„Turnător”. Aceasta e ștampila pe care o parte importantă a publicului a pus-o oamenilor care dezvăluie neregulile din ministere, spitale, primării sau din companiile de stat. Majoritatea parlamentară PNL-PSD-UDMR n-a vrut să înfrunte opinia populară. De ce să facă asta? Politicienilor le convine un buget național și european cheltuit în liniște cât mai adâncă.
Între oful comunist și invenția progresistă
„Avertizorii de integritate” au căzut la mijloc, acolo unde vechiul năduf din comunism al românilor contra „turnătorilor” se intersectează cu suspiciunea proaspătă că suntem în fața unei alte scorneli de la Bruxelles.
Ce mai sunt și „avertizorii”? Probabil un nou concept periculos al progresiștilor, femei și bărbați suficienți, care impun cadrul discursului public și îi pedepsesc pe toți cei care nu se supun unei ideologii străine omului obișnuit.
Ne vom pierde Paștele și Crăciunul
Discuția e atât de pătimașă că un ziarist cu experiența și orientarea anti-Putere ale lui Cornel Nistorescu a pus într-un articol despre „avertizori” o comparație cu „ăia care vor să ștergem Crăciunul și Sfintele Paști”. Grinch care fură Crăciunul, așadar.
Nistorescu ar fi mirat, poate, dacă ar afla că e 100% în acord cu argumentele Puterii, ale coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR contra ”avertizorilor”.
Iulia Scântei, lecție de democrație mimată
Luna trecută, la o primă ședință la Comisia Juridică a Senatului, unde presa a avut acces, ONG-urile au fost ascultate. Întâlnirea a fost prezidată de Iulia Scântei, senator PNL și președinte al Comisiei. Nu s-a sculat de pe scaun preț de aproape 10 ore, a fost o demonstrație admirabilă de muncă și de proces democratic, bazat pe duelul argumentelor. Ceva demn de Parlamentul unei țări UE.
A doua zi, spre stupoarea tuturor celor prezenți din societatea civilă, Comisia a trimis legea mai departe fără să voteze nimic esențial în favoarea „avertizorilor”. La scurt timp, Scântei a fost numită judecător la Curtea Constituțională.
Nu e, prin urmare, nici o mirare că, pe această școală de interpretare, CCR a dat verde legii, susținând, așa cum a remarcat APADOR-CH, că ea „disciplinează conduita avertizorului de integritate”. Ca și cum fix de asta are nevoie România: de dresarea celor care mai ridică ochii, observă și reclamă abuzurile. Într-o societate în care implicarea e rară, o descurajăm? Chiar legea se numește de „protecție a avertizorilor în interes public”, nu de „disciplinare a avertizorilor”.
Vă identificați cu managerul corupt de spital sau cu femeia care a născut?
În aceste condiții, orice pledoarie pentru „avertizori” este aproape imposibilă. Totuși, poate că oamenii pot fi întrebați ceva: voi cu cine vă identificați? Cine vă e mai aproape? Cu cine semănați în ce vi se întâmplă, în viața de zi cu zi?
Vă identificați cu managerul Florin Secureanu, cel care îi făcea iubitei lui, Vrăbi, cadouri de mii de euro de la o firmă de bijuterii? O firmă căreia managerul îi dăduse un contract de „sterilizare a instrumentelor” pentru sala de nașteri a spitalului pe care-l conducea? Vă identificați cu managerul sau, mai degrabă, sunteți în situația mamei care poate naște acolo, neștiind că se poate infecta?
Turnătorii din comunism erau mână în mână cu șefii, cu regimul, cu Securitatea. Nu li se putea întâmpla nimic. Ei nu erau avertizori de integritate. În schimb, Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu, femeile de la contabilitatea spitalului condus de Secureanu, au fost insultate, lovite, și-au riscat serviciul. Cu cine semănați?
Turnătorii prestau la cererea celor puternici, nu relatau împotriva Puterii. Avertizorii fac exact inversul, de aceea lucrează în interesul public.
Până la urmă, legile se pot reduce la alegeri simple, umane. Vreți ca legea avertizorilor de integritate să-i ajute pe mogulii Sănătății, cei care au spus, la Colectiv, „avem de toate” sau pe medicul de ATI Camelia Roiu, care s-a ridicat împotriva minciunii?
Ce preferăm să le zicem copiilor noștri: uite, să fii precum femeia aceasta curajoasă, să nu taci, să-ți aperi drepturile, sau să fii precum directorul ăsta șmecher? Femeile se numesc Nicoleta, Laura, Camelia și multe altele, mii și mii neștiute. Pe managerul îl cunoaște toată țara, că între timp a ajuns director la alt spital public.
Foto principală: EPA