Unul dintre cele mai grave defecte profesionale ale unui politician este să ajungă să își însușească la un nivel cognitiv atât de profund limbajul de lemn, răspunsurile de-a gata, încât politicianul respectiv nu numai că devine captiv lor, dar, în timp, acestuia i se șterg convingerile intime. Or, discursul public al lui Mircea Geoană sugerează că aceasta este situația în care se află el, nu neapărat faptul că este un simplu gafeur. Dacă ar fi crezut la modul intim că regele Mihai a avut un rol benefic în istoria România, niciodată nu ar fi putut comite o astfel de gafă. Mircea Geoană pare că nu are conștiința trează când vorbește. 

Geoană nu trece prin filtrul gândirii intime pozițiile pe care le asumă pe diverse teme publice, ca să-i permită electoratului să-i înțelegea personalitatea și mai ales viziunea sa privind guvernarea, ci apelează în mod automat la idei primite de-a gata care, crede el, îl scot bine din diverse contexte politice. Sub acest discurs îmbinat de clișee, ego-ul său politic stă foarte ascuns, iar el s-ar putea să se transforme într-un model de leadership nu tocmai democratic, în cazul în care va ajunge să preia cea mai puternică funcție din stat. 

Dacă ar fi să enumăr o particularitate a mentalității figurilor publice formate în grila vechii Securități, aceasta ar fi egalitarismul absolut între viziunile democratice și cele autoritare. Pentru reprezentanții vechii Securități, toate vocile publice sunt egale între ele. Spre exemplu, Corneliu Bjola, care explică relațiile internaționale exclusiv prin filtru democratic, devine la nivel de argumentație publică egal cu Dan Dungaciu, care mestecă propagandă rusă și chineză la o performanță rar întâlnită. Vechea Securitate nu împărtășește convingeri democratice profunde, iar consecința acestei mentalități de cameleon sunt produsele hibride, care șterg linia dintre principiile care definesc democrațiile și autoritarisme. Dacă îi oferi posibilitatea unui urmaș al vechii Securități să-ți formeze o masă cu voci publice care să explice românilor lumea în care trăim, acesta nu va exclude de la acea masă vocile democratice, dar va avea grijă ca pe lângă ele să existe cineva care va spune românilor și narațiunea autocrațiilor. E în mindsetul vechii Securitate să elogieze în același timp NATO, dar și pe spionul român Mihai Caraman care, în timpul dictaturii comuniste, fura informații de la oficiali NATO ca să le ofere sovieticilor. 

Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE
Recomandări
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

De ce explic mentalitatea vechii Securități? Pentru că în retorica publică a lui Mircea Geoană au apărut deja indicii că, odată întors în politica românească internă, el se întoarce la origini inclusiv din perspectiva mentalității sale. 

Spre exemplu, Mircea Geoană ar trebui să lămurească public declarațiile purtătoarei sale de cuvânt, Alina Achim-Inayeh, care într-un interviu pentru Libertatea, pe 23 februarie 2022, la câteva zile după ce Putin a invadat Ucraina, când o lume întreagă era oripilată de atrocitățile acestui regim, iar ea sugera că România ar trebui să încălzească relațiile cu Rusia:

„Cred că România ar trebui să-și deseneze propria ei politică față de Rusia. Bineînțeles că această politică nu va sări 180 de grade din politica UE și NATO, nici n-are de ce, nici n-are cum. Dar cred că sunt lucruri și în afara cadrului UE și NATO pe care România le-ar putea dori, le-ar putea vedea în viitoarea ei relație cu Rusia. La nivel de societate civilă, cred că se pot aduce în discuție anumite aspecte care la nivel diplomatic sau oficial nu se pot discuta. De exemplu, putem discuta niște relații economice, fie ele și minimale, cu Rusia – asta în cazul în care nu intră sub cele mai grave sancțiuni.  Trebuie să abordăm și securitatea Mării Negre. Cum putem face asta fără să discutăm personal cu Rusia? Sigur, în cadrul NATO, dar tot trebuie discutat.  Tot legat de Marea Neagră, un alt canal de comunicare cu Rusia poate fi ecologia Mării Negre, unde vorbim de un dezastru ecologic. Cu cine discutăm acest lucru, dacă nu cu țările litorale, printre care și Rusia? Eu cred că în câțiva ani, când lucrurile se vor limpezi într-un fel sau altul, un oarecare dialog cu Rusia, fie el și prin second track diplomacy (contacte informale și neguvernamentale între membri ai societății civile, n.r.), nu poate fi exclus”, explica, acum doi ani, purtătoarea de cuvânt a candidatului la prezidențiale Mircea Geoană. De precizat că Alina Achim-Inayeh, în perioada în care oferea acest interviu, era un reprezentant al societății civile, specializată în relațiile internaționale, care, potrivit CV-ului personal, a lucrat în Rusia în perioada 2000-2003. Să fi sugerat oare în acest interviu că ea ar putea fi un astfel de conductor între Rusia și România? La cine anume din zona societății civile românești se referea ea? 

Evaluator achitat pentru despăgubiri frauduloase acordate lui Gigi Becali: „a umflat” valoarea unui teren din Voluntari cu 164%, dar „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție”
Recomandări
Evaluator achitat pentru despăgubiri frauduloase acordate lui Gigi Becali: „a umflat” valoarea unui teren din Voluntari cu 164%, dar „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție”

În calitate de candidat la prezidențiale, Mircea Geoană este dator public să își exprime poziția în legătură cu viziunea geopolitică pe care o împărtășește purtătoarea sa de cuvânt, cea care îi coordonează campania electorală. 

Mai mult, sunt de notorietate relațiile privilegiate cu vechiul sistem comunist ale familiei lui Mircea Geoană, atât din partea tatălui său, cât și din partea socrilor săi. 

În CV-ul oficial, publicat pe site-ul NATO, Mircea Geoană susține că a început să lucreze în Ministerul Afacerilor Externe în anul 1991, primind în mod direct o funcție de director. Informația este însă contrazisă de un document al Ministerului de Afaceri francez, publicată pe pagina sa de Facebook de către Cristian Preda, care arată că Geoană lucra în MAE încă din octombrie 1990. Întrebarea e când mai exact a devenit el angajat MAE? 

În această perioadă electorală, Mircea Geoană are obligația să explice dacă înainte de decembrie 1989, a avut orice fel de contacte cu vechea Securitate. Vechiul său rival Traian Băsescu, cel care cu care în mod absurd se războiește și în prezent, s-a dovedit a fi fost colaborator al Securității. 

După 30 de ani de democrație, în care românii s-au luptat din răsputeri ca toate prelungirile vechii Securității să dispară din funcțiile înalte ale statului român, astfel încât democrația chiar să aibă o șansă în România, nu ar trebui să existe niciun fel de dubiu că un alt Petrov, cu un alt chip uman, va ocupa funcția prezidențială. 

Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună
Recomandări
Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună

În această campanie electorală, toți candidații ar trebui să treacă prin acest filtru de securitate democratică, și anume verificarea oricăror tipuri de conexiuni cu vechea Securitate. Mircea Geoană avea 30 de ani la Revoluție. Fiind cel mai în vârstă dintre candidați, este și primul să ofere explicații. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

CharlieHarperIII   •   18.09.2024, 14:45

Exista un termen mai potrivit, care ar simplifica "analiza de caracter": omul e un mare oportunist. E chiar principala sa trasatura de caracter. Adica, desi ambii parinti apartin istoricei minoritati mozaice din Romania, omul se filmeaza si fotografiaza prin biserici, desi, in realitate, a pastrat, cum se si cuvine, traditia si s-a casatorit tot cu o doamna din comunitatea evreiasca, iar fata si-a casatorit-o cu un tanar dintr-o admirabila familie evreiasca din SUA. Duplicitar cap-coada. O mare dezamagire. Privind legaturile cu "vechea Securitate" (bine formulat), vad ca nimeni n-are tinere de minte. Intrebat cati securisti mai sunt in Parlament (a se cauta inregistrarea), dl. MG raspunde: Nu stiu cati mai "suntem". Deci, cine ar trebui sa verifice, nu-si face treaba.

Libertador   •   18.09.2024, 01:31

Excepțional articol, felicitări Sidonia! Cu toate astea, ce ne facem, bre, cu ceilalți prezidențiabili? Că pe mine unul mă ia cu fiori pă șira spinării când mă gândesc că unul ca Ciolacu, Lasconi, Ciucă, Simion etc. ar putea ajunge cumva președinte al Românichii, întorcând ceasul politic, intelectual și cultural cu 12 ore în urmă... Azi, când suntem cu rușii la graniță... Să fim sinceri, cu toate minusurile lui, Geoană-Dragostea -Lui nu e doar răul cel mai mic pe acest eșicher, ci și singura soluție viabilă pt. următorii 5 ani. După aia, mai vedem...

tomitan   •   17.09.2024, 17:14

Datoria lui Geoană este sa ne amuze.Gafele lui cu " Mihaela dragostea mea"," tata din ceruri" ,Am invins!& desfacut șampania" etc fac parte din spectacol.Băiatul a inceput cu dreptul spectacolul cand a transmis " multa sanatate Regelui Mihai". Alegerile prezidentiale din România ar fi trebuit sa fie organizate precum iUmor.Ii bagi in comisie pe Bendeac,Chelu si Bobonete ,iar cel mai tare Gâgă,prostovan si tăntălău sa fie ales presedinte,votul prin telefon.Sponsori oficiali STS,SRI& Min Justitiei ,aia cu salarii si pensii nesimtite,adica adevaratii beneficiari ai faptului ca Tăntălăul No1 al României ajunge la Cotroceni. PS.Pe partea suveranistilor este concurenta mare ,cine sa-l imite mai bine pe CVT sau Funar.La comsatii natiei ii avem deja Dumb& Dumber,Statler& Waldorf( Muppets),Nicu Teaca si Marcelino Burattino.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună
Știrileprotv.ro
Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Moneda care te transformă în milionar. Dacă are acest an gravat pe ea, ai dat lovitura
FANATIK.RO
Moneda care te transformă în milionar. Dacă are acest an gravat pe ea, ai dat lovitura
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Cele șase zodii care au parte de transformări uriașe pe toate planurile. Sunt modificări vizibile în carieră
FANATIK.RO
Cele șase zodii care au parte de transformări uriașe pe toate planurile. Sunt modificări vizibile în carieră
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
Unica.ro
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
Observatornews.ro
O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
Horoscop 19 septembrie 2024. Scorpionii au ocazia să treacă la nivelul următor al existenței lor în mai multe domenii importante
HOROSCOP
Horoscop 19 septembrie 2024. Scorpionii au ocazia să treacă la nivelul următor al existenței lor în mai multe domenii importante

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI