În timpul pandemiei, Rusia a investit sume colosale în dezinformare și răspândirea unor teorii ale conspirației care să aibă ca efect ruperea Vestului în facțiuni și, mai ales, îndepărtarea Americii de Europa. Pandemia a fost pentru ei oportunitatea maximă pentru a încerca o nouă ordine mondială împreună cu China.
Putin și Xi nici măcar n-au mascat intenția lor de a schimba lumea. Au declarat-o la Jocurile Olimpice de Iarnă, ultimul răgaz când armele au tăcut înainte de invazia Ucrainei. Noi am crezut că e un fel de a zice. Dar poate că nu e un fel de a zice, e un fel de a fi și de acționa în fața unei prosperități a Vestului și a unei organizări despre care ei cred că le lasă propriile popoare în înapoiere.
Femeie violată cu o ganteră, la perchezițiile poliției
Rusia și China încearcă o ordine perfectă. Ordinea ganterelor care să fie folosite de poliție împotriva oricui nu e de acord cu Guvernul, așa cum s-a întâmplat luni, 26 septembrie, la Moscova. Mai mulți opozanți, poeți și artiști, au fost bătuți la percheziții, până li s-au umplut hainele de sânge. Relatarea evenimentelor apare chiar în ziarele importante din Rusia, nu doar în cele de opoziție, editate în exil. Unele dintre publicațiile moscovite scriu că, în timpul violențelor contra femeilor și bărbaților care au alte idei decât cele oficiale, o activistă a fost violată de poliție, cu ajutorul unei gantere, pe timpul perchezițiilor, acasă la ea.
Iar în privința alianței cu China în dezinformarea cetățenilor din Vest, recent a ieșit la iveală faptul că Meta a descoperit mâna Beijingului în încercări de a împrăștia mesaje prin care să influențeze alegerile care urmează în SUA în noiembrie. Ce au început rușii continuă chinezii.
Pe Facebook, Instagram și Twitter au apărut o multitudine de conturi false care să sporească miturile ce investesc în separarea societății americane: conservatori contra progresiști, „deștepți” contra „proști”, modelul e cunoscut și în România.
Sumele colosale aruncate pe frontul cu dezinformarea, pe de o parte, și pe frontul cu pregătirea invaziei, pe de altă parte, așadar deja două misiuni complexe, practic o balenă.
Pui balena în mișcare când ai o țintă pe măsură. Dacă nu suntem decât abia la început?
Dacă Rusia ar fi făcut mobilizarea dinainte de invazie, ne prindeam că intenția e Europa
Războiul din Ucraina arată doar ca un cap de pod, care într-adevăr sângerează Rusia, însă s-au mai văzut gambituri intenționate, sacrificiii de etapă.
Ofensiva Ucrainei din nord-est a dus la justificarea mobilizării parțiale din Rusia, care se dovedește una generală.
Există informații invocate de surse militare occidentale privind pregătiri masive în Extremul Orient al Federației Ruse, observate mult înainte de mobilizare. Putin are rezerve și-și face unele și mai mari.
Rusia deține mari unități și echipament de luptă nefolosite și te întrebi dacă nu au lăsat deliberat teren în zona Harkov, unde nu au suplinit precum în Sud, acolo unde resping cu ușurință ofensiva. Dacă ne găsim într-o uriașă fentă rusească, o Maskyrova în care arăți una și faci alta? E o metodă a vechii gândiri sovietice, practicată din viața obișnuită și până în strategiile politice și militare.
Indici o țintă și vizezi cu totul altceva. Te dai la Ucraina, însă tu tânjești la Europa. Și, împreună cu China, vii după Europa, SUA, Japonia, Australia, toată partea de lume unde pentru diferența de opinie față de guvern nu ți se înfige o ganteră în tine.
Dar nu puteau trăda asta de la început. Vă întrebați ce ați fi gândit, daca Rusia făcea mobilizarea înainte de ofensivă? Era destul de plauzibil că vine peste Europa, nu?
Au arătat invazia, dar nu motivul real
Pe drumul lor nu au fost împiedicați de faptul „că se știa”. Erau filmați din satelit și băteau toba că nu vor ataca, dar au atacat. Denumirea de misiune specială poate fi în aceeași categorie, adormire a Occidentului, stați calm, noi avem problemele noastre în Ucraina, nu va vizăm.
Nu i-a deranjat, așadar, că știam, pentru că, de fapt, știam ce vor să ne arate, nu știm care sunt intențiile pe scară largă. Iar acestea pot urmări mult mai mult decât Ucraina.
Faptul că Xi și China joacă sceneta neimplicării, mimează din când în când depărtarea de Rusia, are și asta aerul straniu al unui blat elaborat.
Polonia e în alertă, România continuă în negare
Să urmărim, în curând, noile imagini din satelit și ce pot ele dezvălui. Vom vedea o mobilizare de trupe uriașă. Rusiei îi convine să credem că e haos cu aceste recrutări ale lor, pentru că în felul ăsta Europa face nani.
Polonezii au pornit un instructaj general de apărare cu toată populația, au reușit ca după invazia Rusiei în Ucraina să rămână în gardă, deși la început ni se păreau exagerate mesajele politicienilor polonezi cu privire la război.
Probabil că Varșovia a ales cartea câștigătoare: „speră la bine și pregătește-te pentru rău”. Mesajele lor ferme de la început în care Rusia era agresor fără echivoc și trebuie oprit au pus propria țară în gardă și populația înțelege mai bine evoluția războiului de la graniță.
La noi e liniștea aia specifică, nu își asumă nimeni nicio responsabilitate fermă și justă. Un mesaj ferm la noi acum va produce panică. Pentru că nu am știut să negociem situația precum polonezii.
Ce facem dacă China va ataca Taiwanul?
Așadar, poate mobilizarea Rusiei nu are legătură cu ofensiva ucraineană din nord-est, din zona Harkov, ci cu marele plan început în timpul pandemiei, iar pisica se va rupe de tot dacă China va ataca Taiwanul. America nu are cum să fie în două bărci în clipa aia. Sau îi va fi enorm de greu.
Revenind la „partea rusească a planului”, nu poți cuceri Europa cu o misiune specială, dar cu un război în care furi startul, da. Și suntem în faza de furat startul.
Având balena asta lansată la apă încă din timpul pandemiei, e absolut explicabilă retorica amenințării nucleare a Rusiei și care nouă ne pare încă forțată. Armele nucleare nu au treabă cu teritoriile cucerite, dacă e nevoie le vor ataca în mod camuflat chiar rușii, vor pretinde că sunt atacați doar pentru a continua.
Ei mută ușor, ușor granița războiului până în punctul în care vor aduce adevărata mobilizare, lângă Occident.