„Turnător”. Aceasta e ștampila pe care o parte importantă a publicului a pus-o oamenilor care dezvăluie neregulile din ministere, spitale, primării sau din companiile de stat. Majoritatea parlamentară PNL-PSD-UDMR n-a vrut să înfrunte opinia populară. De ce să facă asta? Politicienilor le convine un buget național și european cheltuit în liniște cât mai adâncă.
Între oful comunist și invenția progresistă
„Avertizorii de integritate” au căzut la mijloc, acolo unde vechiul năduf din comunism al românilor contra „turnătorilor” se intersectează cu suspiciunea proaspătă că suntem în fața unei alte scorneli de la Bruxelles.
Ce mai sunt și „avertizorii”? Probabil un nou concept periculos al progresiștilor, femei și bărbați suficienți, care impun cadrul discursului public și îi pedepsesc pe toți cei care nu se supun unei ideologii străine omului obișnuit.
Ne vom pierde Paștele și Crăciunul
Discuția e atât de pătimașă că un ziarist cu experiența și orientarea anti-Putere ale lui Cornel Nistorescu a pus într-un articol despre „avertizori” o comparație cu „ăia care vor să ștergem Crăciunul și Sfintele Paști”. Grinch care fură Crăciunul, așadar.
Nistorescu ar fi mirat, poate, dacă ar afla că e 100% în acord cu argumentele Puterii, ale coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR contra ”avertizorilor”.
Iulia Scântei, lecție de democrație mimată
Luna trecută, la o primă ședință la Comisia Juridică a Senatului, unde presa a avut acces, ONG-urile au fost ascultate. Întâlnirea a fost prezidată de Iulia Scântei, senator PNL și președinte al Comisiei. Nu s-a sculat de pe scaun preț de aproape 10 ore, a fost o demonstrație admirabilă de muncă și de proces democratic, bazat pe duelul argumentelor. Ceva demn de Parlamentul unei țări UE.
A doua zi, spre stupoarea tuturor celor prezenți din societatea civilă, Comisia a trimis legea mai departe fără să voteze nimic esențial în favoarea „avertizorilor”. La scurt timp, Scântei a fost numită judecător la Curtea Constituțională.
Nu e, prin urmare, nici o mirare că, pe această școală de interpretare, CCR a dat verde legii, susținând, așa cum a remarcat APADOR-CH, că ea „disciplinează conduita avertizorului de integritate”. Ca și cum fix de asta are nevoie România: de dresarea celor care mai ridică ochii, observă și reclamă abuzurile. Într-o societate în care implicarea e rară, o descurajăm? Chiar legea se numește de „protecție a avertizorilor în interes public”, nu de „disciplinare a avertizorilor”.
Vă identificați cu managerul corupt de spital sau cu femeia care a născut?
În aceste condiții, orice pledoarie pentru „avertizori” este aproape imposibilă. Totuși, poate că oamenii pot fi întrebați ceva: voi cu cine vă identificați? Cine vă e mai aproape? Cu cine semănați în ce vi se întâmplă, în viața de zi cu zi?
Vă identificați cu managerul Florin Secureanu, cel care îi făcea iubitei lui, Vrăbi, cadouri de mii de euro de la o firmă de bijuterii? O firmă căreia managerul îi dăduse un contract de „sterilizare a instrumentelor” pentru sala de nașteri a spitalului pe care-l conducea? Vă identificați cu managerul sau, mai degrabă, sunteți în situația mamei care poate naște acolo, neștiind că se poate infecta?
Turnătorii din comunism erau mână în mână cu șefii, cu regimul, cu Securitatea. Nu li se putea întâmpla nimic. Ei nu erau avertizori de integritate. În schimb, Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu, femeile de la contabilitatea spitalului condus de Secureanu, au fost insultate, lovite, și-au riscat serviciul. Cu cine semănați?
Turnătorii prestau la cererea celor puternici, nu relatau împotriva Puterii. Avertizorii fac exact inversul, de aceea lucrează în interesul public.
Până la urmă, legile se pot reduce la alegeri simple, umane. Vreți ca legea avertizorilor de integritate să-i ajute pe mogulii Sănătății, cei care au spus, la Colectiv, „avem de toate” sau pe medicul de ATI Camelia Roiu, care s-a ridicat împotriva minciunii?
Ce preferăm să le zicem copiilor noștri: uite, să fii precum femeia aceasta curajoasă, să nu taci, să-ți aperi drepturile, sau să fii precum directorul ăsta șmecher? Femeile se numesc Nicoleta, Laura, Camelia și multe altele, mii și mii neștiute. Pe managerul îl cunoaște toată țara, că între timp a ajuns director la alt spital public.
Foto principală: EPA
gheorghe_2 • 15.07.2022, 11:58
Adevarul este ca majoritatea populației este în situația victimelor, din spitalele furate și subfinantate, dar visează ca toți copiii ei să ajungă în poziția lui Secureanu. În nici un caz, pentru oamenii de rând, Camelia Roiu n-o să fie un model. Și nici măcar nu ne place că a spus lucruri, despre care toată lumea știe că se petrec în spitale, dar le vrea păstrate în continuare sub tăcere, că e mai bine așa și mai decent. Aici e vorba de mai mult decât de disprețul față de turnătorii de pe vremea lui Ceaușescu. Lumea care a rămas în țară vrea să fie lăsată în pace și lucrurile să rămână așa cum sunt. Până la urmă, oricum am intoarce-o modul în care am dat-o în bară, în ultimii 30 de ani, in ciuda șansei imense, pe care am avut-o, este o vină a noastră, a tuturor, și nu ne place să ne fie pusă oglinda în față. Sigur, elitele, de orice fel, sunt principalele vinovate, dar elitele astea oglindesc oriunde chipul celor conduși de ele. Care chip s-a descompus continuu în tranziția noastră spre niciunde. În concluzie, noi vrem să fim lăsați în pace și să nu ni se mai scoată mereu gunoiul de sub preș, de tot felul de turnători, avertizori sau cum s-or mai chema ei. Până la urmă, nemulțumiții n-au decât să plece și să ne lase pe noi așa cum suntem.
Cătălin Tolontan • 15.07.2022, 08:10
Dorin 63: Noi credem ca integritatea e dezirabila in Romania, ca milioane de oameni muncesc onest, isi achita taxele, isi cresc copiii invatindu-i sa fie cinstiti. Dar intelegem perspectiva dvs, sa fim de acord ca nu suntem de acord.
Dorin63 • 15.07.2022, 11:59
Cătălin Tolontan • 15.07.2022, 08:10
Dorin 63: Noi credem ca integritatea e dezirabila in Romania, ca milioane de oameni muncesc onest, isi achita taxele, isi cresc copiii invatindu-i sa fie cinstiti. Dar intelegem perspectiva dvs, sa fim de acord ca nu suntem de acord.
Nu m-ați înțeles, eram sarcastic. Nu știu ce înțelegeți prin "noi", dar la ce văd in jurul meu de aproape șase decenii, înseamnă, din păcate, tot mai puțin.
Ionel2000 • 15.07.2022, 07:52
E plin sistemul de exemple,un sistem putred care e folosit pentru imbogatirea unora.Mai am un exemplu,la IFACF orl Dorin Hociota,prin mijloace specifice,a fost pusa o managera,impotriva vointei personalului spitalului,care o voiau pe fosta,condamnata pentru evaziune,a furat vreo 400.000 euro de la CNASB,bine ca au executat-o silit,dar mai are datorii ,tot cam atat, la firme de medicamente,care alearga si astazi dupa bani,cercetata penal pentru fals in acte publice,contracte cu firme infiintate cu puti timp inainte de semnarea contractului.Si a fost pusa managera,acum "nu ma simt in siguranta in spitalul asta" si nu mai intra nimeni neinsotit si sa nu ajunga cumva la ea,nimeni sa nu mai foloseasca telefonul mobil personal,sa nu "dea din casa imagini" si expresia auzita zilnic este:"va dau afara".Si a dat cativa.Asa ca.....