În graba de a lua fața tuturor, USR s-a precipitat atât de tare, încât aproape că a distrus orice demers onest de cercetare a tezei de doctorat a lui Lucian Bode.

Este greu de spus ce a dorit să demonstreze partidul condus de domnul Drulă. Că e mai rapid decât Emilia Șercan? Că are resurse? Că poate mobiliza oameni care să copieze o teză de doctorat într-o săptămână? Că poate ieși primul pe piață cu o analiză parțială? Care era miza?

Lipsă de respect pentru munca Emiliei Șercan

În această acțiune, USR s-a comportat ca o redacție de începători care vrea să impresioneze publicul și lumea presei. 

Veniți de nicăieri, fără experiență și fără proceduri interne care să reglementeze modul în care se face o investigație, USR s-a aruncat cu capul înainte și a fleșcăit un subiect până aproape a-l face inutilizabil.

Miza, desigur, era și este forțarea demisiei/demiterii domnului Bode. Pentru a urgenta acest demers, USR a sacrificat cel mai important lucru într-un astfel de demers: rigoarea.

De parcă Emilia Șercan sau un alt jurnalist ar fi putut să le strice jucăria, de parcă un întreg partid era în concurență cu câțiva ziariști singuratici. Nu e pic de concurență însă aici. În orice caz, nu una loială. Și, în esență, e lipsă de respect pentru munca Emiliei Șercan și a celor ca ea. 

Politicienii care se pricep la toate

USR, ca toate partidele parlamentare sau care au o reprezentare semnificativă în administrația locală, primește subvenții de la stat. 

Anul trecut, de exemplu, USR a încasat de la buget 36.578.952,78 de lei, iar din ianuarie și până în iunie 2022 a încasat, tot de la buget, 21.975.124,76 de lei. Mult mai puțin decât PSD și PNL, dar, oricum, mult mai mult decât foarte-foarte multe redacții din țara asta. Recorder, de exemplu, a avut în 2021 venituri de aproximativ 3 milioane de lei. G4media a avut, în același an, venituri de 1,8 milioane de lei. Vorbim despre două redacții cu activitate continuă și cu multe investigații la activ. 

PressOne, publicația unde publică Emilia Șercan, a avut, în 2021, venituri de doar 376.326 de lei. 

Sigur nu putem face nicio comparație între veniturile acestor redacții și subvențiile primite de USR de la buget. Sunt misiuni diferite. Dar USR câștigă detașat, având un buget de 10 ori mai mare decât Recorder, de exemplu. Ar putea, așadar, să-și permită să angajeze niște profesioniști atunci când vrea să facă treaba presei. Ar putea, însă n-a făcut-o. 

Și, oricum, degeaba angajau jurnaliști, căci aceștia nu ar fi avut independența cerută de profesie.

Oare nu se pricep domnii Ghinea, Drulă, Bulai etc. la toate? Se pricep, cum să nu.

Ca dovadă, raportul asumat de conducerea USR pe marginea doctoratului lui Bode. Au tras tare, au dat totul pentru culori, și-au dorit mai mult victoria, în ziua aia, Dumnezeu a fost userist și tot le-a ieșit o frecție.

Cum l-au ajutat, involuntar, pe Bode

Fiind primul material despre doctoratul lui Bode, după ce acesta a fost consultat, ar fi fost extrem de important ca acest material să fie impecabil și inatacabil. Dar, ce să vezi, nu este nici una și nici cealaltă. Este o chestie făcută în grabă, pe genunchi, fără pic de rigoare; nici academică, nici jurnalistică. Orice șef de departament din presă, orice redactor-șef ar fi trimis înapoi la lucru reporterii care i-ar fi venit cu așa ceva, până veneau cu un caz bine construit: număr de pagini plagiate, sursa exactă a plagiatului, exemple comparative edificatoare pentru absolut toate fragmentele copiate și așa mai departe.

USR n-a făcut asta. Ei s-au grăbit, de parcă aveau deadline, de parcă îi presa cineva să închidă ediția, ca să ajungă ziarul în tipografie la timp și să nu rateze distribuția pentru provincie. Și, practic, și-au bătut joc de un subiect care nici măcar nu era al lor.

Căci nu partidul USR a semnalat că ar putea exista probleme cu doctoratul lui Bode. USR doar a furat de pe piață un subiect și a reușit să-l strice, tratându-l superficial și politizându-l. De-acum înainte, Lucian Bode va putea spune că toată vâlva care înconjoară doctoratul său nu este decât o manevră politică, „o manevră useristă”. Și cu asta subiectul s-a cam încheiat. Păcat.

Postare de pe pagina de facebook a USR

Uniunea Salvați Heirupismul

Am văzut mai multe sondaje în ultima vreme, iar USR nu stă deloc bine. De la partidul care ajunsese, în mai 2019, la aproape 23% din voturile românilor, USR se zbate astăzi undeva între 11% și 7% intenție de vot, în funcție de companiile care realizează sondajele. 

Mi-e greu însă să cred că vor reuși să-și revină (dacă vor reuși să-și revină) parazitând subiectele altora și tratându-le în acest mod heirupist care a devenit, din păcate, marca partidului.

Dar, oare, ce așteptări am putea avea de la un partid al cărui fost președinte se prefăcea că folosește tastatura computerului, ca să pară că el chiar face ceva în politica românească, să pară că, într-adevăr, contează?

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 
 

Urmărește-ne pe Google News