În fapt, ceea ce transpare în spațiul public, sub acoperirea doctrinară, nu este decât o luptă clasică de putere între două facțiuni ale USR, reflectată inclusiv în Biroul Național al partidului.
“În Biroul Național există două facțiuni concurente: facțiunea lui Dan Barna, formată din Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Ionuț Moșteanu, Iulian Bulai, Cristina Prună, Diana Mureșan și facțiunea “nicușoriști”-progresiști, formată din Mihai Goțiu, Dumitru Dobrev, Nicu Ștefănuță, Cristian Seidler, Stelian Ion, Ana Ciceală, Tudor Benga, au explicat, pentru Libertatea, surse USR.
Pe lângă aceste două mulțimi mari, mai există două mulțimi mici, curtate de echipa Barna, cu voturile cărora Barna ia deciziile în Biroul Național. În general, echipa Barna câștigă la limită, cu un scor de 13 la 12 voturi”.
Surse USR, pentru Libertatea:
Tensiunile dintre aceste două facțiuni vizează câteva subiecte sensibile: candidatura la primărie a lui Nicușor Dan și acuzațiile repetate, pe forumurile interne, din partea simpatizanților echipei Barna asupra progresiștilor pe care îi etichetează drept “marxiști și socialiști”.
Echipa Dan Barna se autocataloghează liberală, însă ținând cont de dinamica curentelor doctrinare în UE, membrii săi au, mai degrabă, viziuni neoconservatoare.
“Ei sunt conservatori, nu au nimic liberal. Liberalismul este, la origini, de stânga. Este laic, destul de social, militează pentru principiul echității. În cazul neoconservatorismului, nu mai există ideea de asistență socială, pentru că ea ar duce la lenevirea societății, o idee care transpare des la neoconservatori, în sensul anglo-saxon al termenului. Liberalii nu sunt neomarxiști, marxismul a fost o doctrină a secolului XIX-lea irepetabilă în secolul XXI. Termenul de neomarxism este eminamente folosit peiorativ și niciun liberal nu se identifică cu el. La noi, economistul Milton Friedman reprezintă Biblia «liberalismului» românesc, așa cum gândește și Cristian Ghinea. Dar ăsta nu este liberalism, este neoconservatorism, iar el eșuează, pentru că nu poate fi conectat cu principiul drepturilor omului. Dreptul la șanse egale, dreptul la educație, dreptul la sănătătate devin incompatibile cu principiile doctrinare care elogiază piața liberă, nereglementată și profund privatizată”, a explicat, pentru Libertatea, politologul Andrei Țăranu.
Pe această logică a venit și anunțul deputatei USR Cristina Prună, care reprezintă facțiunea Dan Barna și care a anunțat recent că, printre instituțiile bugetofage pe care le-ar desființa, se află și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați.
Disputele ideologice sunt destul de agresive, așa cum apar ele în forumul intern de partid Poiana lui Iocan, iar simpatizanții facțiunii progresiște se simt jigniți.
La nivel doctrinar, progresiștii se văd reprezentați de Carta Valorilor, un document votat în Comitetul Politic al USR și făcut public de senatorul Vlad Alexandrescu – la acest moment, o voce izolată în partid.
Carta Valorilor este un document mai inclusiv și reflectă mai bine diversitatea sensibilităților doctrinare din USR, față de ultimul document doctrinar dezvăluit de echipa Dan Barna.
“Văd destul de des îndemnul «progresiștii să plece din partid», iar îndemnurile astea durează. Dar noi am făcut acest partid, când l-am susținut pe Nicușor Dan la primărie, de ce nu plecați voi din partid?”, a explicat o sursă progresist-useristă.
Nicușor Dan este perceput ca un pericol în facțiunea Barna, iar o victorie a lui ar însemna o întărire a întregii opoziții la facțiunea liberală a lui Dan Barna. La o petrecere a lui Dan Barna s-a strigat: «Vlad Voiculescu la primărie!».
Sursă progresist-useristă, pentru Libertatea:
Pentru useriștii simpatizanți lui Nicușor Dan, opțiunea ca Dan să fie candidatul USR-Plus este nenegociabilă, iar asta devine o marcă a lor, în timp ce facțiunea Dan Barna e dispusă să îl accepte drept candidat pentru Primăria București și pe plusistul Vlad Voiculescu.
În replică, un reprezentant al facțiunii liberale Dan Barna a explicat, tot sub anonimat, că “alianța dintre nicușoriști și progresiști este una conjucturală și nu va dura mult”.
Mai mult, comportamentul politic al lui Nicușor Dan este criticat ca fiind unul “încăpățânat” și nedeschis la dialog, iar varianta Vlad Voiculescu, candidat comun, nu este exclusă de facțiunea liberală a partidului.
O altă dispută între cele două facțiuni a fost generată de pozițiile controversate pe Facebook pe care le avea Andrei Caramitru, un userist agreat, în trecut, de tabăra lui Dan Barna.
Criticat public de progresiști, Caramitru nu se mai află, mai nou, nici în grațiile facțiunii liberale.
Postările lui Caramitru nu reprezintă în niciun fel pozițiile partidului și va trebui să discutăm în partid și problema lui.
Un membru al Biroului Național care face parte din facțiunea liberală:
“S-a dorit chiar excluderea lui, o propunere pe care ar fi trebuit să o facă facțiunea progresistă, dar nu am marșat. Caramitru este problema facțiunii liberale și să și-o rezolve singuri”, a declarat, în replică, și o sursă userist progresistă.