și ridicolă. Sigur că e justificat să disperi când vezi un semidoct cocoțat în copacul electoral. Toată săptămâna s-au demontat afirmații precum „latina se trage din română”. S-a pierdut timpul.

Și poate că lumea s-ar mai fi dumirit ce e cu acest om, dar au intervenit ca-n basme și CCR, și CSAT. Unii au cerut renumărare, alții au certificat că Rusia ar fi atacat cibernetic România, în timp ce China îi sucea mințile cu TikTok.

Practic cu decizia CCR în ce o privește pe Șoșoacă, alături de istericalele făcute după turul 1 cu renumărarea, n-au făcut decât să facă dintr-o amenințare știută a extremei drepte o certitudine: ultraconservatori și extremiști de dreapta la peste 30% în Parlament.

În România, se strigă ușor împotriva rușilor. Vorba aia, s-a strigat împotriva vicepreședintelui NATO, Mircea Geoană, că ar fi omul rușilor, o isterie fără niciun alt suport decât avântul electoral. Această situație poate lovi și în cazul Georgescu. Georgescu deja a vorbit cu un membru al guvernului israelian (se știe că lobbyul israelian a agitat în Est toate apele conservatoare și ultraconservatoare).

Sunt sigur că, acolo unde s-au găsit sute de mii de euro pentru vile de lux și cumpărarea TikTok-ului la kil, s-or găsi câteva sute de mii și pentru o linie lobbystică pentru obținerea „aprobării” din partea lui Trump. (Vă amintiți cum și-a cumpărat Dragnea o strângere de mână? Aia e lumea Trump!).

Trump a câștigat și spunând despre o minoritate latino-americană că mănâncă pisici. Nu-l vor împiedica prostioarele new age ale lui Georgescu să-i trimită niște salutări. Cât despre pace, asta a fost și speranța unora cu Trump.

Numai că Trump este haosul, imprevizibilul, nu știm dacă între timp nu se va îndrăgosti de starea de slăbiciune a Europei din urma tăierii gazului rusesc și nu va prelungi starea de incertitudine, neîncurajând pacea. Cert e că Georgescu îmi pare de o mie de ori mai aproape de poezia americană decât de cea rusească și e foarte posibil să vedem rapid înșelarea așteptărilor pacifiste ale unei părți din electorat.

Ce vor face toți mari plângători ai sorții NATO-UE dacă găsește Georgescu vreo cale de a fi uns rapid de americani?

Efectul de extremă dreapta

George Simion a obținut un scor foarte bun împreună cu partidul său. Dar a mai obținut ceva important: statutul de „conservator acceptabil”, în loc de ultraconservator inacceptabil. A reușit-o mai ales prin comparație: Șoșoacă era la întâlnire cu neonaziști români, în timp ce Simion dădea semnale europenisto-suveraniste. Simion s-a adaptat la linia de foști „putiniști” cu nuanțe de extremă dreapta europeni, deveniți, între timp, cetățeni de bine: Marine LePen sau Georgia Meloni.

AUR face deocamdată jocul dur suveranist, dar va fi singurul partid curtat din polul suveranist. Cu Șoșoacă și restul nu se poate vorbi. Cu AUR da! – acesta pare să fie efectul apariției extraterestre a lui Georgescu și al șoșocismelor. PSD a spus că nu va guverna împreună cu AUR. Nu m-ar mira însă să ne trezim cu un pol de dreapta și ultra-dreapta, fără UDMR (adică PNL și AUR, ca nucleu al unui guvern de criză după mai multe tentative de negociere). Ce zice Simion și n-a urlat și Rareș Bogdan? Să fim serioși, derapajele la dreapta au fost la ordinea zilei în România.

USR a jucat lamentabil săptămâna trecută, dar a luat peste liberali, singura ținta a fost maximizarea pentru parlamentare. Strategia pare s-o fi izolat pe Lasconi complet. Acum USR strigă disperat „rușii” și „legionarii”, dar sunt absolut incapabili să discute cu electoratele celorlalte partide.

Efectul „Georgescu” este că toți s-au dus și mai la dreapta. Singura strategie politică românească e copy-paste-ul. Lasconi se roagă ca la Agapia, Stănescu de la PSD dă cu familia tradițională după gay. Războaiele inutile cu minoritatea homosexuală au reînceput mai vârtos. Din nou tot felul de îmbuibați urlă că nu pot dormi din cauza orgasmelor gay-ilor.

Prea puțini realizează că familia tradițională este doar o retragere disperată din cauza lipsei unui stat în care să ai încredere.

Cât despre „de unde a apărut Georgescu?”, sincer, m-am cam săturat de ipocrizia acestei întrebări. Pe de o parte, știm câți pensionari din servicii și armată surfează printre extreme drepte, vedem oameni care se asociază tot timpul cu armată, poliție (fără ca acestea să protesteze), deși ei au visuri cu legionari. Când o să văd sancționați polițiști, militari, sereiști pentru credințe de extremă dreapta și legionarism, atunci o să mă mir și eu de unde vin astfel de figuri.

Au fost voturi anti-stat, nu anti-sistem

Trebuie să înțelegem sensul votului din aceste săptămâni. De ce-i supără partidele, dar iubesc oameni „pă persoană fizică”? – pentru că singurele forme de organizare pe care le mai înțeleg sunt familia și pilele extinse. Din punctul acesta de vedere, (foarte) mica burghezie înțelege despre societate mult mai puțin decât orice pensionar după o viață de muncă la alb, onestă și prost plătită. De altfel, dacă ne luăm după date, bieții pensionari au salvat raționalul cu votul lor către partide clasice, nu cu păcăleli de TikTok. Noul antreprenoriat precar și munca pe aplicație Glovo-Uber, aici sau în Anglia sau Germania a distrus și minima înțelegere a marilor rețele de organizare, de administrare, pe scurt, nu mai înțeleg rolul statului.

PSD și PNL erau ultimele redute care susțineau o formă extinsă a prezenței statului, sigur, cu forme aberante, cu extensii care bat spre corupție, nepotism. Dar nu despre asta vorbim, ci despre încrederea în stat. Acest vot anti-stat e rodul a zeci de ani de erodare și promovare a statului minimal.

Statul minimal nu e un stat care cheltuie puțini bani. Ci e un stat care cheltuie mult ca să susțină afaceri, nu rețele esențiale pentru drepturi publice: reglementare, sănătate, educație. E statul-autostradă, nu statul-CFR sau transport public, e statul-rezidențe, nu statul-locuințe-sociale.

Însă prea mulți oameni nu au mai simțit prezența statului în viața lor. Mai ales clasa de mijloc precară, care nu prinde nici ajutoare diverse, nici nu simte cheltuielile indirecte ale statului. Statul nu a fost simțit nici de HoReCa ajutată enorm în timpul pandemiei – atunci s-a urlat că e o conspirație, nu că e un stat care îi ajută.

Mulți cetățeni care au nevoi sociale diverse au mers către un vot ceva mai rațional, pro-stat, la parlamentare, comparativ cu primul tur de prezidențiale. Au încercat să mai salveze ceva după un val anti-stat. Însă USR, AUR sunt formațiuni de reducere a statului, de încurajare a unor comunități de afaceri de la care se așteaptă apoi minuni. USR a crescut din vămuirea banilor europeni. AUR crește din susținerea unor pensionari speciali și afaceriști nervoși că nu le mai lasă multinaționalele și lor niște capitalism. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea, Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News