Prin februarie 2020, una dintre obsesiile PNL se referea la alegerea primarilor cu majoritate absolută. Pentru Rareș Bogdan, alegerea în două tururi era considerată a fi prioritatea nr. 1, scria Digi 24. Acum se vorbește de comasarea alegerilor, iar vechiul deziderat a fost dat uitării, îngropat în negura timpului. 

De ce PSD, PNL și UDMR nu vor alegeri în două tururi pentru primari? Balonul de săpun al votului cu majoritate absolută
Rareș Bogdan. Foto: Hepta

De ce pentru Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) e bine așa, adică alegerea primarilor cu majoritate simplă – câștigă candidatul, independent sau din partea unui partid, care obține cele mai multe voturi și implicit procentul cel mai mare? De ce din punct de vedere rațional, pentru partidele listate mai sus e mai bine să nu se schimbe legea electorală de la locale?

Haideți să privim harta electorală de mai jos, cea care ne arată primarii câștigători din septembrie 2020 (sursa datelor pentru ambele hărți electorale este Biroul Electoral Central – BEC). 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Harta 1. Afilierea politică a primarilor câștigători la alegerile locale (primar) din septembrie 2020

Ce se observă aici? Mult roșu – PSD, mult galben – PNL și, regional, în Crișana și Transilvania, verde – UDMR. Vedeți? USR sau AUR reprezintă culorile accidentale, care apar pe te miri unde. Când țara este dominată de roșu, galben și verde, de ce și-ar dori unele partide să schimbe regula jocului electoral?

În 75% dintre localități a ieșit primarul cu majoritate absolută

Primul motiv și cel mai important pentru care aceste trei partide, cele de la putere, nu doresc schimbarea sistemului electoral pentru alegerea primarilor este că în cadrul acestui joc al majorității simple, alegătorul are tendința să voteze tactic, strategic. 

Ce înseamnă asta? De exemplu, dacă un cetățean X dorește să voteze pentru un candidat care este puțin probabil să câștige în circumscripția unde cetățeanul locuiește și votează, ei bine, omul nostru își va îndrepta atenția către candidatul/candidații cu șanse mai mari de a câștiga. Asta spune toată literatura academică, și nu doar academică, de zeci de ani încoace. Într-un sistem al majorităților simple, oamenii votează tactic, adică votează cu cei care au șanse de a câștiga, tocmai pentru a nu-și irosi votul pe candidați mărunți, fără șanse. 

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Asta ce înseamnă? Simplu: atragerea către partidele mari a unor simpatizanți ai partidelor mai mici. Este un efect clar al votului strategic (tactic). Asta face ca și cele trei partide menționate mai sus, oricum cele mai mari din țară, ne referim la PSD, PNL și, regional, UDMR, să treacă ușor de 50%, deci majoritate absolută, în cele mai multe localități în care acestea câștigă. 

Harta de mai jos este ilustrativă: la alegerile locale din 2020 (primar), PSD a câștigat cu majoritate absolută în 1.105 localități, PNL în 906 și UDMR în 171. Alte partide, alianțe sau candidați independenți au avut peste 50% + 1 vot în 215 localități. 

În total, în 2.397 din 3.186 de localități (un procent de 75,24%) s-a câștigat cu majoritate absolută.

Dacă s-ar câștiga cu majoritate absolută, ei bine, în prima fază, cetățenii care sunt suporterii unor candidați cotați cu șanse mai mici i-ar vota pe aceștia, urmând ca, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, să voteze atunci strategic sau tactic. Asta ar fi fost în beneficiul partidelor mici, care vor să crească – exemplul de manual aici este USR.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Harta 2. Dispunerea localităților cu valori mai mari de 50% la alegerile locale din 2020 (primar)

C:\Users\Aurelian\Downloads\frU_qUmA.jpeg

Al doilea motiv important: dacă ai primari în cât mai multe localități, îți sporești șansele pentru alte tipuri de alegeri – parlamentare, prezidențiale, europarlamentare. De ce? Simplu. În teritoriu, primarii aleși sunt foarte importanți pentru ceea ce înseamnă mobilizarea electorală. Se formează un fel de clientelism local, unul generat nu neapărat de oferirea de daruri sau cadouri în timpul campaniei, ci unul mai fin, de dependență față de primărie a acelor cetățeni vulnerabili economic, dispuși astfel să fie loiali mărimilor locale. În felul acesta, primarii sunt realeși, iar partidele mari își păstrează supremația și la alegerile parlamentare sau europarlamentare, menținând controlul teritorial. 

Dacă ne uităm pe prima hartă, observăm că PSD domină, cum se întâmplă de decenii, în sud și est, iar PNL a reușit să-și planteze primari cam în toate regiunile țării – au câștigat aproape la fel de multe primării ca și cei de la PSD. 

Și totuși… În ianuarie 2020, premierul de atunci, Ludovic Orban, de la PNL, și-a asumat în fața Parlamentului răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, după cum scrie Europa liberă. Pandemia a anulat planurile pentru alegeri anticipate, dar a condus și la amânarea modificării legislației electorale, potrivit Euronews. Între timp, în iunie 2022, Camera Deputaţilor a respins un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Proiectul, iniţiat în 2016 de Partidul Mișcarea Populară (PMP), propunea, în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu obţinea cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, să se organizeze al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri, arăta Agerpres

De ce PSD, PNL și UDMR nu vor alegeri în două tururi pentru primari? Balonul de săpun al votului cu majoritate absolută
Ludovic Orban. Foto: Hepta

Peste toate acestea s-a așternut deja praful. Am explicat de ce nu există nici un fel de masă critică pentru schimbarea sistemului electoral pentru alegerea primarilor. Partidele de la guvernare nu se sinchisesc, dinspre populație nu există deloc vreo presiune, iar eventuala doină de jale a USR se va dilua în marea interesului rațional al partidelor și al nepăsării din partea populației.   

Cum sunt aleși primarii

În final, vom explica (pe scurt) modalitatea de alegere a primarului – majoritate simplă. Conform legii electorale, alegerea primarilor este simplă ca bună ziua: candidatul (din partea unui partid sau unul independent) care are cele mai multe voturi într-o localitate, și implicit și procentul cel mai mare, este desemnat câștigător și devine primar al localității.  

Să luăm un exemplu concret – localitatea Calopăr din județul Dolj, alegerile locale (primărie) din septembrie 2020. 

Total alegători înscriși în liste: 3.200
Total alegători prezenţi la urne: 1.988, adică 62,12%
Total voturi valabil exprimate: 1.880
Total voturi nule: 108

CandidatPartidVoturiProcent
Bobin DanielPNL86245,85%
Catalina MarinPSD73138,88%
Pavel MariusPro România28014,89%
Pavel FlorinAlianța USR PLUS7  0,37%
Total1.880100%

Câștigător = candidatul PNL (cu galben în tabelul de mai sus), deși nu are o majoritate absolută, adică peste 50% + un vot din totalul voturilor valabil exprimate – 941 din cele 1880. La prezidențiale se câștigă cu majoritate absolută, la alegere primarilor nu, ajunge majoritatea simplă. 

Așa s-au ales primarii în 2020 și tot așa se vor alege și în 2024. Vechile promisiuni liberale au rămas acolo, în trecut: sunt simple baloane de săpun în marea indiferenței generale. Pentru că cei care sunt la putere gândesc, cum ar putea fi altcumva?, pragmatic, rațional. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (32)

valihaita   •   10.03.2024, 17:44

Daca e sa fim cinstiti si votul in 2 tururi poate fi considerat un mod parsiv de a obtine puterea deoarece in cazul unei aliant de 2 partide vom avea un vot contra in cel de-al doilea tur..

popav   •   24.02.2024, 18:51

Pai intreaba-l pe Base, că el a convins prostimea că e mai bine sa fie un singur tur. Până atunci erau două tururi.

624.014   •   20.02.2024, 19:17

Cel mai simplu este un singur tur . Este greu de gestionat oamenii de la țară să voteze așa cum cred ei . Nu se știe spre cine se va înclina tineretul, și chiar tot poporul român. Sunt mai multe scrutinuri, pot fi schimbări majore, neașteptate.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI