UPDATE 19 noiembrie: În urma publicării acestui text, Paul Claudiu Cotîrleț a transmis redacției un drept l replică care poate fi citit aici.


Există un traseu foarte clar al succesului rudelor politicienilor importanți. Soțiile acestora fie sunt promovate brusc în poziții la stat, unde câștigă incredibil mai mult decât în privat (cazul a peste 70% dintre soțiile senatorilor PSD sau PNL), fie au firme cu un noroc senzațional la contracte cu statul. 

Copiii acestora urmează, de obicei, facultăți private sau ușoare și sunt, în general, angajați în timpul facultății pe poziții care sună impresionant (manager general, director executiv) la firma familiei sau a prietenilor. 

„Experiența” asta va justifica trecerea imediată după facultate la stat și o traiectorie incredibilă în funcții din ce în ce mai înalte, pentru care, în general, au calificări mai deloc. Zdrobitoarea lor majoritate fac Colegiul Național de Apărare și/sau Institutul Diplomatic Român. Am descoperit și am scris despre peste 100 de astfel de cazuri. Iată unul dintre ele.

Un tânăr student, consultant la Parlament

Domnul Paul Claudiu Cotîrleț e din Moinești, Bacău. A făcut Facultatea de Istorie la București. În timpul facultății, explodează și devine consultant în Parlament, la cabinetul președintelui Comisiei pentru Industrie și Servicii. Președintele era din Bacău, domnul Iulian Iancu, despre care colegul lui cu mai multe grade, Georgian Pop, fostul șef al Comisiei SRI din Parlament, spunea că este omul Gazpromului. 

Paul Claudiu Cotîrleț

Desigur, legătura între istorie și industrie este una greu de înțeles pentru omul de rând, dar evident că angajarea a fost meritocratică, căci avem încredere în clasa noastră politică și mai ales în PSD. 

După 9 luni de la terminarea facultății revine în Moinești, unde, din senin și fără nicio experiență sau calificare, devine director general al unui spital privat cu 23 de angajați și o cifră de afaceri de peste 2,3 milioane de lei pe an. Este firma mamei domniei sale. 

În timp ce este director general la mama, la Moinești, face și un masterat, tot la Istorie, la București. Și, ca orice om care se respectă, termină și cursurile Institutului Diplomatic Român, și cele ale Colegiului Național de Apărare și își începe și doctoratul, tot la Istorie. 

Cum și de ce a fost admis un tânăr, angajat la firma mamei din Moinești, la cursurile unor instituții care put grozav a impostură și servicii secrete este greu de înțeles, dacă nu știi cum funcționează lucrurile în statul nostru cel minunat.

Doctor în „politică, fotbal şi diplomaţie”

În 2013, revine în Parlament la cabinetul chestorului PSD. Chestor în această perioadă este domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, faimosul trezorier al PSD condamnat definitiv, anul trecut, la cinci ani de închisoare.

Din 2017, trece șef de cabinet la faimosul PSD-ist Nicolae Bădălău, ajuns acum la Curtea de Conturi, una dintre cele mai bune sinecuri ale statului român. Devine și un apropiat al altei valori naționale, domnul Alexandru Cumpănașu, un fel de Gabriel Oprea, dar mai tânăr și cu mai mult tupeu, și devine, în mod „firesc”, lector la Colegiul Național de Apărare. 

Greu de știut ce preda domnul Cotîrleț acolo. Nu de alta, dar doctoratul domniei sale la Facultatea de Istorie este: „Politică, fotbal şi diplomaţie în Peninsula Balcanică 1896-1933”. Presa locală ne informează că doctorul în istorie a jucat în echipa de juniori la Moinești.

La alegerile locale parțiale din 2017, domnul Paul Cotîrleț a fost candidatul PSD la Primăria Moinești. A pierdut fără drept de apel.

În același an, partidul îl recompensează cu un post de secretar de stat la Ministerul Culturii. Avea doar 28 de ani.

În 2019, devine subprefect al județului Bacău. Acum este tot consilier parlamentar, dar predă și la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, unde tatăl este și el profesor.

În numele tatălui

Domnul Cotîrleț este fiul lui Adrian Cotîrleț, care reușește incredibila performanță de a fi cel mai longeviv manager de spital de stat și soț de patroană a unicului spital privat din Moinești.

Adrian Cotîrleț

Desigur, nu este nicio problemă cu faptul că 5 din cei 6 medici care formează echipa de la spitalul privat condus de soție îl au ca șef la Spitalul de Urgență din Moinești pe domnul Cotîrleț senior. 

Domnul Adrian Cotîrleț este și el adesea prezent la spitalul soției. În timpul liber care-i rămâne după patru slujbe la stat: manager, doctor, profesor la postliceală și profesor universitar în Bacău.

Soții Cotîrleț au o avere impresionantă: două case, două apartamente, două spații comerciale, incluzând cei 2.165 de metri pătrați de spital. De la stat au încasat anul trecut 407.872 de lei, iar din privat – 1.684.507 lei. Adică peste 36.000 de euro pe lună în municipiul Moinești, județul Bacău, țara România.

Cariera fiului continuă astăzi atât în Senat, unde este consilier, cât și la universitatea din Bacău, tot lector. De la Parlament a câștigat, anul trecut, 69.215 lei, iar de la facultate, 63.089 de lei. Un mizilic de peste 2.700 de euro lunar.

Urmărește-ne pe Google News