După modul în care s-au comportat candidaţii, niciunul nu a reuşit să provoace acea emoţie despre care s-a vorbit că ar fi necesară în campania electorală din turul doi, mult prea ternă şi lipsită de confruntări.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a ieşit din discursul tipic, nu a făcut nicio dezvăluire senzațională, nu a dat nicio informație extraordinară. Actualul președinte şi-a prezentat mandatul în maniera clasică, deşi a încercat câteva glume, pentru a mai anima atmosfera plictisitoare din sala Bibliotecii Centrale Universitare.

Candidata PSD a dat dovada „rezistenţei” extraordinare pe care o lăudau colegii ei de partid. Viorica Dăncilă a stat în picioare două ore şi jumătate, faţă de contracandidatul său, care a vorbit de pe scaun, înconjurat de jurnaliştii aleși să îi pună întrebări, pe scenă.

Dăncilă a primit întrebări de la toţi reprezentanţii presei, însă unele răspunsuri nu au avut legătură cu întrebarea sau au fost doar o nouă ocazie de a-l ataca pe contracandidatul său ori de a spune, din nou, câte realizări a avut Guvernul său. Candidata PSD a reuşit să facă şi câteva gafe, cea mai vizibilă fiind cea din răspunsul la întrebarea despre cum se calculează aria cercului.

Confruntarea echipelor de campanie. Selfie-uri şi atacuri la contracandidat, pe Facebook

Ambii candidaţi au fost însoţiţi de staff-urile de campanie, care s-au întrecut în prezentarea pe Facebook a propriului eveniment şi a diferenţelor dintre cei doi candidaţi.

Liderii social-democrați au ţinut să arate că preşedintele PSD Viorica Dăncilă a dat ocazia tuturor jurnaliştilor să pună întrebări, în timp ce candidatul PNL a organizat un eveniment exclusivist, cu câţiva jurnalişti, la Biblioteca Centrală Universitară.

Gabriela Firea și Mihai Fifor și-au făcut selfie în sala în care a vorbit Dăncilă

De cealaltă parte, echipa lui Klaus Iohannis s-a lăudat cu atmosfera sobră şi nivelul elevat al dezbaterii preşedintelui.

Ambele echipe şi-au promovat „dezbaterea”, şi-au făcut selfie-uri şi şi-au atacat contracandidaţii.

Social-democraţii au ironizat „pauza” luată de preşedintele Klaus Iohannis, după o primă rundă de întrebări. Liberalii s-au lăudat cu un „dialog civilizat, care să fixeze un standard autentic în dialogul politic”, comparativ cu „fake news-ul şi manipularea” din mesajele candidatului PSD.

Și liberalii și-au făcut un selfie de grup în timpul evenimentului de la Biblioteca Centrală

Klaus Iohannis: Răspunsuri cu tentă de aroganţă şi recunoaşterea lipsei de comunicare din primul mandat

Klaus Iohannis, vorbind cu jurnaliștii invitați de el la eveniment

Dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis nu a excelat la capitolul dinamică sau schimburi de replici. A fost mai degrabă o discuţie „aşezată”, cum îi place preşedintelui Klaus Iohannis să spună.

Preşedintele a dat câteva răspunsuri care au arătat o anumită aroganţă.
„Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt”, a spus el, iar la observațiile venite din partea unui student, care îi atrăgea atenţia că nu a primit întrebări de la toată presa, a răspuns: „Eu consider că dezbaterea a fost una foarte bună”.

Candidatul PNL nu a convins nici când a fost întrebat de ce nu a anunţat personal demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA, ci prin purtătorul de cuvânt. „Așa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv”, a răspuns Iohannis.

Un alt răspuns neinspirat al lui Iohannis a fost la întrebarea cât face de la București la Sibiu: „Cu ce?”

Rugat să se caracterizeze, Klaus Iohannis a spus: „Sunt un preşedinte care real se implică, vine cu soluţii şi cu perspective. Nu mă joc, nici nu dictez, prezidez”.

Când a fost întrebat dacă l-ar mai numi premier pe Dacian Cioloş, preşedintele a spus că l-a numit în 2015 pentru că i s-a părut o soluție, iar acum, soluția a fost Ludovic Orban. Când i s-a atras atenţia că nu a dat răspuns, Iohannis a replicat: „Cred că v-am răspuns exhaustiv”.

Iohannis a mai fost întrebat dacă împărtăşeşte opinia ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, potrivit căreia Sănătatea şi Educaţia nu sunt prioritare. ”Ele sunt prioritare şi domnul Cîţu o să împărtăşească această viziune”, a răspuns preşedintele, dând de înţeles că Guvernul Orban îi va asculta sfaturile.

Şeful statului şi-a recunoscut, în premieră, şi marea greşeală a primului mandat.

„Partea de comunicare nu a ajuns încă la nivelul așteptat sau optim. Eu sunt decis să comunic mai mult, mai intens”, a spus el şi chiar le-a promuis studenţilor că va face dezbateri, o dată la trei luni, în următorii cinci ani, dacă ajunge din nou preşedinte.

Viorica Dăncilă a refuzat să vorbească în engleză, a greşit definiţia ariei cercului şi preţul biletului de metrou

Viorica Dăncilă, răspunzând întrebărilor puse de jurnaliști

Una dintre greşelile preşedintelui PSD a fost refuzul de a vorbi în limba engleză. „Nu aş vrea să ducem în derizoriu această dezbatere cu presa”, a spus Dăncilă, dând-o ca exemplu pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care ar vorbi în limba germană în deplasările externe.

Şi refuzul a fost argumentat neconvingător, candidata PSD fiind vizibil încurcată în răspuns: „Macron a spus ceva… despre Alianţa nord-atlantică”.

Nu a fost singura greşeală a întâlnirii cu jurnaliștii. Şefa PSD a spus că biletul de metrou costă 2 lei, deşi preţul corect este 2,5 lei.

Dar cea mai vizibilă și comentată gafă, care a provocat un val de ironii şi glume pe Facebook, a fost răspunsul dat de Viorica Dăncilă la întrebare despre cum se calculează aria cercului, pusă în contextul în care chiar ea spusese că în tinereţe a dat meditaţii la matematică.

„Raza la pătrat”, a răspuns imediat aceasta, dar a fost corectată de jurnalist: „Este pi (π) înmulţit cu raza la pătrat”.

Dăncilă a încercat, fără succes, să mascheze această gafă şi i-a propus jurnalistului să vină după dezbatere și să se întreacă, ca să se vadă cine ştie matematică. „Am dat meditaţii la matematică şi credeţi-mă că am putea, dacă aveţi timpul, să îmi veniţi alături să vedem cine ştie matematică. Sunt inginer şi toţi inginerii din România fac până în anul trei matematică. Eu am făcut facultatea cinci ani”, a încheiat răspunsul Dăncilă

Klaus Iohannis a fost anunțat şi el, în timpul dezbaterii, despre răspunsul greşit al Vioricăi Dăncilă şi a fost rugat să dea şi el răspunsul. Președintele a râs, fără să răspundă.

Nici la întrebarea despre câte broșe are, despre bijuteriile pe care le-a trecut în declarația, dar şi despre ceasul scump pe care a promis că îl prezintă public și nu a mai făcut-o, Viorica Dăncilă nu a avut un răspuns clar. „O să fac un inventar şi o să vă spun. Credeţi-mă, nu încalc legea”, a fost răspunsul candidatului PSD.

Ceea ce s-a remarcat la toate conferinţele din campanie a fost că Viorica Dăncilă a răspuns la multe întrebări incomode cu propriile întrebări, fiind una dintre strategiile echipei sale de campanie.

La întrebarea privind numărul bijuteriilor, ea i-a cerut lui Klaus Iohannis să spună câţi bani a luat din meditaţii pentru a-şi cumpăra cinci case.

Viorica Dăncilă s-a eschivat și de la un răspuns direct la întrebarea despre angajarea fiului său într-o instituţie a statului, la Curtea de Conturi, imediat după ce PSD a ajuns la putere. Dăncilă a spus că nu era premier când ful său s-a angajat şi s-a lansat într-o victimizare în care a pomenit şi despre faptul că fiul său este adoptat.

„Haideți să nu mai legăm în permanență activitatea copiilor neapărat de părinți. Nu în toate cazurile este valabil. Fiul meu a fost foarte, foarte atacat în ultima perioadă. A avut o vină și pentru faptul că a fost adoptat. A fost tot vina lui. Probabil dacă-l lăsam într-un orfelinat nu avea toate aceste atacuri împotriva lui”, a declarat Viorica Dăncilă, fără nicio legătură cu întrebarea pusă de presă, care se referea la nepotismul din instituţiile statului.

O greşeală în răspunsurile candidatei PSD a fost şi modul în care s-a referit la românii din diaspora. Viorica Dăncilă i-a numit „aștia” pe românii din străinătate, în timpul dezbaterii de la Palatul Parlamentului.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News