Despre impostorul Cîmpeanu și sumele incredibile pe care familia sa le primește de la stat (domnul Cîmpeanu este șeful doamnei Cîmpeanu) am mai scris. Mai jos, o parte dintre rectorii cei mai entuziaști și mai slăvitori conform textelor făcute publice de jurnalista Emilia Șercan. Este vorba despre rectorii care au pus la cale publicarea unei scrisori de susținere după demisia din Guvern în urma dezvăluirilor de plagiat.

1. Viorel Scripcariu este rector la „Medicină” în Iași și cel care a scris comunicatul slinos de acum o săptămână. Primește 348.560 de lei, din două salarii de la stat. Soția, medic primar la DSP Iași, a încasat anul trecut 180.054 de lei. Adică, cei doi primesc net aproximativ 9.000 de euro pe lună. De curând și-a deschis omul și business, că în timpul liber mai face și el un ban. Fiul i-a fost student, iar afacerea este cu nora, și ea tot medic.

Viorel Scripcariu, Medicină Iași

2. Viorel Jinga este rectorul UMF București și are o afacere cu un profit absolut senzațional: peste 90%, cu un singur angajat! În ultimii doi ani, profitul înregistrat a fost de 1.374.670 de lei. 

Viorel Jinga, UMF București

Poate n-ar fi rău să aflăm cu ce activitate reușește domnul rector să scoată un profit de o asemenea anvergură.

Mai ales că există încă o firmă controlată de același administrator, cu un profit similar, care este deținută de un subaltern al rectorului. Aici, profitul pe 2021 a fost de peste 100.000 de euro.

Pe lângă afacere, domnul Jinga mai primește două salarii de la stat în valoare de 322.768 de lei și este și șeful soției, care și ea încasează tot două salarii de la stat în valoare de 226.034 de lei.

Zeci de mii de euro pe lună

3. Ovidiu Puiu este rectorul unei universități din Pitești și senator PSD de Argeș. Este și el șef al nevestei la universitate. Iar soția are și o afacere, care a produs un profit net de 1.125.786 de lei. Domnul Ovidiu Puiu a câștigat anul trecut 596.408 lei, iar doamna Valentina Puiu, 102.708 lei, pe lângă milionul profit. În total, cei doi Puiu fac peste 12.000 de euro pe lună și încă 19.300 din afaceri, ajungem la un total de 31.300 de euro pe lună.

Ovidiu Puiu | Foto: Facebook

4. Leonard Azamfirei este și el rector, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, și senator PSD. În 2021, a încasat 617.273 de lei de la stat, adică peste 10.000 de euro pe lună, din trei locuri: Senat, universitate și spital. 

Leonard Azamfirei, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș

Soția are o firmă împreună cu fiul, care își face doctoratul la universitatea unde tatăl este rector. Firma are 126 de contracte cu statul și și-a dublat cifra de afaceri de când domnul Azamfirei este senator.

5. Marilen Pirtea este rector (Universitatea de Vest din Timișoara) și deputat, din partea PNL. În 2021, a primit 390.514 lei de la Camera Deputaților, Universitate și din cercetare. Soția, tot la stat, desigur, de unde a primit și ea 241.621 de lei. Adică, cei doi soți au primit 10.900 de euro pe lună de la stat. Lorena Pirtea, sora domnului rector-deputat, a primit și ea o supersinecură de la statul cel bun.

Marilen Pirtea, Universitatea de Vest Timișoara | Foto: Facebook

6. Valentin Popa este rectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, de unde a încasat în 2021 415.890 de lei. Adică „doar” 7.145 de euro pe lună. Are și el două firme, soția fiind angajată la una dintre ele. Domnul Popa a fost în 2018 ministru al educației. Există un scandal care leagă niște achiziții ale universității de firma unde lucra soția rectorului.

Valentin Popa, Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava | Foto: Hepta

Plagiatul fiului la universitatea tatălui

7. Gerard Jităreanu este rectorul Universității de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iași. Anul trecut a încasat 432.010 lei de la stat. Și el este șeful soției, care făcea și ea, în 2021, un mizilic de 134.307 lei. Adică familia primește aproximativ 9.730 de euro pe lună. 

Gerard Jităreanu, Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iași | Foto: Facebook

Fiul domnului Jităreanu a plagiat în teza de doctorat susținută la universitatea unde tatăl era rector și acum este șef de lucrări la facultatea condusă de tatăl domniei sale. Nora este și ea asistentă universitară. 

Domnul Jităreanu junior a fost acționar până de foarte curând la o firmă cu un succes senzațional la contracte cu statul și cu un profit de aproape un milion de euro anul trecut.

8. Dumitru Chirleșan este rector la Universitatea din Pitești. Și el este șeful soției la universitatea pe care o conduce. Împreună, cei doi soți câștigau, în 2021, 5.500 de euro pe lună. Acum domnul Dumitru câștigă cel puțin 2.000 de euro pe lună în plus de la Nuclearelectrica. Declarația lui de avere nu corespunde cu declarația de avere a soției. 

Dumitru Chirleșan, Universitatea din Pitești

Cei doi copii au fost și ei studenții tatălui și ambii au fost angajați în ONG-uri controlate de familie, care accesează fonduri europene, și firma familiei, care activează în același domeniul ca al tatălui. Unul dintre proiectele ONG-ului a fost în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Băiatul domnului Chirleșan a fost angajat la ANPCDEFP – agenția națională care a vizat proiecte atât pentru Universitatea din Pitești, cât și pentru ONG-ul familiei.

Un rector tânăr, plătit din șase locuri de la stat

9. Violeta Ciucur este rector al Universității Maritime din Constanța, unde este șefa soțului-lector. Soț care are o firmă cu mare noroc la contracte cu statul. Mai este acționar și într-o firmă de transport feroviar, unul dintre domeniile cele mai căpușate de băieții deștepți. Conform declarației de avere, doamna Ciucur a câștigat în 2021, ca rector, 193.103 lei, mai puțin decât soțul, director la Tehnotrans Feroviar SRL (205.080 de lei), firmă unde acesta deține și 20% din acțiuni.

Violeta Ciucur, Universitatea Maritimă din Constanța | Foto: Agerpres

10. Dan Ionuț Gheonea este, la 42 de ani, cel mai tânăr rector din România, la UMF Craiova. Firesc, este și șeful soției sale. Statul cel minunat i-a plătit doamnei Gheonea net 133.000 de euro în 2021 (peste 11.000 de euro pe lună!) din cinci locuri de muncă. Soțul este plătit din șase locuri de la stat și au și două afaceri, dintre care una nu apare în declarația de interese. În total, cei doi soți au făcut net 29.550 de euro pe lună în 2021.

Dan Ionuț Gheonea, UMF Craiova

Deci din cei zece rectori analizați, șase au soții sau soțiile plătiți de universitățile unde ei sunt rectori. Opt dintre ei au și afaceri pe lângă, deși sunt incredibil de bine plătiți de stat. Nu numai asta, dar jumătate au afaceri cu statul. Media câștigului net pe familie depășește 10.000 de euro pe lună.

Și nu am căutat să găsesc cazurile cele mai „dure”. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News