Pe planeta noastră, totul este distribuit spațial, fiecare loc își are propria sa geografie. Mai mult, fiecare astfel de spațiu sau loc geografic este rezultatul unei lungi istorii economice, politice, etnice, de clasă etc. Pe scurt, spațiile geografice nu sunt uniforme, nici în termeni economici, sociali sau de altă natură. O localitate rurală nu se aseamănă cu un oraș, după cum un oraș mic sau mediu diferă foarte mult de unul mare. În ce sens diferă? Spre exemplu, dacă luăm economia, locurile de muncă mai precis, diferențele dintre rural, urban mic și urban mare sunt uriașe. 

Cele mai multe și mai bine plătite locuri de muncă sunt în urbanul mare. De aici diferențele de inegalitate, cu toate consecințele ce decurg de aici, cu migrație dinspre rural spre urban, dezvoltarea unui sistem de corupție și patronaj în localitățile mici, vizate fiind locurile (puține) de muncă din administrație etc. 

Tocmai pentru a surprinde anumite diferențe spațiale, am făcut o analiză statistică a examenului de evaluare națională recent încheiat. 

Metodologia analizei noastre  

Notele au fost descărcate în mod automat (prin web scraping) de pe evaluare.edu.ro, apoi numele şcolilor au fost geocodate pentru obţinerea de coordonate geografice (latitudine și longitudine) cu ajutorul cărora s-a obţinut localitatea fiecărei şcoli. Mai apoi, prin combinare cu datele spaţiale de la geospatial.ro, s-a putut afla şi tipul de localitate (comună, oraş, municipiu), putându-se pregăti diverse analize, totul distribuit spațial – localitate, județ, regiune geografică. În România sunt opt regiuni geografice, 41 de județe plus capitala București și peste 3.100 de localități sau unități administrativ-teritoriale (UAT), cum mai sunt ele denumite.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

Toată analiza face referire la nota finală, adică media dintre nota de la limba și literatura română și matematică. Mediile au fost separate după cum urmează: a. sub nota 5 (0-5), b. 5-6, c. 6-7, d. 7-8, e. 8-9 și f. 9-10.

Iată rezultatele:

1. La nivel regional: în zona București-Ilfov, procentul notelor sub 5 este la jumate decât restul țării

Variația procentelor în funcție de mediile obținute de elevi nu este foarte mare la nivel de regiune. Singura diferență notabilă – regiunea București-Ilfov. Aici procentele sunt diferite comparativ cu celelalte regiuni geografice. Spre exemplu, procentul elevilor cu medii sub nota cinci este la jumătate în București-Ilfov (13,02%) față de cel din regiunile Sud-Vest, Vest și Sud (procente de peste 27% în toate cele trei regiuni). Prin urmare, probabilitatea de a obține o notă sub cinci e dublă în mai toate regiunile geografice comparativ cu regiunea București-Ilfov. Situația se repetă și la vârf, la notele între 8 și 10.


2. Pe regiuni de dezvoltare şi medii de rezidenţă

Când se intră mai adânc în problemă, situația se schimbă radical. Iată ce diferențe apar în funcție de comună, oraș și municipiu! 

În fiecare județ sunt orașe simple și municipii, dintre care un municipiu reședință de județ. Spre exemplu, în județul Dolj sunt trei municipii, Craiova (reședință de județ), Băilești și Calafat, și patru orașe – Bechet, Dăbuleni, Filiași și Segarcea. Diferența dintre un oraș și un municipiu? Pe scurt, un municipiu este oraș mai complex decât un simplu oraș: populație relativ mai mare, de regulă peste 15.000 de locuitori, rol economic, social, politic și cultural însemnat, administrație centrală în orașul reședință de județ etc.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Între comună, oraș și municipiu, diferențele se conturează acum foarte clar. Să luăm un exemplu, regiunea cu procentul cel mai mare al celor cu note sub cinci, adică regiunea Sud-Vest (Oltenia istorică). 

Iată diferențele: 

  • în comune – procentul celor sub 5 = 44,28%, 
  • în orașe = 29,51% și
  • în municipii = 11,93%. 

Diferențele se aplatizează la mediile de mijloc, 5-6, 6-7, 7-8, crescând iarăși la vârf, adică la notele mari: 

  • doar 4,36% dintre elevi au obținut note între 9 și 10 în comune, 
  • 9,39% în orașe și 
  • 25,72% în municipii (vezi datele din tabelul de mai jos). 

Privite și analizate, datele de mai jos sunt fascinante. Diferențele se păstrează în toate cele opt regiuni geografice, evident, cu micile variații de rigoare. 

Acestea spun o poveste foarte simplă: dacă ești elev, ai mai multe șanse să obții rezultate mai bune într-un municipiu, și nu într-o comună. Dacă te-ai născut într-o comună, ai o neșansă de la 30,69% până la 44,28% să obții o medie finală sub cinci. 

De ce așa? Totul pleacă de la inegalitățile economice. 

Datele statistice arată că riscul de sărăcie crește sau scade în funcție de nivelul de educație al părinților: în 2020, 84 de copii dintr-o sută, ai căror părinți au studii gimnaziale sau subgimnaziale, se aflau în risc de sărăcie. Valorile sunt mai mici, 25 dintr-o sută, în cazul copiilor ai căror părinți au absolvit liceul sau o școală postliceală și nesemnificative, aproape șapte (7) dintr-o sută, pentru copiii ce provin din familii cu părinți absolvenți de studii superioare și postuniversitare

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

Identic, rata riscului de sărăcie crește în funcție de statusul ocupațional al capului gospodăriei. Dacă este salariat, rata riscului de sărăcie a fost de 4,4% în 2020 – conform Eurostat. Dacă ești persoană ocupată nesalariată, agricultură de subzistență, muncă cu ziua sau sezonier etc., procentul riscului de sărăcie crește amețitor, 57,2% în 2020, aceleași date Eurostat. 

Cum sistemul paralel de educație, adică meditațiile, contează, este lesne de înțeles cine sunt cei care au mai mulți bani de investit în lecțiile particulare. Cei salariați, eventual din urban mare sau de aiurea. Datele trebuie nuanțate. 

Totdeauna elevii ce provin din mica intelighenție rurală sau din oraș mic obțin aceleași note mari ca elevii din urbanul mare. 

Desigur, multe alte variabile au rol în ceea ce privește succesul sau insuccesul educațional. Nu putem să le lămurim noi aici și nici nu este scopul acestei analize. Totuși, pornind de la aceste date statistice putem avansa un model frust, nefinisat:

  • Comună sau oraș mic capul gospodăriei persoană ocupată nesalariată risc de sărăcie migrație economică – spre urban mare sau, mult mai probabil, în Europa de Vest copii crescuți de bunici posibilitate mare de abandon școlar sau, alternativ, note mici la examenele naționale. 
  • Comună sau oraș mic capul gospodăriei persoană ocupată nesalariată  risc de sărăcie copiii angrenați în activitățile economice cotidiene absențe la școală lipsă bani pentru lecții private eșec școlar – probabilitate mare de a pica la examenul național de evaluare sau de a lua notă mică. 
C:\Users\Aurelian\Desktop\Tabel 1.jpg
C:\Users\Aurelian\Desktop\Tabel 2.jpg

3. Varianța mediilor finale: nu contează școala în care înveți, ci localitatea și părinții

Ce e varianța? Aceasta reprezintă pătratul deviației standard (standard deviation). Ce e deviația standard? Abaterea standard măsoară cât de mult sunt dispersate valorile față de valoarea medie – abaterea față de medie. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât notele sunt mai dispersate. 

Ce ne arată varianțele din figura de mai sus? Un calcul foarte simplu arată că variabilitatea cea mai mare în mediile de la Evaluarea Naţională e între elevii aceleiaşi şcoli – în cadrul şcolii practic, mai puţin în cadrul localităţii sau mediului de rezidenţă. Asta înseamnă că nu școala pe care o urmezi contează la finalul zilei, ci alte variabile sunt definitorii. Sau cum a sintetizat Marius Ghincea, „contează mai mult unde locuiești, cine îți sunt părinții și cu cine îți petreci timpul decât la ce școală mergi”. Nimic nou, sunt lucruri cunoscute, nu se descoperă acum apa caldă. Mai importantă este familia, capitalul simbolic al fiecărei familii în parte. Nimic nou sub soare, ce a fost o să mai fie! 

Dacă vrei o notă bună la examen contează de unde ești și cine-ți sunt părinții. Analiza rezultatelor la Evaluarea Națională din toate cele 3.100 de localități

În concluzie

Dacă aceste date sunt știute, dacă ele sunt la un click distanță, ce-i împiedică pe cei care sunt îndreptățiți să propună și să aplice politici publice de ameliorare? Cum mai putem vorbi de egalitate de șanse în educație în condițiile în care inegalitatea reprezintă una din caracteristicile definitorii ale societăților capitaliste, urmare a proceselor de acumulare la nivel global, național și regional? E retoric, dar ne putem întreba: cât de mult se dorește incluziunea educațională, iar nu segregarea și cât de mult se insistă pe menținerea statu-quoului?

Just for fun, printre altele, iată cât de pestriță este harta României în funcție de media finală și procentul de note sub 5…  

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

albertbirog5   •   20.07.2023, 13:19

Nimic nu se va schimba fără centre independente de recuperare pe care elevii le pot frecventa gratis. ...Secretul constă în diagnoză corectă, abordarea interdisciplinară a materiilor cuprinse în sistemele de evaluare, integrarea metodelor enactive, auditive şi vizuale...Centrele trebuie să aibă laboratare multifuncţionale, permiţând testări şi asistenţă dirijată de mijloace inteligente /smart board+software adecvat/....Elevii să fie trataţi individualizat, actiunea educativ-formativă să se exercite în zona proximă de dezvoltare intelectuală a individului... Biro G. Albert, CENTRU DE REMEDIERE A PROGRESULUI ŞCOLAR, ODORHEIU SECUIESC

RaduT89   •   19.07.2023, 16:43

Un articol care exprima o realitate de 30..si ceva de ani. Realitate traita si de mine cand studiam in tinerete. Faptul ca proveneam, citez, dintr-o familie (dezbinata) si parintii nefiind mahari. Puteam sa fac meditatii sau sa fiu ajutat de oricine ca nu reuseam sa iau nota mai mare de 5-6 la anumiti profesori/invatatori, datorita faptului ca eram dintr-o familie modesta si nu se contribuia cu diverse... Vazand "proasta mea pregatire" parintii au luat atitudine si m-au mutat la o alta scoala si acolo surpriza, am terminat cu mentiune (locul 4 din clasa) si am participat la olimpiade. Problemele din societatea noastra, monstrii pe care ii vedem, noi i-am creat, sa nu ne intrebam de ce sunt asa .... cand noi pedepsim copiii (exmatriculare si altele) pentru diverse greseli. Nu incercam sa scoatem oamenii din lumea lor disperata si sa le dam sansa sa fie, sa ii invatam, sa aplicam intelegere, rabdare si munca ca sa devina membrii functionali ai acestei societati. Sa se bucure si ei de viata ca si noi, restul, norocosi ca am dat de alti oameni in cale, oameni care ne-au invatat, ne-au inteles si au avut rabdare cu noi. Orice reforma care nu incepe din educatie, indiferent de domeniu, e o mare vrajeala. Iar cand vad ca unii care sunt mai mari ca mine, avand 33 de ani, ma intreb pe cine mintiti? Pe mine sau pe voi? Sau cine va minte pe voi? Degeaba cauti adevarul daca nu sti cum arata in viata ta, daramite in viata externa ...

Mircea_1958   •   19.07.2023, 11:19

..statistica e precum costumul de baie, ne dezvăluie totul, mai puțin esențialul.. Altfel, "veșnicia s-a născut la sat"..

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI