În 3 martie, la prima oră, primesc o scrisoare (e-mail) din partea unei instituții guvernamentale, cu un subiect sugestiv „Adresa nr. 24/477/EL/02.03.2023”, iar „from” era listat numele unei persoane fizice – necunoscute mie -, nu cel al instituției. În fine, cafea, dimineață, deschid cam tot ce primesc și, curios să văd ce mai e și asta, descopăr în corpul e-mailului:

„Stimate domnule președinte,

Vă transmitem, atașat, adresa nr. 24/477/EL/02.03.2023.

Cu deosebită considerație,

Xx”

Nu era o scrisoare nigeriană

Primul gând a fost, inevitabil, la scrisorile „prințului nigerian”, m-a surprins totuși utilizarea limbii române și m-a măgulit apelativul „stimate domnule președinte”, deci motive serioase să merg mai departe, spre documentul atașat, un pdf cu nume sugestiv „Adresă REF”. Ăsta a fost momentul în care mi-am dat seama că e o scrisoare de la o instituție guvernamentală adresată mie în calitate de președinte al Roma Education Fund. Iată textul: 

Fiind chiar destinatarul scrisorii guvernamentale și pentru că măsurile pe care le-a asumat acest departament sunt importante și, după cum observați, termenul de răspuns (patru zile, cu weekend inclus) e relativ scurt (sic!), pentru a mă asigura că nu e doar o bifă, ci o îngrijorare serioasă, le răspund aici, în mod public, poate, poate. 

Un răspuns la un e-mail de weekend

Doamnei Lacziko Enikő Katalin, secretar de stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României

Ref: Adresa nr. 24/477/EL/02.03.2023

Stimată doamnă,

Vă mulțumesc pentru scrisoarea adresată prin e-mail și pentru preocupările dumneavoastră în ceea ce privește incluziunea romilor. Sunt convins că Guvernul României dorește, de această dată, la 167 de ani de la dezrobirea romilor, să facă mai mult decât bine-cunoscuta bifă „strategică” pentru raportările atât de necesare către Comisia Europeană. De aceea, înțeleg urgența și timpul limitat pe care, cu îngăduință, mi l-ați acordat pentru a vă transmite propuneri de activități în domeniile: 

  1. promovarea interculturalității și crearea unui mediu școlar incluziv
  2. revizuirea programelor școlare
  3. promovarea la nivel public a istoriei romilor prin amplasarea Monumentului Sclaviei Romilor

Înțeleg că mandatul și preocupările dumneavoastră sunt mult mai largi în ceea ce privește incluziunea romilor și apreciez că solicitați ajutor doar în domeniile în care eu și organizația pe care o reprezint avem expertiză. Astfel, iată sugestiile mele: 

  1. Reforma sistemului de educație (parcă este un proces paralel inițiat de Ministerul Educației, nu?).
  2. Da, dar tot Ministerul Educației se ocupă de acest subiect, nu?
  3. Nu. Nu celebrați sclavia – așa cum comemorați dezrobirea -, ci invers! Poate îl numiți Monumentul Dezrobirii Romilor. În fine, cred că decizia aparține Ministerului Culturii, iar domnul ministru Romașcanu a participat la evenimentele organizate de noi împreună cu o serie de parteneri la celebrarea a 167 de ani de la dezrobirea romilor, asumându-și implicit o implicare activă în memoralizarea istoriei comune.

Cu alte cuvinte, stimată doamnă secretar de stat, având în vedere expertiza noastră – pe care mă bucur că o recunoașteți -, am îndoieli că ceea ce ați asumat în cadrul strategiei pentru romi intră în competența instituției pe care o conduceți. Ba mai mult, suspectez un transfer de responsabilitate, cu scopul de bifă, pentru a părea că Guvernul României se preocupă de problematica romilor. Dacă doreați în mod serios o discuție pe temele atât de complexe sunt convins că ați fi folosit alte metode (consultări publice, cercetare și analiză) și nu ați reduce „expertiza noastră” – care ar presupune mai mult decât o părere – la un mail peste weekend.

Cu respect, 

Ciprian Necula

Dr. Ciprian Necula, președinte Roma Education Fund

 
 

Urmărește-ne pe Google News