Al doilea mesaj care îi îmbracă într-o mare măsură candidatura este cel care reiese din dezvăluirile jurnaliștilor Hotnews: Cîrstoiu nu este un simplu doctor de succes în România, ci reprezintă acea tipologie de medici descurcăreți din cauza cărora mulți tineri rezidenți au decis să părăsească țara. Candidatul alianței PSD-PNL s-ar folosi de statutul de manager al Spitalului Universitar de Urgență din București pentru a-și direcționa pacienții către clinica sa privată, un conflict clasic de interese.
Cel mai probabil, electoratul bucureștean care dezaprobă această practică își va îndrepta voturile către Nicușor Dan. Nu poate ști nimeni cu exactitate în ce proporții va rupe Cătălin Cîrstoiu din voturile bucureștenilor, ca să putem deduce în favoarea cărui candidat joacă, Nicușor Dan sau Cristian Piedone. Ce este cert e că el nu se mai profilează dreptul candidatul învingător al cursei electorale, spre care voturile ar fi curs by default prin mecanismele psihologiei succesului.
Informațiile date pe surse potrivit cărora alianța ar lua în calcul retragerea lui nu au făcut decât să-l vulnerabilizeze și mai mult. Dacă și partidele care te susțin au dubii în privința ta, ce să mai vorbim despre electorat, mult mai predispus la schimbarea opțiunii de vot.
Mai mult, la nivel de discurs politic, Cîrstoiu nu se poziționează în mod radical nici împotriva lui Nicușor Dan, nici împotriva lui Piedone, ca să se profileze singur drept masculul alfa al cursei. El este mai degrabă perceput drept un personaj căldicel care nu dorește să supere pe nimeni și căruia încep să-i surâdă beneficiile funcției celui mai important oraș al României.
În momentul de față, profilul candidaților pentru Primăria Capitalei generează multă confuzie în rândul electoratului. Nicușor Dan are încă o imagine bună, de matematician serios și nepopulist, dar iese dintr-un mandat greu, lipsit de strălucire, iar problemele cu apa caldă în mod cert au înfuriat o parte din electorat care ar putea căuta o altă variantă.
În același timp, Cristian Piedone a ajuns să reprezinte chiar mai eficient decât liderii AUR discursul populist antisistem la care percutează o parte din electorat. Pentru electoratul său, temele corupției sau ale nepotismului, de care a fost frecvent acuzat Piedone, sunt irelevante.
Dacă își continuă mesajele populiste, de băiat de cartier simpatic, Piedone are potențial să mobilizeze la cote maxime electoratul care l-ar putea transforma în câștigător. Acest lucru ar trebui să îi dea de gândit lui Nicușor Dan și să contraatace printr-o campanie mult mai agresivă politic tocmai pentru a scoate din adormire acea parte de electorat căreia îi repugnă profilul lui Piedone.
Așadar, din moment ce alianța PSD-PNL a eșuat în a lansa un candidat puternic în cursa pentru București, care să fi convins electoratul lui Nicușor Dan că a venit momentul unei schimbări și care să bată în același timp pericolul populist, cele două mari partide din România își pierd atât din relevanță, cât și din putere. Să ai la dispoziție atâtea resurse și să nu reușești să câștigi Bucureștiul, ba chiar să existe riscul să oferi Capitala unui populist periculos ar fi un mesaj care ar conta enorm în rândul membrilor celor două partide.
Dacă în formatul actual alianța se va dovedi incapabilă să câștige Bucureștiul, despre cursa prezidențială ce garanții să mai ai? Rezultatul de la București va seta în mod semnificativ felul în care vor juca PNL și PSD pentru câștigarea președinției și alegerilor parlamentare.
Eșecul candidatului Cîrstoiu, impus de Klaus Iohannis, ar putea deveni momentul când PNL se va rupe definitiv de influența președintelui, iar odată cu acesta, și de creația sa politică, Nicolae Ciucă. Abia din acel moment, jucătorii politici vor decide cine va fi delfinul sistemului în cursa pentru cea mai importantă funcție în stat, cea de președinte al României, iar scenariile care se vehiculează frecvent în această perioadă să nu mai reprezinte deloc o opțiune.