de Laura Ștefănuț
Papa i-a șocat pe mulți când a spălat picioarele unor femei și unor deținuți, printre care se afla și o tânără musulmană.

Acuzat că nu este catolic de preoți și teologi

Modestia și deschiderea lui îl fac unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați Papi la nivel mondial, dar nasc și o contestare nemaiîntâlnită în ultimele secole în sânul Bisericii. Zeci de teologi și preoți au lansat în 2017 și 2019 scrisori în care îl acuzau pe Papă că răspândește erezii. Unul dintre motive a fost legat de învățăturile Papei despre iubire (din exortația apostolică Bucuria Iubirii). Aici, printre altele, Papa a arătat o deschidere pentru împărtășirea unora dintre persoanele divorțate — în catolicism, divorțul este considerat păcat de moarte, așa că celor care au trecut prin asta li se refuză ritualul comuniunii.

Papa a fost acuzat că permite răspândirea unor credințe care nu sunt catolice, iar asta a lansat dezbaterea: este Papa catolic?

Viața, atitudinea și învățăturile Papei oferă răspunsul la această întrebare.

Cine este Papa?

Jorge Mario Bergoglio s-a născut la 17 decembrie, 1936 în Buenos Aires, Argentina. Părinții lui erau doi imigranți italieni. Bergoglio a studiat chimia, teologia și filosofia, iar înainte de a intra la seminarul teologic a lucrat inclusiv ca instalator. A devenit parte a Ordinului Iezuiților în 1960 (aceștia se remarcă prin modestie și credința că Dumnezeu se află în toate lucrurile). În 1969 a devenit preot.

Principalele teme care definesc papalitatea lui Francisc

Mesajele lui Papa Francisc au la bază modestia, iertarea și bucuria. “Doresc o biserică modestă, a oamenilor săraci”, a spus acesta.

Printre altele, Papa a preferat să folosească o mașină modestă în locul costisitorului Papamobil și a fost remarcat când își plătea singur cazarea la hotel.

Iertarea și compasiunea fac parte din esența Evangheliilor, mai spune Papa.

Papa spune că și-a ales numele de Francisc după ce primise majoritatea voturilor care-l investeau în cea mai înaltă funcție din Biserică. Cardinalul Claudio Hummes i-a șoptit: “Să nu îi uiți pe săraci”. Vorbele lui Hummes i-au amintit de Sfântul Francisc. Sfântul este cunoscut pentru modestia sa, și ca ocrotitor al animalelor, asociat cu ecologia și pentru deschiderea către dialog cu musulmanii.

Papa Francis semnează pe rezervorul de combustibil al unei motociclete Harley-Davidson / Foto: EPA

Ecologia și schimbările climatice

În vreme ce unii lideri ai lumii seculare precum Donald Trump ignoră avertismentele științei asupra distrugerii în masă din cauza schimbărilor climatice, Papa Francisc se străduiește să atragă atenția asupra unui subiect esențial al vremurilor noastre. Încă de la investirea ca Papă, acesta s-a arătat preocupat de impactul pe care îl au oamenii asupra mediului.

Printr-o enciclică amplă, de peste 150 de pagini, Francisc le cere liderilor lumii să înțeleagă pericolele care ne amenință societatea și le cere națiunilor, în special celor bogate, să renunțe la combustibilii fosili, să își regândească sistemele economice și stilul de viață. Doar așa, spune Papa, pot fi diminuate efectele devastatoare asupra creației lui Dumnezeu. Papa reia soluțiile propuse de oamenii de știință, dar duce discuția mai departe, până la îndemnul de a regândi umanitatea.

Papa Francisc propune o filosofie de viață care nu percepe creația ca fiind la dispoziția omului. Papa critică atitudinea prin care oamenii se cred stăpânii Pământului și îndeamnă la responsabilitate și cumpătare față de natură.

Deschidere și când vine vorba de teme sensibile pentru Biserică

În 2013, Papa spunea că el nu poate să judece o persoană homosexuală care îl caută pe Dumnezeu și acționează din bune intenții. Biserica ne spune că acești oameni nu trebuie marginalizați, mai spunea Papa. Mai mult, a spus a că Biserica le datorează scuze persoanelor cu alte orientări sexuale.

Cu toate acestea, Papa nu a dat niciodată semnale că ar fi de acord cu căsătoria religioasă între persoanele de același sex. Totuși, cât era Cardinal, acesta ar fi susținut ideea parteneriatului civil între cuplurile de același sex — nu am găsit reluarea sau confirmarea ideii după investirea ca Papă.

Deși în urma viziunilor progresiste de azi, atitudinea Papei este cu mult mai deschisă decât a multor lideri seculari — inclusiv a susținătorilor Coaliției pentru Familie care discriminează minoritățile sexuale, cât și a majorității parlamentarilor români, care au refuzat legea parteneriatului civil.

Acuzațiile de promovare a ereziilor

Papa nu a răspuns acestor acuzații și este clar că ele sunt făcute de o minoritate. Cu toate acestea, printre semnatari sunt nume grele ale teologiei catolice, așa că mulți s-au întrebat dacă vom ajunge la o nouă schismă (ruptură) în interiorul Bisericii.

Probabilitatea unei schisme este mică, dar asistăm la o revoluționare a Bisericii Catolice. Natalia Imperatori-lee, cercetătoare în studiul religiilor, este citată de BBC spuând că Papa nu a lansat revoluționarea, ci duce mai departe un demers pentru deschidere și înnoire început în 1960, prin al II-lea Conciliu al Vaticanului. Atunci a avut loc o mare rezistență împotriva acestei deschideri, dar, spune experta, efectele încep să se simtă în ziua de azi.

Rămâne de văzut dacă această deschidere se va opri odată cu plecarea Papei. Depinde câți dintre episcopii numiți de Papă vor deveni Cardinali și câți vor intra în cursa pentru papalitate.

***

Papa pare să fie printre puținii lideri mondiali seculari și spirituali ancorați în prezent și preocupați de interesul public, înaintea interesului instituțiilor pe care le conduc și înaintea intereselor intereselor personale.

Atitudinea lui îl face unul dintre cei mai iubiți Papi și atrage simpatia oamenilor din toate religiile — dar și înverșunarea celor din sistemul ecleziastic. Nu e de mirare, chiar și evangheliile din Noul Testament arată cum, atunci când apare un reformator, el este recunoscut de oamenii obișnuiți, dar crucificat de sistemul dezvoltat pentru a-i sluji pe cei puțini, în defavoarea celor mulți.

Predicile lui Francisc sunt pentru întreaga lume, nu pentru un grup sau altul. El înțelege că lumea este interconectată și că doar înțelegerea reciprocă, iertarea și colaborarea o pot face mai bună.

Papa Francisc este om, este catolic și este un lider mondial de care societatea noastră avea mare nevoie.

 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Cum a fost făcut scaunul papal pe care Suveranul Pontif îl va folosi în România. Imagini de la Reghin, locul în care a fost realizat

VIDEO | „Sfinții sunt printre noi. Dumnezeu îi scoate la iveală când vrea”. Interviu cu Francisca Băltăceanu, care a lucrat la dosarele celor șapte episcopi martiri români pe care Papa Francisc îi va beatifica în timpul vizitei în România

VIDEO| Traseul Papei din papamobil. Cum o să vadă Suveranul Pontif Bucureștiul Citeşte întreaga ştire: VIDEO| Traseul Papei din papamobil. Cum o să vadă Suveranul Pontif Bucureștiul

Urmărește-ne pe Google News