• România are aproximativ 2.000 de medici de terapie intensivă și cam 4.000 de paturi la ATI. Dintre acestea, locuri de terapie intensivă propriu-zisă sunt 2.000 (aici vor fi tratați cei cu probleme grave de coronavirus), însă ele au deja un grad mare de ocupare cu activitatea medicală curentă, mai ales în centrele mari.
  • ”Resurse ar fi dacă distribuim mijloace către centrele celelalte și dacă amânăm o vreme operațiile non urgente, cele la rece, cum le spunem noi”, explică Dorel Săndesc, Preşedintele Asociației pentru Anestezie și Terapie Intensivă.

Stăm mult mai bine decât acum 6-7 ani, avem sute de aparate de ventilație pregătite, alte sute știu că sunt comandate, însă trebuie luate măsuri rapide, noi am propus deja Ministerului Sănătății și ei par deschiși, căci e nevoie să acționăm.

Dorel Săndesc, medic ATI:

Cursele aeriene de Italia s-au închis de luni la prânz, dar nu e decât o măsură prin care România câștigă câteva zile, pentru că oricum mii de compatrioți continuă să vină acasă pe cale terestră. 

Nu poți bloca accesul propriilor cetățeni în țara lor, decât prin măsuri extreme, așa cum corect a punctat Raed Arafat.

Dar poți să le vorbești omenește, de la cel mai înalt nivel. Așa cum alți președinți ai lumii, printre care și Donald Trump, au continuat vizitele externe, de ce nu ar face Klaus Iohannis o vizită simbolică la românii din Italia?! 

”Pentru că e bine ca voi să nu veniți acum acasă, a venit «acasă» la voi”, acesta ar fi mesajul sufletesc și uman al unei deplasări a președintelui în Peninsula greu încercată, unde trăiesc și muncesc peste 1 milion de români.

Ar fi semnul că ”nu vă uităm, dar acum avem nevoie de sprijinul vostru să nu veniți în țară”. Cu toate problemele lui, sistemul de sănătate din Italia e net superior celui din România și dacă noi am ajunge la peste 7.000 de infectări, cu mare probabilitate spitalele ar face față mult mai greu. 5%, cât au italienii, e o rată de mortalitate care ne arată ce se poate întâmpla cu un sistem sanitar supraglomerat, așa cum a subliniat Vlad Mixich, un expert analitic, care nu dă semnale severe decât atunci când lucrurile sunt cu adevărat periculoase!

Klaus Iohannis e președintele tuturor românilor. Și al celor speriați, dezorientați, care-și păstrează cumpătul, dar și al celor care cred că virusul va trece după primul soare mai puternic, în ciuda tuturor dovezilor științifice deja adunate pe glob.

Mesajul deplasării președintelui în mijlocul compatrioților noștri din Italia ar fi unul extrem de puternic și pentru românii din țară că lucrurile sunt grave și că trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău sperând că nu va fi atât de grav.

Iar Italia însăși, care are sentimentul că e tratată nedrept de lume, ar primi din partea României, cu o astfel de vizită, un semn pe care nu-l va uita niciodată. În plus, românii din Spania, Franța și din restul Europei ar simți și ei căldura și interesul țării lor natale în fața ideii grele a separării într-un astfel de moment. 

Cum cazuistica internațională arată că 10% dintre cazurile de infectare cu coronavirus tind să devină grave și au nevoie de susținerea vieții în secții ATI, supraaglomerarea este una dintre marile probleme pentru toate sistemele de sănătate în această epidemie. 

O rată de infecție mare stimulată de venirile românilor din Italia înseamnă, automat, un număr mare de bolnavi gravi în secțiile de terapie intensivă, dintre cei care vin din Italia sau dintre cei din țară, care vor lua boala.

Cum stăm la secțiile ATI? Conform cifrelor mari, relatate luni dimineață pentru Libertatea de Dorel Săndesc, Preşedintele Asociației pentru Anestezie și Terapie Intensivă, ”România are cam 4.000 de paturi ATI, nu stă atât de rău, însă e nevoie de cîteva decizii”. 

Săndesc susține că ”deja avem câteva sute bune de aparate de ventilație, luate prin diverse programe în ultimii 6-7 ani, inclusiv prin cel cu Banca Mondială”. MS ar fi comandat alte câteva sute de aparate, spune Săndesc. Aparatele de ventilație sunt absolut necesare, pentru că mulți dintre pacienții critici cu coronavirus dezvoltă probleme pulmonare.

Și personalul? ”După mărirea salariilor, în ultimii doi ani, rata de plecare a medicilor în general și a celor de terapie intensivă, a scăzut, așa că am recuperat numeric la medicii ATI”, a mai spus el.

Conform și lui Săndesc, cheia e acum controlul extinderii epidemiei. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News