După acțiunea armată de joi dimineață, reacția de respingere din România a fost atât de puternică, încât trollii care acuză Vestul și îl glorificau pe Putin au tăcut o vreme. Dar s-au regrupat rapid. 

Proteste împotriva lui, acasă

Imaginile cu miile de protestatari, de joi seara, din orașele Rusiei, împotriva invadării Ucrainei și împotriva lui Putin m-au emoționat. Am publicat câteva dintre ele și un scurt comentariu pe Facebook:

„SOLIDARITATE ȘI CURAJ. Imaginile speranței într-o zi a terorii și a durerii. Cetățeni din întreaga lume au protestat, ieri, împotriva atacării și invadării Ucrainei de către Rusia. Mii dintre ei sunt ruși, care au ieșit pe străzile din Moscova, Sankt Petersburg și din alte orașe ale țării, într-un gest de solidaritate și curaj care ține aprinsă speranța că lumea asta mai poate fi salvată.  Pentru că e nevoie de o doză uriașă de curaj să protestezi împotriva războiului și a lui Puțin, chiar sub geamurile nebunului. Potrivit relatărilor presei internaționale, aproximativ 1.600 – 1.700 de protestatari ruși au fost, deja, arestați ieri, la ordinul celui responsabil de sângele nevinovat care curge în Ucraina. 

Nu, nu liderii „mesianici” vor fi cei care ne vor scăpa de un viitor sumbru, ci doar solidaritatea și curajul. Și pacea nu va fi niciodată adusă de tancuri și de rachete. RESPECT, celor care îl înfruntă pe Puțin, cu mâinile goale, chiar la el acasă. Solidar cu ucrainienii aflați, de ieri, sub bombe!”.

În câteva ore, scurtul text s-a viralizat, a trecut de o mie de distribuiri și câteva sute de comentarii. Cele mai multe, de respect pentru curajul tinerilor protestatari ruși și de solidaritate cu civilii ucrainieni, aflați sub tirul rachetelor și al bombelor. 

Printre acestea, însă, am observat că au apărut, repetându-se, sub diferite forme, și mesajele care încearcă să justifice războiul declanșat de Putin. 

Și cel puțin două teme, trase la indigo, ies din marja probabilității statistice de multiplicare. Fără „ajutorul” interesat al unor rețele de propagandă în mediul online e aproape imposibil ca ele să aibă portanță și să se repete cu atâta precizie. 

Primul mesaj: „Și NATO, și americanii au bombardat…”

Primul mesaj justifică agresiunea lui Puțin prin prisma războaielor duse de NATO, SUA și aliați în Iugoslavia, Irak și Siria. 

De genul „de ce-ți pasă de Ucraina și ucrainieni, dacă nu ți-a păsat de sârbi, irakieni, sirieni?”, „de ce nu au/ ați protestat și atunci?”. 

L-am primit de mai multe ori, de la mai mulți utilizatori (și/sau simple conturi), în diferite variante, și, în unele cazuri, am observat că a fost transmis pe pagina mea (cel puțin) la a treia mână. Mai exact print screen-uri ale unor imagini distribuite pe Tik Tok, cu bombardamente asupra unor zone civile din cele trei țări menționate (sau pretinzând că ar fi de acolo). 

Cel care a postat „comentariul” nu e nici cel care a postat pe Tik Tok (ci un utilizator/ cont de Tik Tok numit „giorgibulev”), nici cel care a făcut capturile de ecran (un utilizator ”Florin Popa”).

Al doilea mesaj: „Ucraina e rea și a discriminat români”

Cel de-al doilea narativ e croit special pentru români. El invocă politica discriminatorie la adresa minorităților naționale (ruși, români, polonezi, slovaci, maghiari, cu accent, evident, pe români), purtată în ultimii ani de guvernele Ucrainei. 

Pe lângă justificarea războiului, e un mesaj care, destul de evident, are ca scop de spargerea empatiei românilor față de tragedia umanitară din Ucraina. 

Ambele mesaje au ingredientele unei manipulări profesioniste: 

  1. Se iau bucăți de adevăr din controversele legate de războaiele din Iugoslavia, Irak și Siria ori politicile discriminatorii (în special în domeniul educațional) ale Ucrainei;
  2. Se evită alte bucăți de adevăr (că dincolo de pozițiile oficiale ale statutului, a existat o empatie a cetățenilor români pentru sârbi, au fost voci critice și proteste, inclusiv și în România, e drept, firave, față de intervențiile militare amintite, acțiuni de solidaritate cu refugiații sirieni; că politicile educaționale ucrainiene au fost criticate inclusiv oficial; că, totuși, e nu nimic comparabil între Bashar Hafez al-Assad, Saddam Hussein ori Slobodan Milošević, pe de o parte, și Vladimir Zelenski, pe de altă parte)
  3. Se marșează pe fobii anti NATO, anti SUA și anti UE, construite asiduu în ultimii ani.

Bombele nu discriminează

Eroarea de logică e evidentă: chiar și dacă ar exista o similaritate (dar e departe de a fi, dincolo de toate controversele), acest lucru tot nu ar justifica invadarea și ocuparea Ucrainei de către Rusia. 

Mai mult, cineva care empatizează cu victimele civile din fosta Iugoslavie, din Irak ori Siria nu are cum să nu fie solidar cu victimele civile (morți, răniți, refugiați, familii destrămate și/sau dezrădăcinate) din aceste zile, din Ucraina! 

În fine, drepturile minorităților din Ucraina nu se apără cu tancurile și avioanele, pentru că bombele nu discriminează! De război și, mai ales, de efectele lui vor suferi și majoritarii și minoritarii pe care Putin pretinde, cu un cinism incredibil, că i-ar „elibera”.

Celor cărora le plac astfel de comparații, între Putin, respectiv SUA, NATO ori UE, le recomand să le ducă până la capăt. 

Uneori, protestatarii anti-război din SUA, Germania, Franța etc. au fost victime ale unor abuzuri. Multe dintre ele, încheiate măcar cu reparații parțiale ulterioare, la presiunea publică. Nu sunt lucruri de care democrațiile din aceste țări să fie mândre. 

În Rusia, în prima zi de proteste anti-război, au fost ridicate aproximativ 1.600 – 1.700 de persoane. Și aceeași soartă vor avea și cei care vor protesta împotriva arestării abuzive a primilor arestați.

În Internet, Putin a trecut granițele Ucrainei

Nu sunt de felul meu, defetist. Dar a ignora războiul nu ține de optimist ori de pesimism. Războiul nu e o stare de spirit, ci o realitate. Ideea că Putin se va opri la granițele Ucrainei pare, astăzi, mai mult o dorință. În mediul online a trecut deja granițele. 

E o stare de fapt la care trebuie să ne adaptăm, încercând să rămânem în echilibru pe o sârmă bătută de vânt – acceptând realitatea războiului, dar dezvoltând mecanisme care să nu permită abuzuri sub simpla invocare a acestei realități

Poate că, în aceste zile, sub impactul emoțional uriaș, mesaje precum cele descrise mai sus își găsesc, încă, puțini adepți. Dar dacă nu le identificăm și nu le demistificăm rapid, vor produce daune în timp. 

Iar într-o măsură și mai mare decât realitatea războiului comunicațional, avem realitatea fizică a valurilor de refugiați. Iar acesta e un prim test major de solidaritate la care suntem supuși. Să-i apărăm pe ucrainieni de tancurile și avioanele rusești nu ține de puterea fiecăruia dintre noi. Să fim solidari și să nu cădem în capcana manipulărilor, da, e în putința noastră.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News