Cifra e imensă și, într-adevăr, ea stârnește nedumerire. Până miercuri, 27 ianuarie, România a vaccinat 513.429 de oameni. Ceea ce ar însemna, conform lui Vlad Voiculescu, că mai bine de 170.000 de oameni s-au vaccinat direct în registrul de vaccinări, fără programare. Și abia apoi CNP-urile lor au ajuns în platformă, stabilindu-se o dată de rapel, că asta face automat platforma. 

La cei programați, o face din prima, oamenii știu când au data primei doze și data rapelului. La cei vaccinați direct în registru, o face pe loc, generându-le o dată de rapel, fix după 21 de zile.

Ceea ce nu a explicat suficient de clar Vlad Voiculescu e ceea ce Valeriu Gheorghiță a încercat să lămurească și el cu o zi mai devreme, dar, din păcate, tot fără forță, pentru că militarul nu a dat cifre.

Dintre cele peste 500.000 de persoane vaccinate, peste 250.000 sunt personal medical. Sau trebuiau să fie. Căci în spitale, din informațiile dinspre medici, s-au vaccinat și alți oameni, rude sau prieteni, în etapa I. 

Oricum, dincolo de aceste abateri, grosul celor peste 250.000 de vaccinați în spitale este personal medical, care într-adevăr nu s-a mai înscris în platformă, alegând să se încoloneze majoritatea în propriile unități sanitare.

Astfel, s-a creat dezordine și s-a pierdut capacitatea de a anticipa consumul stocurilor, dar nu s-au creat privilegii, nu într-o manieră masivă.

Altfel spus, marea parte a celor 30% dintre cei vaccinați în afara platformei sunt din etapa I și aveau acest drept. Din informațiile Libertății, mai bine de 50% dintre vaccinările din spitale s-au făcut fără platformă, așa că asta ar explica aproximativ 130.000 de oameni din cei 170.000 invocați ca 30% de Voiculescu. E datoria autorităților militar-sanitare și a guvernului să explice asta cetățenilor și parlamentarilor, cu cifre.

În etapa a II-a, a apărut din nou fenomenul vaccinării în afara platformei, chiar și 5.000 de oameni pe zi, după cum a arătat Libertatea. O parte sunt oameni din centrele de bătrâni, dar mai rămâne o parte, posibil unii tot în spitale, unde s-a continuat vaccinarea personalului medical.

Se mai întâmplă ceva. Din motive politice, exprimând divizarea PNL – USR-PLUS din Guvern, dar și una mai veche și profundă, militari și civili din societate, Gheorghiță și Voiculescu nu se consultă înainte de a comunica. 

Le va fi și mai greu s-o facă după ce:

  1. Voiculescu l-a lăsat singur pe Gheorghiță să anunțe amânarea celor 35.000 de oameni. Dacă, din proprie inițiativă, ministrul ar fi venit să împartă cu colegul său momentul greu al primului eșec, poate că relația lor ar fi avut șansa unei deschideri personale care să transcendă, măcar în anumite momente, liniile de fractură dintre cele două tabere. Este genul de gest care definește marii politicieni, ratat de Voiculescu. 
  2. Gheorghiță, la rându-i, nu a împărtășit soluția amânării cu ministrul sănătății, care a aflat de la televizor ce se va întâmpla cu oamenii, moment greu de înțeles într-un stat totuși funcțional.
  3. Anunțul lui Voiculescu, legat de desființarea sau deschiderea către toți a centrelor speciale, cele închise acum vârstnicilor și bolnavilor în platformă, i-a ostilizat nu doar Armata, MAI, unele servicii secrete, cât și uriașa birocrația levantină.

De fapt, fără să dea cifre, Vlad Voiculescu a scos în evidență următoarea realitate: în timp ce vrem să redeschidem școlile, noi nu prioritizăm profesorii, dar, prin cele peste 100 de centre speciale militare, dăm zilnic câte 1.000 de vaccinuri la Armată și încă 1.000 la MAI, practic singurele garantate din tot sistemul! Asta nu are legătură cu vaccinarea în afara platformei, căci e un beneficiu instituționalizat prin platformă.

Nu că ieșirea lui Vlad Voiculescu i-ar afecta practic pe cei vizați, că e improbabil să se desființeze sau să se democratizeze centrele, dar e vorba de penalizarea publică a privilegiilor. Ceea ce sistemul, de la ofițeri la ASF și de la Curtea de Conturi la consiliile județene, n-a suportat niciodată. Și nici n-a iertat.

Urmărește-ne pe Google News