Ministrul Bode rămâne în Guvern, indiferent de înfrângerile publice. Bode e un fel de WinRar al politicii, aplicația de dezarhivare căreia îi expiră licența și rămâne valabilă.
Neaderarea României în Spațiul Schengen – asta după ieșirile publice în care Bode se anunța optimist, chiar și cu o zi înainte de eșec – e doar ultima sa mare eroare de pe listă.
Bode a fost ministru al economiei în guvernul Ungureanu (februarie – mai 2012), apoi ministru al transporturilor în guvernul Orban (noiembrie 2019 – decembrie 2020). În actualul guvern a venit la cârma Ministerului de Interne în decembrie 2020, după Marcel Vela. Bode a fost și interimar la justiție, între Stelian Ion și Cătălin Predoiu (2021).
În urma căror scandaluri a mai căzut în picioare „liberalul” Lucian Bode, toate ca ministru de interne?
- Acuzat de plagiat
În 24 noiembrie, Emilia Șercan a publicat, în PressOne, o investigație în care arăta că ministrul de interne a plagiat în teza sa de doctorat 18,5%, și nu doar 2,95%.
„Nu mă pronunț pe analizele unor persoane private”, a fost reacția lui Bode.
În ultimul an, doi miniștri plecaseră din Guvernul Ciucă după acuzații de plagiat. Florin Roman, ministrul digitalizării, și Sorin Cîmpeanu, cel al educației.
- Scandalul mașinilor BMW
Poliția Română a finalizat pe 28 iulie 2022 o procedură de achiziție și a semnat un contract-cadru pentru cumpărarea a minimum 300/maximum 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL.
După dezvăluirile G4Media, USR a susținut că este un contract acordat cu dedicație prietenului președintelui Klaus Iohannis, Michael Schmidt, care controlează Compania Automobile Bavaria, importatorul BMW în România.
Lucian Bode a fost acuzat de fostul ministru al transporturilor Cătălin Drulă că a ascuns și că a modificat detaliile în caietul de sarcini al licitației. „Se potrivesc la fix cu dimensiunile BMW-ului 320i”, a acuzat președintele USR. Bode a negat vreo implicare.
- Pregătirea polițiștilor, doar pe hârtie
În noiembrie 2021, Recorder publica un material prin care arăta că „pregătirea fizică și tactică a polițiștilor se face doar pe hârtie, iar Ministerul de Interne nu asigură condițiile de pregătire prevăzute în lege”. Jurnaliștii au discutat cu zeci de polițiști din MAI, care au confirmat problemele.
Lucian Bode a refuzat, atunci, să dialogheze cu reporterii.
- Nicio reacție în cazul șefilor de Poliție expuși în ziare
În 2021 și 2022, Libertatea și alte publicații au scos la iveală mai multe probleme în care s-au regăsit șefi de IPJ-uri din țară.
De exemplu, în august 2021, ziarul a arătat că adjunctul IPJ Constanța, Relu Vizitiu, îi dădea informații din dosare șefei UPU de la Spitalul Județean Constanța. Vizitiu a părăsit în cele din urmă postul, s-a pensionat și apoi și-a recunoscut fapta, fiind inculpat de procurori. Chiar vineri, 9 decembrie, el își așteaptă sentința de la Tribunalul Constanța.
Apoi, în luna august 2022, Libertatea a arătat că șeful IPJ Timiș, Alin Petecel, merge la casa de vacanță aflată la 168 km dus-întors de oraș cu mașina de serviciu.
O lună mai târziu, la Vaslui, șeful IPJ Manuel Nacu își dădea demisia după ce fusese filmat – imagini publicate de curentul.info – că merge la cumpărături cu mașina de serviciu.
Lucian Bode n-a avut nicio intervenție publică în legătură cu toate cele trei cazuri.
- Intervenția întârziată de la Onești
Pe 1 martie 2021, doi muncitori au fost omorâți, la Onești, județul Bacău, de fostul proprietar al apartamentului pe care îl renovau.
Forțele de ordine erau deja la fața locului când muncitorii au fost omorâți, după ce bărbatul, pe nume Gheorghe Moroșan, îi sechestrase în apartament.
Pe 3 martie 2021, ministrul de interne Lucian Bode a anunțat că șefii IPJ Bacău și ai Poliției Onești au fost înlocuiți, ca urmare a modului „defectuos” în care cele două instituții s-au comportat în cazul dublei crime de la Onești.
Lui Bode i s-a cerut demisia din partea unor deputați PSD, fără ca ministrul să reacționeze și să-și asume, în orice mod, intervenția subordonaților săi.
- Cazul cu bombă de la Arad, încă nerezolvat
Aceiași politicieni i-au cerut demisia lui Bode și în cazul atentatului cu bombă de la Arad, în urma căruia a murit un om de afaceri din zonă, Ioan Crișan, pe 29 mai 2021.
În mai 2022, la un an de la incident, nimeni nu fusese încă pus sub acuzare, iar ministrul Bode anunța, într-o conferință de presă, că își dorește ca „munca noastră să dea rezultate”.
- Bătăile din Secțiile de Poliție, dosite
În 2021, Libertatea a prezentat mai multe cazuri în care polițiști din Bacău și Tulcea au bătut crunt oameni chiar în Secțiile de Poliție.
Dovezile foto și video cu vânătăile celor bătuți erau clare. În primul caz, un tânăr a fost bătut cu bestialitate pentru că a fost acuzat, de un alt sătean, că a furat „o pătură cu fân”.
„M-au bătut până mi-a plesnit carnea”, spunea un bărbat din Baia, Tulcea, acuzat că ar fi furat oi.
Ministrul Bode nu a avut nicio reacție, iar cazurile nu au avansat.
- Criticat în scandalul fugarului cu Mercedes
În octombrie, imaginile cu un tânăr care scăpa de poliție în zona Tineretului din Capitală și lovea două mașini după ce oamenii legii nu reușiseră să-i spargă geamul au devenit virale. Bărbatul a fost prins abia dimineața.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, mai mulți polițiști au acuzat ministerul că nu a fost preocupat de procurarea unor bastoane speciale care pot sparge geamurile mașinilor, așa cum se întâmplă în alte țări.
„În statele din Europa, polițiștii nu mai au bastoane de cauciuc, au bastoane speciale. În România, ministrul Lucian Bode ne-a transmis că Poliția Rutieră nu are nevoie de dotări speciale, pentru că la polițiștii rutieri toată lumea vine de bunăvoie”, a declarat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, pentru Europa Liberă.
- Înfrângerea Schengen
În fine, Lucian Bode a fost figura principală, ca ministru de interne, a încercării României de aderare la Schengen.
Pe 23 noiembrie, el afirma: „Ministrul austriac de interne m-a asigurat că declarațiile despre Schengen nu sunt împotriva României”, lucru contrazis ulterior.
Bode s-a declarat optimist inclusiv înainte de consiliul JAI de la Bruxelles.
Filmat de oamenii din echipa sa citind de pe foaie, detaliu remarcat de jurnalistul Digi24 Bogdan Păcurar, Bode a ieșit mai apoi descumpănit de la ședință, unde nu a găsit niciun posibil răspuns de compromis la situația creată de cererile Austriei.
În corespondența de la Bruxelles, jurnalistul Libertatea Ciprian Ranghel a transmis că Lucian Bode a spart, într-un gest de furie, ecusonul de plastic cu numele său de pe masă.
Albastru15 • 09.12.2022, 21:04
1.Are spatele asigurat- propozitie din folclorul peceresecu. 2. Exista oameni atat de competenti incat e de mirare ca a supravietuit ministerul : economiei, transporturilor, interne fara respectiva persoana. Probabil e viitorul prim ministru , presedintele tarii, are toate semnele.
Nic12 • 09.12.2022, 13:42
Accidentul în care "a dormit pe bancheta din spate" de ce nu l-ați trecut pe listă? Vi se pare normal ca un ministru să vină în fața nației cu scuza asta copilărească? Ce caracter are omul care se ascunde după aceste vorbe?
ivryernest • 09.12.2022, 13:39
Articolul se termină în "coadă de pește", adică fără cea mai mică încercare de concluzie. Iat-o pe a mea : individul de care e vorba are protecții mult prea puternice ca să-i pese câtuși de puțin de sugestiile timide de a-și da demisia. DEX : POLITICIÁN, politicieni, s. m. 1. Om politic. 2. (Peior.) Persoană care face din politică un mijloc abil și demagogic de realizare a intereselor personale. [Pr.: -ci-an] – Din fr.politicien. Sursă: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a ( DEX '98 ) POLITICIÁN s. m. 1. Om politic. 2. (Peior.) Persoană care, activând pe plan politic, urmărește în deosebi satisfacerea intereselor sale personale, obținerea de foloase personale. [Pron. -ci-an, pl. -ieni. / cf. fr. politicien]. Sursă: Dicționar de neologisme (DN) POLITICIÁN s. m. 1. om politic. 2. (peior.) cel care, activând pe plan politic, urmărește îndeosebi satisfacerea intereselor sale personale. (< fr. politicien) Sursă : Marele dicționar de neologisme ( MDN )