Domnul deputat PNL Costel Barbu este și impostor, și infractor dovedit. Curtea Supremă i-a anulat diplomele universitare și postuniversitare. Are la activ o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj, iar Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a găsit incompatibil și a fost forțat să demisioneze din fruntea Primăriei Suhaia din Teleorman.
Asta nu a împiedicat ascensiunea politică a domnului Barbu, care se datorează apropierii de domnul Ludovic Orban, căruia, la un moment dat, i-a fost șofer. După ce a ajuns prim-ministru, domnul Orban l-a răsplătit cu o funcție de secretar general adjunct al guvernului, în ciuda CV-ului bine pătat.
Astăzi, domnul Costel Barbu este, în mod cinic, membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaților și unul dintre cei mai importanți liberali din sudul țărișoarei.
Coleg cu Liviu Dragnea
Dar haideți să vedem cine este domnul Barbu, conform CV-ului oficial.
A terminat Liceul Agroindustrial Brănesti în 1991. Nu știm ce face până în 1995, când, brusc și fără nicio logică, este angajat de Ministerul de Interne pe poziția de comandant de grupă responsabil pentru paza și ordinea publică. În mod ironic, căci trăim într-un banc sinistru, în 2012 omul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii publice.
Din 1998 până în 2000 are iarăși un gol în CV. Scrie că a absolvit în 2004 Facultatea de Științe Economice Universitatea de Vest. În fapt, conform sentinței Curții Supreme din 2022 care cere anularea diplomei, este vorba de o nenorocire de facultate de la Alexandria, unde l-a avut coleg pe celebrul Liviu Dragnea.
Deși notează că a început cursurile în 2000, facultatea de la Alexandria a fost înființată abia în 2001. Domnii Costel Barbu și Liviu Dragnea au fost colegi în PDL.
Ancheta făcută la instituția de învățământ unde domnul Barbu a devenit economist dezvăluie că rectorul și profesorii „au falsificat mii de înscrisuri în vederea susținerii de către un număr de aproximativ 2.039 de studenți a examenelor de licență în cadrul a 14 universități”.
Firme îngropate în datorii
Din 2003 devine președinte al PDL într-o comună din Teleorman – Suhaia. Din 2004, la 31 de ani, cu o experiență de trei ani de serviciu de pază, devine manager de firmă agricolă. E drept că firma se va înființa abia în 2008, dar acestea sunt detalii.
Există totuși o firmă la care domnia sa a fost acționar din 2004. Firma e moartă din 2008 cu datorii de aproape un milion de euro și cu o gaură netă de 241.682 de euro, așa cum îi stă bine unui liberal de frunte.
Firma înființată în 2008 a fost și ea îngropată cu datorii de aproape două milioane de euro și o gaură netă de peste 136.000 de euro. Sunt multe alte firme în care domnul Costel Barbu și rudele lui au jucat diverse roluri, toate cu bilanțuri contabile care de care mai uimitoare.
În 2007, pe baza diplomei cele minunate de la Alexandria, care pare de la Timișoara, începe și un masterat la o altă universitate catastrofală, la Bioterra, un master celebru printre politicienii noștri, cel de Securitate Comunitară și Terorism.
Un primar studios
În 2008, omul cu un trecut dubios, o firmă cu un gol de un sfert de milion de euro și o diplomă universitară ce va fi anulată ulterior ajunge primar de comună în Teleorman și imediat apoi președintele Ligii Primarilor PDL din Teleorman. Lucru care generează o adevărată furie academică.
Între 2009 și 2011, domnul Barbu face, pe lângă masteratul în terorism de la Bioterra, și ȘASE cursuri postuniversitare:
1. Cursuri la Academia de Poliție, celebră pentru doctoratele plagiate ale domnului Oprea;
2. La Institutul Diplomatic Român, cel deloc cu legături cu SIE și plin de absolvenți politicieni;
3. La Colegiul Național de Apărare și el celebru prin absolvenții și plagiatorii lui;
4. La Științe Agronomice și Medicină Veterinară, unde tartor a fost doctorul Câmpeanu, ministrul care protejează plagiatorii;
5. La Universitatea Națională de Apărare, unde au plagiat numeroși generali, miniștri și fostul prim-ministrul Tudose;
6. La Agenția Națională a Funcționarilor Publici, unde a obținut o calificare necesară pentru a deveni înalt funcționar public.
Avem o declarație de avere a soției domnului Barbu din 2008. Erau săraci lipiți nu aveau nimica, nimicuța. Familia de trei persoane trăia cu 515 lei de persoană pe lună, probabil în casa socrilor sau cu cortul pe undeva prin sat.
Situația financiară este identică și în 2012, când avem prima declarație a soțului – nu au nimic, nimic. Prin ce miracol a reușit domnul Costică să plătească toate aceste cursuri și cheltuielile de drum dus-întors la București? Dar cine să se intereseze de aceste probleme câtă vreme PDL-ul era la putere?
Rocadă cu soția în fruntea primăriei
Conform CV-ului, domnul Costel Barbu este primar până în 2015, când decizia ANI îl obligă să-și prezinte demisia și nu poate candida pentru un nou mandat.
Firesc, soția, care lucra tot la primărie, devine ea primăriță în locul soțului, iar soțul devine administrator public și se ocupă de GAL – un mecanism creat pe fonduri europene dependent de primărie. În 2019, Orban îl numește secretar adjunct al Guvernului, iar acum este deputat.
Declarațiile de avere ale domnului Costel Barbu lipsesc în perioada 2008 – 2012, în care a fost la primul mandat de primar, că doar legea nu se aplica și în Teleorman. Deși a fost acționar într-o mulțime de firme (am găsit 11 care au legătură cu domnia sa) nu a încasat niciodată niciun fel de dividende. Din 2011 a trăit pentru 3 ani cu suma de 37.704 de lei pe an, deci cu 1.047 de lei pe lună de persoană.
Moșteniri și rude bogate
A cumpărat doar o Dacie veche de 10 ani și un BMW de 20 de ani, în rest s-a procopsit doar cu moșteniri. Rudele, în schimb, sunt foarte bogate. Despre cum este suspectat domnul Barbu că își ascunde averea impresionantă – probabil pentru a nu fi executat pentru golurile firmelor (în jur de jumătate de milion de euro) – și despre alte minuni a tot scris presa locală, dar și presa centrală. Degeaba.
Domnul Costel Barbu este parte a celui de-al doilea raport pe care îl vom publica pe integritatepebune.ro. Articolul se bazează pe cercetările făcute de grupul nostru de peste 100 de voluntari.