Ai aflat tot din presă că premierul Marcel Ciolacu tocmai a semnat un acord de împrumut cu Statele Unite în valoare de un miliard de dolari pentru modernizarea Armatei. Un miliard de dolari! Armata astfel modernizată va avea o mai mare capacitate ca să apere poporul de agresori.

Deci, țara se împrumută ca tu să trăiești în siguranță. Acesta este prețul securității: împrumutul. Dar nimeni nu-ți garantează că, în cazul unui război, Armata va lupta mai bine ca să te apere, pe baza împrumutului.

Nici măcar America nu-ți garantează, care ți-a împrumutat țara cu un miliard de dolari. Dacă mai pui la socoteală și împrumuturile externe angajate lunar de guvern pentru plata pensiilor și salariilor, te-apucă amețeala. Nu-i momentul să amețești! Este momentul să trăiești: pe datorie. Intră în rândul lumii!  

Toată lumea, precum vezi, trăiește pe datorie. Este un trend mondial, regional și național. Nu este unul nou, de când există lumea pe pământ, oamenii au trăit pe datorie. Împărați, președinți, guverne, iobagi, țărani, pensionari, bugetari, burghezi și nobili, toți au trăit cu datorii. Să faci și să acumulezi datorii este un mod de viață. Nu-i o dramă, nu-i o crimă.

Câți oameni s-au sinucis pentru că n-au putut să-și achite datoriile scadente sau au murit de oftică? Foarte puțini comparativ cu morții din accidentele de circulație. Câți și-au plătit datoriile până la ultima centimă? După știința mea a fost unul, Nicolae Ceaușescu, dar a plătit datoriile pe care le-a făcut fără cap pentru industrializarea țării pe spinarea poporului, înfometându-l și umilindu-l. El n-a muncit ca să le plătească, ci românii au muncit și au răbdat ca să trăiască fără datorii. Au trăit prost. Dar să nu divagăm cu istorii deja achitate… 

Important este ca să adopți modelul din prezent: viața pe datorie. Trăiești prost, cu multe nevoi și frustrări, nu ezita: împrumută-te! De unde apuci și de la cine poți. S-au tipărit destui bani și au fost aruncați cu sacii peste cetățeni, nu-ți rămâne decât să te orientezi de la cine să te împrumuți: neamuri, prieteni, bănci, cămătari, vecinii de bloc, de ce nu?

Dacă trăiești bine din ce câștigi, fără să ai datorii, atunci ești prost dacă nu-ți dorești să trăiești și mai bine. Împrumută-te! Ai să trăiești mult mai bine pe datorie. Nu-i nicio rușine, niciun păcat, nicio infracțiune. Asta înseamnă că ești lacom? O fi lăcomia un lucru rău, ne spun moraliștii, dar lăcomia este bună la casa omului. Lăcomia, dacă este să ne întoarcem iarăși în istorie, a fost bună pentru progresul omenirii. Lăcomia a fost „motorul” în toate deciziile lumii, chiar dacă, în multe cazuri, a deraiat în războaie, crahuri și atrocități.

De aceea, cea mai bună lăcomie este cea care este domolită, temperată și controlată de autorități. Cu înțelepciune, cu tact și cu bățul lovind mâna lacomă, când este cazul. Ar fi util ca statul să încurajeze lăcomia oamenilor ca să trăiască mai bine, prin muncă, desigur, dar în același timp să potolească excesele de lăcomie.

Ăsta este un echilibru al dracului de greu de realizat. Echilibrul lăcomiei! Oare diavolul îi împinge pe oameni în brațele lăcomiei? Poftim, datoria lumii a ajuns la 312.000 de miliarde de dolari! Diavolul i-a luat mințile acestei lumi care s-a îndatorat din lăcomie, încât nu va scăpa în veci din cazanul cu smoală? Dar lumea trăiește destul de bine, după cum vezi, înglodată în datorii, în cazanul cu smoală, fără să-i pese de lăcomie.

O scurtă divagație: oare de ce Guvernul Ciolacu n-a fost atât de lacom încât să atragă fondurile structurale și de investiții de la Uniunea Europeană? De ce nu s-a lăcomit la creditele și granturile acordate prin PNRR și le-a lăsat să zacă la Comisia Europeană? De prost ce este sau pentru că este rău intenționat? Dar prostia asta caracterizează și guverne de dinainte de Ciolacu! (Închei divagația.) 

Vezi, dacă nu ești lacom, rămâi prost. De aceea, caută să te împrumuți. Să trăiești în tihnă pe datorie. Mai multe datorii, mai puțină muncă. Munca? Un chin, mai cu seamă pentru cei tineri. Mai bună e tihna! Până la urmă este o chestiune de obișnuință să trăiești pe datorie, cu creditorii la ușă sau pe telefon. Lumea trăiește de secole pe datorie și n-ai văzut-o fugind de datorii. Dimpotrivă!

Dacă oamenii vor ajunge să-i întâlnească pe extratereștri, primul lucru, după ce se vor prezenta, va fi să le ceară ceva cu împrumut: o cască de extraterestru sau măcar o sută de dolari… Te obișnuiești să dormi liniștit cu datoriile acumulate.

Și cămătarii, de exemplu, s-au mai civilizat și nu vor avea curajul să dea buzna peste tine, în puterea nopții, de teamă să nu ajungă filmați în prime-time la România TV. Nu vei ajunge să dormi în stradă pentru că nu vei putea să-ți plătești datoriile. Important este să te bucuri de viață, de cafea, de călătorii, de distracții, pe datorie.

Viața e scurtă, dar nu este scurtată de datorii. Ba din contră, viața e frumoasă când faci datorii. Și, dacă toate guvernele lumii par mai interesate să nu-i mai trimită pe cetățeni la muncă, pentru a-și plăti datoriile, oferindu-le atâtea facilități, indemnizații și gratuități, atunci de ce să nu profiți de aceste oportunități și să te relaxezi?

Uită-te la președintele Klaus Iohannis cât de relaxat este, deși a acumulat o grămadă de datorii față de românii care l-au votat de două ori! Relaxează-te! Tu n-ai anvergura și nici ambiția de a intra în istorie. Iohannis va rămâne ca un președinte care n-a făcut nimic pentru România. Crezi că după ce va pleca de la Cotroceni, președintele va avea insomnii din cauza datoriilor? Aiurea, golf și schi!  

Chiar poți să trăiești și să mori cu datoriile până peste cap, ca un sinistrat lovit de viitură. Cine-o să aibă curajul să spună că ai murit cu datorii la ANAF, la bănci, la neamuri? N-am auzit ca la moartea unui om, mare sau mic, să-i fie invocate datoriile, nici măcar restanțele la întreținere.

Datoriile sunt pe pământ, ăsta-i marele avantaj al mortului îndatorat! Mori în pace și le lași să se rostogolească, să fie renegociate sau șterse de autoritățile binevoitoare. Datoriile nu se trec în testament, iar Dumnezeu nu poate să-ți blocheze conturile de acces la odihna veșnică pentru că ai datorii. Îndatorează-te în pace, amnistie veșnică! 

 
 

Urmărește-ne pe Google News