Am trecut prin toate postările de pe Facebook ale domnului Cîțu, de la sfârșitul lui 2015 până la venirea PNL-ului la guvernare. Există o pauză în postări în 2017.
Lectura postărilor este una șocantă, mai ales că domnul Cîțu ne-a fost prezentat ca fiind un profesionist excepțional și un om echilibrat, cu principii solide, care merita susținerea președintelui României și poziția de premier.
De fapt, postările domniei sale demonstrează exact contrariul. Domnul Cîțu a dovedit în mod repetat că este incapabil să facă predicții economice corecte, că este fie un demagog populist voluntar, fie un temperament dezechilibrat involuntar, dar, oricum, în niciun caz un om cu principii.
Discursul urii
De promovarea lui extrem de agresivă s-a ocupat și domnul Rareș Bogdan cu care acesta are foarte multe în comun în ceea ce privește retorica isterică.
Cîțu și Bogdan împart discursul radical, manipulator, menit să sperie și să declanșeze polarizare și reacții emoționale violente.
Îmi dau seama că cele de mai sus sună incredibil, mai ales pentru susținătorii domnului Cîțu. În cele ce urmează sunt doar câteva exemple.
În 2015 era Bruce Lee
În 2015 poza de profil de tweeter al viitorului Superman era Bruce Lee. Destul de ciudat pentru un economist serios, dar se poate presupune că domnul Cîțu ar avea umor. Totuși, nimic din postările domniei sale nu demonstrează asta.
În octombrie 2015, domnul Cîțu era un nimeni cam arogant. Postează următorul text care strânge 11 like-uri:
„Sistemul bancar din Romania are cea mai mare expunere la riscul de stat ca procent din active. Numai eu văd un risc major aici?”.
În decembrie 2015 postează:
„De ce cresc cheltuielile cu bunuri și servicii în 2016? Și în acest caz încalcă guvernul vreo lege aprobată de parlament? Înca o dovadă că guvernul actual ignoră lecțiile perioadei 2007/2008”.
În nota de fundamentare a bugetului din august 2021 a guvernului domnului Cîțu găsim: „cheltuielile cu bunuri și servicii se majorează cu 1.636,3 milioane lei”. Adică o creștere de peste 1 miliard și 600 de milioane de lei.
„De ce atâta populism?”
În februarie 2016, domnul premier se întreba:
„De ce atâta populism? De ce atâta manipulare a datelor?”.
Acum două săptămâni, domnul Cîțu anunța triumfător într-o conferință de presă o „veste bună”, că România a depășit la PIB/capita Ungaria. De fapt, nici vorbă de așa ceva, expertul de la Banca Mondială spunând că e vorba de un PIB/capita calculat la puterea de cumpărare și că „s-ar putea” să se întâmple acest lucru la sfârșitul anului, dar nu există nicio certitudine.
Adevărul este că retorica domnului Cîțu duhnește îngrozitor a populism, acesta folosind mult mai des ca oricare alt lider politic sintagma „românii vor”.
În iunie 2016 publica o hartă, demonstrând relația între finanțarea clientelară a primarilor și vot. În 2021 a aplicat exact aceeași tactică pe care o critica în 2016.
Cîțu are retorica lui Cumpănașu
Odată intrat în PNL, la sfârșitul lui 2016, retorica viitorului premier o ia din ce în ce mai razna. Sunt peste o sută de postări cu greșeli gramaticale multiple și se înmulțesc rapid postările paranoice și apocaliptice.
De fapt, domnul Cîțu are postări mult mai apropiate de tipicul domnului Cumpănașu decât ale oricui altcineva.
Într-o singură postare de 167 de cuvinte din 5 iulie 2019, domnul Cîțu reușește să facă 5 greșeli de ortografie: „Fonduluil”, „Parlaament”, „imprumturi”, „Niimic”, „cretrea”, folosește litere mari în patru paragrafe diferite, o dată un semn de exclamare și de două ori câte trei.
În mod ironic, doamna Dăncilă nu are nici măcar o postare comparabil de agramată și nici măcar celebra doamnă Grapini nu are ceva mai rău.
Și mai ironic este că tot domnul Cîțu nu ezita să scrie: „Dragi tovarasi de la PSD+ALDE, cartea nu a omorat pe nimeni”. În plus, doamna Dăncilă a făcut mult mai puține greșeli în discursurile ei decât a făcut domnul Cîțu.
Amenințările domnului Cîțu sunt stridente și extrem de agresive. Sunt zeci de postări în care acesta a folosit hashtaguri care pot fi văzute ca amenințări cu moartea – „nu luăm prizonieri” – atât în română, cât și în engleză și nu numai la adresa PSD-ului, dar și a ministerelor.
„Atat le spun functionarilor din MFP- #NuLuamPrizonieri”
Sute de postări ale lui Cîțu împotriva PSD
Romgleza este și ea foarte prezentă în postările domniei sale. Sunt, de asemenea, peste o sută de postări apocaliptice cu # care includ: „fără PSD” sau „fără PSD și ALDE”, asta în ciuda faptului că în echipa câștigătoare avem și foști PSD-iști și foști oameni din ALDE.
Cîțu a făcut repetat o serie de acuzații care par venite din partea unui om suferind de paranoia și nu a unui parlamentar sănătos la cap care va deveni ministru de finanțe și apoi premier.
A folosit o mulțime de titluri care s-au dovedit a fi fost delirante de tipul:
„Adevarul despre cum au vandut Romania pe nimic Rusiei. Adio bani de pensii si salarii. Nu sunt inclusi in buget.”
„ADIO investitii! Acest grup infractional a aruncat si mai mult Romania in haos”
„Guvernul Romaniei a dat o ordonanta pentru a distruge sistemul financiar autohton si a-i permite lui Putin sa cumpere tot”
L-a acuzat pe Dragnea și PSD-ul că „a vorbit cu rușii să ne atace”, că „închide companiile private care nu cotizează la PSD”, că „i-a vândut și trădat pe români” că „oferă România pe tavă lui Putin”, că „nu recunosc Uniunea Europeană”, că „ticăloșia și ipocrizia PSD nu are limite” și multe alte lucruri la fel de șocante, acum când PNL negociază liniștit cu PSD.
Nu a ezitat nici să se victimizeze, acuzând că PSD l-ar vrea în pușcărie.
Despre susținătorii PSD spunea: „Imi pare rau pentru romanii care au incredere in acest grup infractional si hamsterii lor”.
Un alt lucru reluat obsedant a fost că el, domnul Cîțu, nu face compromisuri.
Cîțu, ca și Dragnea sau Ponta, merită un studiu serios despre felul în care temperamente și conduite cu tendințe sociopate domină politica românească.
La întrebarea, firească, de ce abia acum facem această recapitulare, răspunsul onest e acela că eu însumi sunt idiot. Da, noi, cei care am susținut că liderii de dreapta sunt mai buni decât cei de stânga, ar trebui să admitem că am fost niște idioți și că ne-am lăsat manipulați de o retorică nemernică, identică în metode cu retorica care aduce PSD-ul la putere.
Foto: Inquam Photos/ George Călin