Instituția ANPIS, subordonată Ministerului Muncii condus de Raluca Turcan, se ocupă de plata beneficiilor sociale. Lunar publică rapoarte cu plățile sale, inclusiv cu cele pentru ajutor social (venit minim garantat – VMG). În toate aceste rapoarte, ce pot fi găsite pe site-ul instituției, ultimul în decembrie 2020, agenția folosește expresia „beneficiari plătiți”.
Într-o notă de subsol, explică că beneficiarii includ persoane singure și familii. În funcție de câți membri sunt, diferă sumele plătite. Pentru o persoană, ajutorul social e 142 lei. Pentru o familie cu doi membri, ajutorul social e 255 lei.
Lună de lună, agenția a folosit aceeași formulare, numărându-i ca beneficiari pe cei care primeau un ajutor social pe numele lor, indiferent dacă beneficiarii erau persoane singure sau familii.
De exemplu, în decembrie 2020, ANPIS consemnează 176.674 de beneficiari de ajutor social.
ANPIS a început să numere altfel beneficiarii
Recent, instituția a operat o schimbare subtilă, dar extrem de relevantă în discursul său.
Într-un răspuns oferit Libertatea pe 28 ianuarie, ANPIS precizează că în decembrie 2020 erau 176.674 de dosare VMG și 413.615 de beneficiari. (Nu am solicitat numărul de dosare/ numărul de beneficiari, ci alte date, dar instituția le-a oferit și pe acestea, incluzând acea distincție între dosare și beneficiari.)
Altfel spus, când se referă la beneficiari, ANPIS numără acum toți membrii dintr-o familie, inclusiv copiii.
Concret. Până în decembrie 2020, ANPIS ar fi consemnat un beneficiar de VMG în cazul unei mame singure cu doi copii, ce beneficiază de ajutor social.
Acum, aceeași instituție numără 3 beneficiari de ajutor social, luând și copiii în calcul. Sau, cum ar zice mare parte din presa românească , numără „3 asistați social”.
De unde schimbarea de discurs?
Pe 26 ianuarie, ministrul muncii Turcan a spus într-o postare de pe Facebook că în România sunt 170.000 de titulari de venit minim garantat, dar numărul total al „beneficiarilor reali” este de peste 413.000, dintre care:
- 120.000 sunt persoane apte de muncă;
- 32.000 au vârsta peste 65 de ani și
- 156.000 sunt copii, iar dintre aceștia, 55.000 au vârsta sub 7 ani.
Aproape 40% dintre „beneficiarii reali” de ajutor social sunt, așadar, copii.
La două zile distanță, ANPIS preia același discurs, numărând și copiii printre beneficiari, nu doar persoanele titulare, așa cum a făcut-o ani de zile.
De ce contează cum numeri beneficiarii?
Ani la rând, presa și politicienii au vorbit, în mod fals, despre milioane de „asistați social”, numărând aici și copiii care primesc alocația de stat sau mamele care primesc indemnizația pentru creșterea copilului.
Discursul aceasta manipulator s-a mai echilibrat în ultimii ani, iar presa a început – deși timid – să ofere cifrele reale, precizând că beneficiarii de ajutor social sunt undeva pe la 200.000, în medie.
Observăm acum cum cifrele sunt umflate, din nou.
„Nemunca” copiilor
Numărând toți membrii din familie la „beneficiarii reali” de ajutor social, obții o cifră mai mare: 400.000.
În felul acesta, pare că sunt mai mulți „asistați”, deci mai mulți „leneși” care nu vor să muncească. Se ignoră însă că aproape 40% sunt copii. Fără să fim conștienți, ajungem să acuzăm copiii de „nemuncă”.
Din cei 413.000 „beneficiari reali”, doar 119.443 erau apți de muncă în decembrie 2020.
„Abundența de beneficii”
Ministrul Turcan a acuzat că sunt români care se complac într-o „abundență de beneficii”.
„Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază şi de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţiile pentru copii, au şi ajutorul pentru încălzire. Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de şase-şapte beneficii de la stat fără să ai, totuşi, dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3
Datele trimise de ANPIS, la solicitarea Libertatea, arată că procentul celor care primesc simultan 4 beneficii sociale – atenție, 4, nu 6-7, cum spunea ministrul Turcan – este extrem de mic: în jur de 0,27%.
De exemplu, în decembrie 2020, numărul de persoane beneficiare de 1) venit minim garantat, 2) ajutor pentru susținerea familiei, 3) alocația de stat pentru copii și 4) indemnizația de handicap era de 1.143 la un număr de 413.615 „beneficiari reali” de VMG. Asta înseamnă un procent de 0,27%.
Această „abundență” de patru beneficii sociale o regăsim, deci, la mai puțin de 1% dintre cei care primesc ajutor social.
Și dacă ne uităm la ce fel de beneficii primesc – indemnizație de handicap, alocație pentru copii -, vedem unde apare „abundența de beneficii”, acuzată de ministrul Turcan: la familii sărace, cu copii cu handicap.
Foto: INQUAM Photos / Alexandra Pandrea