Dan Dungaciu, dezinformatorul care predă dezinformarea
La o simplă răsfoire a cuprinsului acestui manual, aflăm că Dan Dungaciu semnează un articol, împreună cu Lucian Dumitrescu, membru al Academiei Române, ce tratează dezinformarea chineză. Într-un text publicat anul trecut explicam detaliat faptul că în perioada în care Dan Dungaciu conducea Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), ce aparține Academiei Române, transformase această instituție în vehicul de propagandă sino-rusă. În realitate, Dungaciu este un actor public care produce multă dezinformare rusească și chineză, nici pe departe nu luptă împotriva ei.
Orice analiză de discurs al acestui „expert” în relații internaționale dovedește faptul că atunci când interpretează, în spațiul public, relațiile dintre marile puteri, el produce constant dezinformare în favoarea regimurilor autoritare. Cel mai recent exemplu este o declarație de-a sa distribuită pe Instagram acum câteva zile: „Unul dintre scopurile războiului din Ucraina este ca America să lase Rusia suficient de puternică ca să amenințe Europa, pentru că este cea mai bună garanție că Europa va asculta de America și va cere protecția Americii împotriva Federației Ruse, ceea ce îi dă garanția Americii că nu mai trebuie să se ocupe cu insurgenții europeni. Deci tot irelevanți vom rămâne ca europeni”, declara Dan Dungaciu.
Care ar fi concluzia acestei teze tipice unei gândiri de extremă dreapta? America încurajează premeditat terorismul rusesc în Europa astfel încât europenii să fie la mâna americanilor și să le ceară protecția. Acest tip de gândire este specifică persoanelor atrase de puterea statelor agresoare, iar Dungaciu a răspândit, de-a lungul acestor ani de război rusesc, zeci de declarații similare, care mai degrabă pun în valoare puterea statelor cu regimuri autoritare, în defavoarea democrațiilor. O anomalie mai mare decât să fie legitimat chiar de către SRI într-un manual care tratează fenomenul dezinformării nu poate exista.
Mai mult, Academia Națională de Informații Mihai Viteazu organizează de ani un master în studii de securitate în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, din cadrul Universității București împreună cu Dan Dungaciu, care este chiar coordonatorul acestui master. Deși suntem în plin război hibrid, iar România a fost la un pas de a avea un președinte cu aplecări evidente spre extremismul de dreapta, nici conducerea Universității București, nici conducerea militară a SRI nu iau măsuri pentru a fi delegitimate personalitățile publice care produc dezinformare în favoarea regimurilor autoritare.
În rândul serviciilor secrete, curățenia trebuie să înceapă chiar de la Dan Dungaciu și alți profesori de politică externă și de securitate cu gândire similară lui. În același timp, conducerea Universității București trece printr-un stânjenitor moment de lașitate pentru că nu are puterea să se delimiteze public de pozițiile controversate diseminate de Dan Dungaciu. Delimitarea publică de el este cu atât mai necesară cu cât a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru modul defectuos în care a condus ISPRI.
Cauza pentru care rezerviștii susțin mișcările extremiste
Este deja de notorietate faptul că rezervele serviciilor secrete românești, de la SRI, SIE, Armată sau MAI, sunt atrase de partidele radicale de dreapta, cum sunt AUR sau, mai nou, POT. Atracția cadrelor militare românești către formațiuni politice de extremă dreapta a devenit amenințare la securitatea României, iar problema de fond constă în faptul că învățământul de stat românesc este încă influențat de modelul postsovietic de predare a relațiilor internaționale și studiilor de securitate. Adevărul incomod este că ofițerii din serviciile secrete românești învață chiar de pe băncile școlii să gândească mai degrabă ca rușii, nu ca americanii sau britanicii.
SRI trebuie să-și reformeze din temelii structura de învățământ care formează viitorii ofițeri ai serviciilor secrete românești. Copiind modelul postsovietic, tendința acestor școli militare este să interpreteze scena internațională cu ajutorul instrumentelor realiste, exact cum se întâmplă și în mediul academic rusesc, care explică relația de putere dintre state pe scena internațională punând accent pe capabilitățile militare ale statelor, nu pe respectarea dreptului internațional și a valorilor democratice. Inclusiv teoreticienii ruși de politică externă recunosc, chiar într-un manual publicat tot la Routledge, faptul că mediul academic rusesc, care formează diplomații și ofițerii de informații, a fost penetrat în mod preponderent de ideile realiste. Liberalismul sau constructivismul nu există în școala rusă de politică externă.
Mai mult, în școala de gândire de politică externă rusească și chineză, respectarea drepturilor omului nu există ca o condiție în interacțiunea dintre state, ci doar puterea acestor state, indiferent dacă ea agresează sau nu state mai mici.
Acest tip de școală de gândire care proclamă arena internațională drept un mediu anarhic, fără reguli, dezavantajează interesele de securitate ale României, un stat mic, aflat într-o zonă de confruntare globală, a cărui existență depinde de respectarea principiilor și regulilor între state, așa cum sunt ele statuate de Carta ONU.
Există o întreagă literatură de specialitate dedicată criticilor acestei școli de gândire și este obligatoriu ca ele să fie predate ofițerilor care se ocupă de securitatea României, tocmai pentru a înțelege specificul de politică externă și de securitate a României. Dacă pui în practică teoriile pe care le diseminează Dungaciu, automat vei lua decizii în defavoarea intereselor de securitate ale României.
În același timp, ANIMV ar trebui să creeze cursuri în care să li se explice ofițerilor rolul drepturilor omului în relațiile internaționale, ce înseamnă comunitate de valori, așa cum este alianța NATO, doctrinele de politică externă americană care au în centrul lor răspândirea democrației în lume sau de ce școala rusească de interpretare a dreptului internațional, care proclamă polii regionali civilizaționali, este expirată în raport cu școala modernă vestică de interpretare a dreptului internațional. Analiștii SRI, SIE și ai Armatei ar trebui să treacă printr-un curs special în care să învețe să analizate critic toate textele centrelor de analiză rusești, cum este Clubul Valdai. Nu poți să lupți eficient cu o amenințare externă fără să îi înțelegi în profunzime mindset-ul, felul în care ea gândește.
În etapa de formare a ofițerilor operativi CIA, agenția pune un accent deosebit pe încurajarea gândirii critice. Gândirea critică este fundamentală într-un serviciu secret. La finalizarea studiilor, ofițerii români de informații ar trebui să aibă capacitatea intelectuală să identifice toate erorile cognitive din discursurile publice ale profesorilor de tipul Dan Dungaciu, nu să devină docili admiratori ai lui.
Școlile militare românești riscă să producă idioți utili ai Rusiei
Cadrele militare din toate serviciile secrete ale României trebuie să reușească să analizeze critic, comparativ specificul școlilor de politică externă și de securitate predate în universitățile statelor cu regimuri autoritare ( Rusia și China) față de metodele de interpretare a relațiilor internaționale predate în universitățile din state cu democrații consolidate. Fără acest tip de gândire critică, școlile militare românești vor produce în continuare idioți utili ai Rusiei, iar problema de fond nu va fi rezolvată niciodată.
În fapt, serviciile secrete românești nu au reușit să depășească cu succes tranziția către democratizarea lor totală, iar moștenirea vechii Securități încă persistă în cultura lor organizațională, chiar în mintea unor ofițeri care nu au fost învățați cum să de desprindă de școala postsovietică. Niciodată nu voi susține că toți ofițerii din serviciile românești gândesc precum Dan Dungaciu, din contră. Fără ei, România nu ar mai fi acum stat membru NATO. Ce ar trebui să pretindem public din partea lor este să formeze o masă critică în interiorul acestor instituții opace și să nu mai accepte compromisuri de dragul ierarhiei tipice structurilor militarizate. Reforma serviciilor secrete stă, înainte de orice, chiar în dorința lor de schimbare.