Întotdeauna am avut sentimentul că telenovelele alea sud-americane, nord-americane, turcești sau spaniole, cu familii pline de bani care au probleme în a-și identifica copiii din flori, sunt mult mai violente economic decât poveștile cu crime și droguri a la Escobar.

Anii capitaliști au adus în prim-plan familia ca principală organizare de business. Dar nu aia de la Hollywood, cu mafioți în costume dungate.

Famiglia e o formă de încuscrire a privilegiilor și a conservării banilor făcuți imoral din dominația de business și politică.

Cum a apărut Famiglia pe ruinele familiei

Familia muncitorească s-a făcut praf după 90. N-a fost ruptă de sexomarxiști, cum își închipuie Coaliția pentru Familie. S-a destrămat în câmpul muncii, cu alergătură prin toată Europa, cu zbateri de supraviețuire. Și a apărut Famiglia, care s-a reconfigurat puternic la vârful elitelor. Merită făcuți arbori genealogici ai businessului și succesului în România. O aripă interesantă a familiei care stoarce bani din piatră seacă au oferit-o diverși mahări locali.

Copilul de primar, în vârstă de 1 an, cu vilă în proprietate

„Mama mea sunt eu”, declara într-o erupție flaubertiană Marian Oprișan, fostul ștab de Vrancea, actualmente aflat într-o semipensie în care își consumă liniștit banii adunați din sudoare bugetară sau donați de a sa mamă. 

Copilul de 1 an al lui Chirica de la Iași deja avea pe numele lui ditamai vila. Iar zilele acestea ne bântuie un superb scandal cu soacra primarului din Baia Mare, celebrul Cătălin Cherecheș.

Procurorii au surprins-o pe soacra primarului cum încerca să-i livreze o șpagă de 50.000 de euro mamei judecătoarei care ar fi putut să-i scadă din pedeapsă acestuia. Judecătoarea este cea care a făcut denunțul. Socrii lui Cherecheș sunt acum în arest 30 de zile. Iar primarul din Baia Mare s-a grăbit să iasă la televiziuni și să se dezică de soacră, socru, chiar și de soție: a declarat că e gata să divorțeze, dacă află că i-a ascuns soția lucruri! O telenovelă completă.

De la stânga: Claudia Gliga, edilul Cătălin Cherecheș, Viorica Cherecheș, Tabita Gliga și Doru Petru Gliga, septembrie 2019. Inquam Photos / Ghiță Porumb

Definiția blândeții

Discuția a sunat cam așa, conform surselor care au scăpat stenograme din dosar:

CLAUDIA GHICA: Și acuma… asta-i şansa în care el ar putea să îl achite.
MAMA JUDECĂTOAREI: Păi… da, ea m-o întrebat şi i-am zis că nu ştiu ce cum. Adică ce blândeţe, cum să fii…
CLAUDIA GHICA: În sensul că să… să nu îl condamne.
MAMA JUDECĂTOAREI: Ioi!
CLAUDIA GHICA: Aia-i blândeţea. Să nu îl condamne. Că asta este o variantă: ori îl achită, ori îl condamnă. Deci două. N-are nimic, prelungire, nu-i termen, nu…”. (sursa)

Claudia Ghica, soacra, îi propunea mamei judecătoarei ca șpaga să meargă sub formă de achiziții de la un magazine de haine care aparținea familiei judecătoarei. După cum vedeți în citatul de mai sus, nu se juca: cerea în schimb achitare, nu îmblânzirea pedepsei. Nu-i ajungea nici măcar condamnare cu suspendare, dorea direct achitare, adică nevinovăție. Așa își putea continua ginerele cariera politică.

Declarația de cumetrie pentru 2024

De ce e plin de semnificații dosarul? Pentru că la anul, un an electoral cu trei rânduri de alegeri, iarăși vom avea o defilare a sfidării, de averi trecute prin nași, cuscri, socri etc. De aceea propuneam o declarație de rudenie mult mai completă decât cea de interese sau de avere. În orașele medii și mici acest tip de cumetrie este la ordinea zilei. Este și forma de sfidare cel mai des întâlnită. Este și motivul pentru care tinerii fără pile nu văd niciun viitor în orașele lor, pleacă nu doar din lipsa de oportunități economice.

În al doilea rând, trebuie să conștientizăm că suntem prinși ca-ntr-un sendviș între abuzurile acestui tip de cumetreală – amestec de business, naționalism, show cu popi și nunți de lux pe Instagram -, și marele capital, cel care e nesimțit impersonal, care te stoarce sec, fără să te sfideze cu nășici coafate cu 500 de euro bigudiul.

Votați anti-Famiglie

Familiile care împânzesc zone bugetare și administrative și care conduc banii publici ca și cum ar fi afaceri fac un dublu rău. Unul politic, pentru că ei nu înțeleg ce e ăla „bun public”, nu înțeleg că trebuie să dezvolți comunitatea în sens larg, nu comunitatea de fini și cumetri. 

Și unul economic, pentru că, de fapt, sunt niște inși care blochează tot într-o zonă până le iese lor profit, ca la patiseria soacrei, cu o patiserie cu 450.000 de lei cifră de afaceri și 200.000 de lei profit.

Un îndemn pentru 2024, deci: votează anti-Famiglie. Vezi nu doar câți bani, ci câți fini, nași, unchi, mătuși bine plasați bugetar sau afaceristic au pesediștii, peneliștii, useriștii, auriștii, udemeriștii preferați. Votați anti-Famiglie.

Fotografie principală din octombrie 2016: Cătălin Cherecheș apare pe afișele electorale ale mamei sale, Viorica Cherecheș, care deschide listele PNL Maramureș pentru alegerile parlamentare. Inquam Photos / Ghiță Porumb

 
 

Urmărește-ne pe Google News