Ne-am uitat, joi, cu uimire și critică la miile de oameni înghesuiți în aeroportul din Cluj-Napoca, pe cale să meargă la muncă sezonieră în Germania.

Ce urăsc cel mai mult cei care lucrează în afară, și spun asta după ce am făcut zeci de interviuri cu migranți români, e să fie văzuți ca niște victime, ca niște actori fără voință și autonomie, mutați de colo, colo.

Nu, oamenii aceștia nu sunt sclavi, cum au fost numiți de unii. Sunt oameni care au făcut o alegere pentru viața lor, conștienți de riscuri, dar având în vedere contextul economic actual.

În același timp, ei înșiși sunt extrem de critici în legătură cu condițiile lor de muncă. Doar că de multe ori nu au de ales, pentru că aceste condiții precare de muncă nu sunt niște excepții. Sunt regula în multe sectoare. Și atunci, dacă vrei să faci niște bani, cum vrem toți, trebuie să accepți ce primești.

Atenție la cine face recrutarea

Un aspect extrem de important e felul în care se face recrutarea pentru aceste locuri de muncă.

Fie că vorbim despre industria îngrijirii de bătrâni, munca în agricultură, lucrul în abatoare sau munca într-o fabrică unde se produc jucării, recrutarea se face, de multe ori, pe rețelele sociale, prin anunțuri postate de diferite persoane fizice. Iar asta e ilegal.

În România, pot face recrutare doar firmele care au codul CAEN principal 7810: Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă.

Inspectoratele teritoriale pentru muncă (ITM-urile) din țară, instituțiile care ar trebui să verifice dacă acești operatori funcționează legal sau nu, ridică de cele mai multe ori din umeri. Au prea puțini angajați și spun că le este foarte greu să urmărească toate aceste anunțuri și să dovedească faptul că persoanele din spate nu au calitate juridică.

Dacă ești păcălit cu banii, nu ai unde să apelezi

Pe perioada stării de urgență, controalele ITM-urilor la angajatori sunt suspendate.

Mai jos sunt anunțuri pentru locuri de muncă în Germania, la cules sparanghel sau la cules căpșuni. Nicăieri nu se zice numele firmei intermediare din România sau al firmei din Germania. Tot ce ai e un număr de telefon, unde poți suna.

  • ”Companie germană caută”
  • ”Angajatori germani caută”

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ce e periculos la anunțurile astea postate pe OLX, Facebook sau alte platforme?

Nu știi cine e în spatele lor și nu ai pe cine trage la răspundere dacă ai probleme acolo. E doar un număr de telefon. Dacă ajungi în Germania, muncești o lună și nu îți primești banii, nu prea mai știi la cine să apelezi, pentru că nu știi numele firmei prin care ai plecat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News