Întrebări “impertinente”, “cu țintă” și “comandate” de rivalii politici
În 2015, Radu Mazăre iscălea pentru ultima dată o hârtie din Primăria Constanța și o alta din PSD. Își semna demisiile din ambele funcții și pleca acasă după 15 ani.
În locul lui au venit Decebal Făgădău la primărie și Felix Stroe la partid. Imediat după aceea, le-am cerut amândurora să facem un interviu pe care l-au acceptat.
Felix Stroe, vechi de 30 de ani în politică, de fapt dintotdeauna, dacă punem și activitatea dinainte de Revoluție, era un personaj foarte discret, despre care presa locală n-a mai scris nimic de la începutul anilor 2000, după ce Radu Mazăre l-a înlăturat de la conducerea PSD și a primăriei. Nimeni nu făcuse un interviu cu el.
Ne-am întâlnit de două ori câte 4 ore, timp care s-a materializat în două părți foarte lungi de interviu transcris.
A povestit atunci, pentru prima dată public, cum a scris notele la Securitate, cum a făcut primul milion de euro după Revoluție și cum i-au înflorit businessurile în Constanța lui Mazăre. “Susțin DNA total, total, total!”, a fost una din replicile lui de la finalul interviului, în timp ce lui Mazăre și Constantinescu le răsuna zgomotul cătușelor în urechi.
A urmat interviul cu Făgădău. A durat 4 ore, timp în care a vorbit, pentru prima dată, despre relația cu Mazăre, Nicușor și Strutinsky, din copilărie până la arestarea lor. Tot atunci, în timpul interviului, am aflat cu toții că este martor într-un dosar DNA.
După ce le-am publicat, s-a întâmplat asta:
- cei din PSD spuneau că întrebările erau “impertinente” și că au fost “cu țintă” și “comandate” de rivalii politici, dar nu și-au pus niciodată problema că, fiind în interviu, Stroe și Făgădău puteau răspunde orice, nu exista nici o constrâgere;
- în același timp, unii din partidele rivale PSD susțineau că interviurile au fost “comandate” pentru ca ambii să “își spele imaginea”, neîntrebându-se cu ce i-ar fi ajutat ca fix înainte de alegerile locale unul să povestească cum turna la Securitate, iar altul să anunțe că e martor într-un dosar DNA. În fapt, toată campania care a urmat împotriva lor a fost construită în baza declarațiilor lor din interviu.
Atunci, voci din PNL spuneau că suntem independenți, din PSD – că suntem comandați de PMP, din PMP – că suntem securiști.
Cineva “a comandat”, “a cerut”, “a plătit
Imediat după aceea, a urmat un interviu cu Vergil Chițac, amiralul de Marină, importat de PNL pentru Primăria Constanța, și un alt material despre legăturile sale cu șeful Grupului de Servicii Petroliere, care fusese conexat cu prietenii lui Mazăre prin niște firme.
Atunci, din PMP spuneau că suntem independenți, din PNL spuneau că suntem ai PSD, iar PSD – că suntem independenți sau securiști, depinde cu cine vorbeai.
La câteva săptămâni, am scris despre Claudiu Palaz, candidatul PMP la Primăria Constanța în 2016, un apropiat al tandemului Udrea-Băsescu, a cărui declarație de avere nu poate justifica luxul în care trăiește și a cărui singură explicație, la 50 de ani de viață, din care mai bine de jumătate petrecută în administrația constănțeană, este că “este întreținut de tatăl său”.
Atunci, din PMP se spunea că suntem ai PNL sau ai PSD, din PSD – că suntem independenți, iar din PNL – că suntem securiști, pentru că nu ne iertaseră pentru episodul Chițac-GSP.
După nici unul dintre aceste materiale de presă care au adus informații noi, importante, meritul nu a fost al jurnalistului, ci al celui care “a comandat”, “a cerut”, “a plătit”.
Documentări de luni și ani ale jurnaliștilor catalogate drept ”servite”
Înainte de astea, au mai fost materialele despre Palatul reginei Maria din Mamaia, în urma cărora Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare în primă instanță, iar monumentul istoric și terenul său de 1,5 hectare sunt pe cale să se întoarcă la oraș.
Nici aici, din privința celor mai mulți, nu este meritul jurnalistului pentru că “nu aveam noi cum să aflăm lucrurile astea”.
A mai fost ancheta referitoare la Gigi Valentin Ștefan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, anchetă pe care am publicat-o cu colegii de la RISE Project. Prietenii lui Bashar al Assad cumpăraseră de la socrul procurorului 50 de hectare în baza militară din Corbu, unde fac exerciții și trupele americane.
După ce am publicat, am aflat că “ancheta a venit servită” ba pe filieră SRI, ba pe SIE, ba de la MapN. Pentru că, din nou, lucrurile astea “nu le poate documenta un jurnalist” și ele vin “de-a gata”.
În realitate, documentarea anchetei de la Palatul din Mamaia a durat vreo 4 luni, iar cea cu șeful procurorilor din Constanța, mai bine de 6 luni.
Dezvăluirile presei sunt numite ”atacuri”
Recent, colegii de la “România, te iubesc” au transmis un episod despre Constanța, în care 2 dintre cei 3 primari care apar în emisiune spun același lucru: jurnaliștii care le calcă pe moșie sunt “plătiți”, “comandați”, “portavocea” rivalilor politici. Ce e mai trist este că sunt primari tineri, în orașe unde gradul de educație nu este scăzut. Ei spun așa:
Eu știu că emisiunea are o tentă politică și este plătită – spune Cristian Radu, primarul PNL al Mangaliei, care nu poate justifica proprietățile familiei și păstrează nepermis de multe din Radu Mazăre, cu precădere atitudinea sfidătoare și aroganța stăpânului de litoral.
Vreau să le mănânc ficații – exclamă Viorel Ionescu, primarul ALDE al Hârșovei, care nu vrea să explice cum a ajuns să semneze 17 contracte cu firma unui preot care este anchetat de DNA pentru modul în care a obținut zeci de contracte din PNDL, pușculița PSD pentru primarii din mediul rural. Lucrul ăsta a fost descoperit de alți jurnaliști, de la Recorder.ro, alții “comandați” și “plătiți” să-și facă meseria.
Barna, uimit că jurnaliștii de investigații investighează
În cea mai recentă secvență, Dan Barna folosește o retorică amară despre cum înțelege el că funcționează o parte a presei de investigații. El spune că ancheta RISE Project despre modul în care a supervizat cheltuirea banilor europeni în mai multe proiecte este un atac de campanie:
Cine credeți că a putut comanda așa ceva? – este întrebat într-o discuție internă la care participau 160 de membri USR.
Dan Barna le răspunde colegilor săi că nu știe exact, dar că îi bănuiește pe oponenții lui din campanie și că a aflat că șeful RISE trăiește în Columbia de unde dă dispoziții:
Am crezut că de la oponenții mei direct din campania asta, ca să fiu elegant. Am întrebat, au zis că nu, bine și dacă ar fi fost adevărat n-ar fi zis că da. Informația că șeful RISE e în Columbia și de acolo dă dispoziții e singura pe care am obținut-o (…) Eu îl văd într-o logică de atac de campanie. Faptul că RISE și-a consumat resurse timp de două luni de zile și în momentul de față au ieșit cu acea informare generală despre dificultățile din proiecte....
Dan Barna
În jumătate de oră, Dan Barna repetă de câteva ori că este uimit că “jurnaliști de investigație profesioniști” i-au documentat activitatea de antreprenoriat și crede că asta înseamnă atac, o anchetă comandată sau că cineva l-a vânat.
Dan Barna nu înțelege, nici el, că acum este un simplu politician.