În tot acest timp, am asistat la un război al comunicatelor de presă: pe de o parte, editurile și librăriile și-au exprimat dezamăgirea, consternarea și revolta față de decizia Consiliului, pe de altă parte, tabăra „victorioasă” (fondatorul Bookster și casa de avocatură care l-a reprezentat) și-a manifestat satisfacția că plângerea a fost confirmată, editorii s-au coalizat, au încălcat legea și au fost amendați. Ciudat este că același Consiliu n-a analizat modul cum a funcționat Bookster atâția ani, profitând de cărțile editorilor fără să plătească drepturi de autor. Dar acesta este un „detaliu” care n-a fost luat în considerare de instituție, editurile meritau o corecție!
În acest război mediatic a intervenit și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, care, a doua zi după anunțarea amenzilor, a ieșit în public la Agerpres, o dovadă că are deschisă „ușa” când poftește la agenția de presă a statului, consolându-i pe editori și librari și spălându-se pe mâini:
„Este un conflict de natură financiară care trebuie tranșat în cel mai rău caz în instanță”.
Chirițoiu a uitat ori s-a prefăcut că nu știe că investigația Consiliului, la sesizarea Bookster, a început după ce exista pe rol un proces deschis de edituri împotriva „bibliotecii”. Ca un bugetar arogant, care se pricepe la toate din funcția pe care o deține de 15 ani (uitat sau protejat politic), Chirițoiu i-a mângâiat pe creștet pe cei amendați:
„Sancțiunile sunt severe, dar nu atât de severe încât să pericliteze existența actorilor în piață. O să dau un exemplu: este o amendă care reprezintă jumătate din profitul pe anul anterior. Evident ca să pierzi jumătate din profitul dintr-un an e o sancțiune importantă, dar totuși rămâi pe profit, nu treci pe pierdere, nu îți e afectată viabilitatea”.
O consolare cinică, altfel spus, cu o mână i-a mângâiat, în timp ce cu cealaltă deja i-a strâns de gât, lăsându-i aproape fără suflare.
Bilanțul contabil pe anul 2023 al editurii Humanitas arată un profit net de 1.208.115 lei, conform Ministerului Finanțelor. Amenda de la Consiliul Concurenței este de 365.718 lei. Potrivit ideii induse de Bogdan Chirițoiu, Humanitas ar rămâne cu vreo 840.000 de lei după scăderea amenzii, deci n-a trecut pe pierderi și, ca să vezi!, nu i-a fost „afectată viabilitatea”! Chirițoiu, care toată viața sa a fost un bugetar susținut politic (PNL) și habar n-are cum merge businessul privat, n-are de unde să știe că profitul de 1,2 milioane de lei, raportat la finele anului de Humanitas, este unul contabil, calculat pe baza facturilor care, în cazul jucătorilor de pe piața editorială, este unul pe hârtie, pentru că banii se încasează cu mare dificultate. Adică, profitul net declarat nu reprezintă banii pe care Humanitas îi avea în conturi sau în seif la sfârșitul anului 2023, ci, repet, era un profit net contabil.
În cazul celorlalte edituri amendate, situația se prezintă astfel:
Curtea Veche Publishing – profit net de 826.089 de lei. Amenda de 422.220 de lei reprezintă 51% din profitul contabil. Chirițoiu a avut dreptate: amenda nu a „afectat viabilitatea” editurii. Oare cum ar reacționa bugetarul Chirițoiu dacă ar fi sancționat cu jumătate din leafă pentru deciziile aberante, dubioase și luate la comenzi politice, dar ar fi dovedit? Dar pe bugetari nu-i sancționează nimeni… Este de-a dreptul absurd ca, în România bugetarilor, un bugetar să fie sancționat de un alt bugetar. Bugetarul va sancționa întotdeauna pe un privat care-i hoț, șmecher și dă la gioale concurenței, nu-i așa?
Nemira Publishing House – profit net de 1.490.773 de lei. Amenda de 324.636 de lei reprezintă 21,7% din profitul contabil. Un „fleac, m-au ciuruit… Chirițoiu și ai săi!”.
Publica – profit net de 2.314.353 de lei. Amenda de 174.677 de lei reprezintă 7,5% din profitul contabil. Alt fleac!
În cazul celor două lanțuri de librării, lucrurile se complică:
Librăriile Cărturești (Direct Client Services) – profit net de 11.103.365 de lei. Amenda de 3.982.290 de lei reprezintă 35,8% din profit. Să mai precizăm că lanțul de librării are credite angajate, adică expunere bancară, pentru că lansarea de noi unități nu se face cu banii din teșcherea, ci presupune angajare de credite – lucru pe care funcționarul Chirițoiu n-are de unde să-l știe. Doar privații mai lansează librării fizice în România. O afacere viabilă se dezvoltă pe credite bancare, nu pe finanțări de la stat sau de la partid. Să mai notăm că, în 2021, Șerban Radu, cofondatorul Cărturești, a primit medalia „Meritul cultural” Clasa a III-a, Categoria F – „Promovarea culturii” din partea președintelui Klaus Iohannis. Dar una este „meritul cultural” și alta este „înțelegerea anticoncurențială” împotriva unei afaceri dubioase.
Librăriile Humanitas au avut un profit net de… Pardon! Când Chirițoiu a spus că „sancțiunile nu sunt importante, rămâi pe profit, nu îți este afectată viabilitatea”, trebuia să știe că, în 2023, Librăriile Humanitas au raportat pierderi de 1.001.969 de lei. Amenda Consiliului Concurenței, în valoare de 582.362 de lei este o lovitură devastatoare încasată de lanțul de librării. Amenda reprezintă 58% din pierderile companiei. Deci, consolarea lui Chirițoiu nu este doar cinică și ipocrită, ci nerealistă. Omul a ieșit în presă ca să servească niște minciuni împachetate într-un ambalaj politic.
În plus, amendarea celor două lanțuri de librării favorizează indirect rețeaua de librării Diverta, care în prezent se află în insolvență pentru a doua oară într-un interval dubios de scurt (câțiva ani). Aceste insolvențe au produs pierderi uriașe editorilor. Fondatorul Diverta este Octavian Radu, actualul patron al Bookster, operat de firma Bookster Experience. El a vândut în 2022 rețeaua de librării unei rude. Octavian Radu (născut 1961), fondatorul grupului RTC Holding, a intrat în parlament în 2004, pe listele Alianței DA, dar deputatul a demisionat în iunie 2005, după ce CNSAS l-a descoperit colaborator al Securității care a desfășurat activități de poliție politică (conform Monitorul Oficial, 20 decembrie 2004). Octavian Radu, un răsfățat al presei care l-a făcut „mare antreprenor” în multe „pictoriale”, a preluat afacerea Bookster de la fondatorul Bogdan Georgescu, un fost corporatist, un alt răsfățat cu „pictoriale” în presa economică. Afacerea Bookster este controlată în prezent de firma Bookster Experience, care n-are nicio legătură cu plângerea de la Consiliul Concurenței. Bookster Experience este deținută de Bookster Business Holding, în care acționarul 100% este Octra Holding Ltd, un offshore înregistrat în Cipru, care aparține lui Octavian Radu.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, trebuie să știe și asta: actualul Bookster are în spate un offshore. Nu este o ilegalitate, dar președintele Consiliului Concurenței trebuie… să fi fost informat.
A trecut o săptămână de la anunțarea acestor amenzi. Mă mir că întâiul cititor al țării și „ctitorul României educate”, Klaus Iohannis, n-a avut o declarație publică pe acest subiect. Nu neapărat să conteste decizia Consiliului sau să plângă de milă pe umărul editorilor și librarilor. Dar să spună și el ceva… Bolovănos, prolix și irelevant, dar să spună! Mă mir că ministrul Culturii, Raluca Turcan, al cărei soț, Valeriu Turcan, a făcut parte din echipa de consilieri ai lui Traian Băsescu, alături de Bogdan Chirițoiu, nu și-a exprimat un punct de vedere. De exemplu, cum de-a fost posibil ca Ministerul Culturii, în mandatul lui Daniel Barbu, să-i dea lui Bookster un „aviz de funcționare” ca bibliotecă? (M-aș duce și eu la minister, pe o asociație culturală, să mă fac bibliotecă publică cu un aviz!) Poate să spună ceva Raluca Turcan despre această decizie a Consiliului? Nu poate pentru că ar declanșa un scandal în familie – familia PNL. Poate să vină la târgul de carte Bookfest, să facă o baie de mulțime, dacă va mai apuca un mandat de ministru al Culturii, anul viitor. Marcel Ciolacu, acest „tătuca” al românilor, de ce-a tăcut până acum în această chestiune care ține de cultura scrisă a României? Pentru că a fost ocupat cu pregătirea congresului PSD și de recalcularea pensiilor. Oricum, după cum vorbește premierul, se vede că nu l-au interesat vreodată cărțile. Dar Ciucă, viitorul scriitor Nicolae Ciucă, de ce n-a avut o luare de poziție? Să doneze editorilor și librarilor amendați o parte din banii alocați campaniei de promovare a volumului său, „Un ostaș în slujba țării”. O dovadă de solidaritate, de la autor pentru editori și librari! George Simion de ce nu le-a făcut o ofertă bieților amendați să intre în „Planul Simion”? Oferta: „Edituri și librării la 35.000 de euro”. Politicienii au tăcut la acest scandal. Ei au alte „cărți” de jucat.
Foto: Agerpres