Formidabila vendetă politică din Republica Moldova a aruncat țara în aer: în doar 48 de ore, n-a mai rămas piatră pe piatră, din rezultatul alegerilor din martie 2019.

Președintele socialist, Igor Dodon, a fost suspendat de Curtea Constituțională, în timp ce noul Parlament și Guvern, constituite prin mizericordia aceleiași Curți Constituționale, care a îngăduit un vot comun al dușmanilor neîmpăcați joi, și înfrățiți vineri – adică al socialiștilor (PSRM) și al pro-europenilor (Alianța ACUM) – , sunt declarate ilegale de guvernul PDM tocmai demis (scula politică a oligarhului Vladimir Plahotniuc).

Ați înțeles ceva? Recomand un răspuns sigur: păpușarul oligarh Plahotniuc îi trage pe toți după el, după ce i s-a tras clapa definitiv, de către tripleta solidarizată temporar, Rusia-SUA-UE.

Sistemul politic din Republica Moldova este înadins creat încâlcit, un ”strașnic meșteșug de tâmpenie”, vorba clasicului Creangă, pentru electoratul de dincolo de Prut. În intenție, sistemul  parlamentar este relativ echitabil: solicită crearea unui consens dificil, dar consens, pentru ca unii să nu se fure pe alții și, împreună, să nu fure un întreg popor, în exercitarea puterii politice.

Dar când, după alegeri, politica nu mai este treaba cetățenilor, ci exclusiv a politicienilor, care și-au creat propriul șotron și își pot muta voturile cum vor, indiferent de opțiunile electorale, atunci poker-ul politic este o expresie mai potrivită, pentru a defini mizele de la Chișinău. Fiindcă jocul ăsta se joacă pe bani mulți.

Președintele e ales de majoritatea constituită prin alianțe post-electorale, în vreme ce acesta, o dată ales, poate demite ulterior orice majoritate care nu îi include partidul la guvernare. Deasupra câmpului de bătălie tronează deciziile Curții Constituționale. Aleasă și ea politic.

Vladimir Plahotniuc – un Liviu Dragnea mai estic, mai șiret și fără mustață

Ce te faci însă când pe tabla de șah politic intră o piesă care are forța și influența de a rescrie șahul politic moldovenesc, după cum îi permite statutul obținut prin ani de corupție la nivel înalt și de  joc multifațetat. Această piesă rarisimă destructurantă este reprezentantul oligarhiei de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc.

Inteligent, viclean, un strateg cinic,  coruptul absolut Vladimir Plahotniuc își vinde scump pielea, după ce s-a folosit de socialiștii și pro-europenii din propria țară, ani la rând. În egală măsură, s-a folosit și de Federația Rusă, Statele Unite ale Americii și de Uniunea Europeană, în interes propriu, când a fost cazul.

Blocajul de 90 de zile – plus încă una, în totul controversată, ”ziua de aur” din 7 iunie 2019 -, pentru constituirea unui nou guvern, a fost creat și gestionat de însuși Plahotniuc, după alegerile din 24 februarie 2019.  31 de procente obținute de partidul președintelui Igor Dodon – PSRM – nu au fost suficiente pentru a forma o majoritate. Dodon a sperat trei luni că PDM (Plahotniuc) va face guvern cu socialiștii săi.

Plahotniuc a jucat la două capete, pentru a fi sigur că își păstrează și averea, și influența, în noua structură guvernamentală de la Chișinău. După alegeri, o dată ce partidele proruse au devenit minoritare la Chișinău, o posibilă alianță între PDM şi Alianța ACUM (care a dat premierul, Maia Sandu, și vicepremierul, Andrei Năstaste) ar fi obținut puțin peste 50% din voturi.

Dar negocierile lui Plahotniuc cu pro-europenii s-au blocat, după ce acesta a solicitat, ca o condiție obligatorie, ca el să devină premierul noului Executiv. Nici în negocierile cu PSRM și cu președintele Igor Dodon, Plahotnic nu a cedat poziția de premier.

Cu alte cuvinte, ca autocrat exclusiv, Vladimir Plahotniuc a aruncat întregul conglomerat de interese de la Chișinău în ”pat” politic, ca să rămânem în termeni șahiști.

Tripleta intervenționistă salutar, pentru a răsturna un oligarh moldovean: Rusia-SUA-UE

Ce era de făcut?

Printr-un compromis uluitor, organizat in extremis, rușii, americanii și europenii au cerut partidelor moldovenești să se facă frate cu dracul, ca să îl răzbească pe taică-său. Soluția de compromis a venit târziu, sau prea târziu, vom vedea. Deoarece aceeași Curte Constituțională care a cerut guvern în 90 de zile, după alegeri, a îngăduit, exact în a 91-a zi, formarea unui Parlament și Guvern eliberate din chingile negocierii unui oligarh bolnav de putere, Vladimir Plahotniuc.

Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc sunt marii perdanți ai acestor negocieri de clan mafiot politic. Apar înregistrări ale lui Plahotniuc, prin care Dodon este îngropat definitiv, ca om plătit al rușilor. Vor mai apărea și înregistrări cu Plahotniuc, probabil. ”Camera ascunsă” de la Chișinău este spectacolul preferat din birourile și de la petrecerile politicienilor molodoveni.

Șansa blocului ACUM este de a-și impune programul pro-european, de mână cu socialiștii decapitați de decizia de suspendare a președintelui republicii, de către Curtea Constituțională.

Mai mult ca sigur, alegerile anticipate, fără Vladimir Plahotniuc la butoanele politice, va degaja o majoritate pro-europeană în Republica Moldova.

România sprijină noul guvern de la Chișinău, după eliberarea țării de un oligarh feroce

România a punctat cu măsură și prudență, în Republica Moldova. PNL, PMP  au avut o prezență consistentă și fermă în Modova de peste Prut, cu mesaje pro-europene, în campania pentru alegerile europarlamentare. Mai mult, este meritul președintelui Klaus Iohannis, pentru a nu fi inflamat spiritele la Chișinău, pe tema ”intervenționismului” și ”imperialismului” românesc, clamat demagog de Igor Dodon.

Declarații de susținere a României a unui competitor sau altul, în timpul celor 90 de zile de negocieri interne pentru desemnarea unui nou premier și cabinet, ar fi basculat rapid în zona imixtiunii politice nedemocratice. Este însă evident ce au dorit românii, în tot acest timp, pentru frații lor de peste Prut: o Moldova europeană și democratică.

Vladimir Plahotniuc, la final

Cheia de prosperitate a Republicii Moldova a fost, de peste 10 ani, închisă în seiful oligarhului Plahotniuc. Tot acolo au fost închise imense sume de bani, documente, casete, microfilme, mărturii ale trădărilor nenumărate ale politicienilor moldoveni. O epocă a averilor piramidale, care a cuprins întreaga societate moldovenească, sub influența lui Vladimir Plahotniuc, se prăbușește, sub asistență internațională.

Din păcate, moldovenii nu au putut să se extragă singuri și să se elibereze de ”omul negru” din politică și economie – oligarului Plahotniuc. Pe viitor, această eliberare va avea costurile sale. Așa e în politică.

Din fericire, prin votul democratic, românii au putut singuri să arate, la 26 mai, că nu vor corupți care contractează economia și prosperitatea țării lor. Încet, dar sigur, își vor degaja singuri ”piesele” care destructurează șahul politic și democratic al țării lor. Fie și în al 12-lea ceas.

Lecția moldovenească ne trece pe la tâmple. Între timp, am învățat-o.

Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE, explică ce se întâmplă la Chișinău și de ce evenimentele politice din Republica Moldova sunt importante pentru români
Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE

CITEȘTE ȘI:

Criză politică la Chișinău: Parlamentul, președintele, Rusia, UE și SUA, împotriva partidului lui Plahotniuc

Victor Ostap, om de afaceri din Republica Moldova, descrie situația de la Chișinău: ”Rusia nu uită și nu iartă! Ce face Plahotniuc e puci. Curtea Constițuțională e o îngrămădeală criminogenă! E debandadă, vin oameni cu rutierele”

Criza politică din Republica Moldova, în presa internațională. „Blocul proeuropean al Maiei Sandu a creat o coaliție de lucru cu PSRM-ul susținut de ruși”

Iohannis, despre situația din Republica Moldova: „Stabilitatea este esențială”

Alegeri anticipate în Republica Moldova, pe 6 septembrie

Curtea Constituțională din Republica Moldova a aprobat dizolvarea Parlamentului, la sesizarea premierului Pavel Filip

Uniunea Europeană îndeamnă la calm după deciziile luate de Parlamentul de la Chişinău

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat din funcție. Pavel Filip, președinte interimar

Igor Dodon: „Ne adresam comunitatii internationale. Nu exista cale de intoarcere”

   

Google News Urmărește-ne pe Google News