Imagini cu Tudor Barbu în stație la TVR:
În octombrie, TVR 3 a avut o audiență medie de 5.000 de telespectatori pe minut la nivel național (0,15% rating), situându-se pe locul 58 în clasamentul audienței naționale din 82 de stații TV monitorizate de Kantar Media. În mediul urban, audiența a fost de 3.000 de telespectatori pe minut.
Pe acest post s-a strecurat și emisiunea „La sfatul popular”, prezentată de Tudor Barbu, chiar directorul postului. Difuzat de luni până joi, în prime-time (două ore), programul „La sfatul popular” amintește de stilul răposatei OTV, televiziune la care Tudor Barbu a prestat cu voluptate.
Din prezentarea emisiunii, redactată bombastic și triumfalist pe site-ul TVR, aflăm că în fiecare ediție se prezintă: „Viața unei comune sau a unui oraș pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde și ce câștigă omul trăind în locul în care trăiește!”.
O improvizație de emisiune
În teorie, sună frumos. În practică însă, emisiunea este jalnică. Este un „dialog” cu iz de mahala, întreținut de Tudor Barbu, care vorbește dezlânat, necontrolat, mișcându-se imprevizibil, parcă n-ar fi în apele lui. Se vede de la o poștă improvizația, Barbu intrând în emisie fără o documentare, fără un plan, fără un gând coerent. Important este că el se află în direct cu poporul.
Invitații lui Barbu sunt, de obicei, primarii, profesorii, preoții, mici oameni de afaceri din localitățile respective, prezenți prin legături Skype și Zoom. Pe majoritatea dintre ei, Barbu îi tutuiește fără reținere, ca la cârciumă. Ei sunt niște victime ale delirului verbal desfășurat de directorul TVR 3.
Sigur că oamenii, în naivitatea lor, sunt marcați de importanța momentului, pentru că „marele ziarist” Tudor Barbu le oferă șansa să vorbească la televiziunea care funcționează sub sloganul „TVR 3, televiziunea care Unește Românii”. Nici vorbă de „unire”! Tudor Barbu ține să-și facă „numărul”, să fie nonconformist și popular, dar se umple de ridicol.
Emisiunea n-are nicio abordare jurnalistică, nicio noimă, nu este „un sfat popular”, ci mai degrabă o vorbărie ținută după… trei-patru beri la „bord”, la o cârciumă. Din păcate, cârciuma este televiziunea publică, iar clămpăneala este condusă, din nefericire, de directorul Tudor Barbu.
El nu se sfiește să folosească apelativele: „băi”, măi”, „tată”, „nea…” Cum o fi ajuns acest aventurier să conducă acum canalul public TVR 3? Prin concurs, firește! Și în jurul oricărui concurs de acest gen se întinde, ca de obicei, o ceață groasă, specifică istoriei TVR.
Scene din emisiune
Alegațiile lui Tudor Barbu sunt jalnice și caraghioase. De exemplu, ediția din 14 noiembrie începe astfel:
Tudor Barbu: „Ce mare bucurie pe capul meu și al lui Nicolae… (asistentul prezentatorului, un tânăr care, chipurile, învață meserie de la maestru – nota P.B.). Salut, Nicolae! Ce mare bucurie să vedem împlinit «Sfatul popular» și în seara asta! S-a împlinit în sensul că ne-am strâns foarte, foarte mulți la această minunăție de emisiune (câtă modestie! – P.B.) care este dedicată… nu cum au crezut mulți naivi, primarilor. Nu este un laudatio făcut de televiziunea publică pentru primarii din țară… Nu! (dă din cap categoric) Și nici pentru oamenii care îi sunt în preajmă primarului. Nu! Este un laudatio pe care televiziunea publică trebuie să-l facă, că este rostul ei de televiziune națională, oamenilor din comune, orașe și municipii… De ce? Pentru că oamenii fac primarii prin vot, oamenii fac bugetele primăriilor prin taxe și impozite, oamenii dau valoare locului prin valorile prin care ei le au în urbe, că sunt artiști, că sunt elevi, că sunt profesori, că sunt preoți parohi… Oamenii sfințesc locul!”.
Un început bun de discurs electoral pentru un (fost) senator al Partidului Poporului – Dan Diaconescu.
Discursul continuă:
Tudor Barbu: „Mă bucur foarte tare… Vorbeam cu Nicolae, mă duc lângă el… (Se duce lângă tânăr și-l ia părintește de umăr.) Astăzi, avem o problemă, nu vreau să deconspir, încă, cine este echipa și ce oraș este gazda emisiunii «Sfatul popular», unde ne strângem în seara asta. Marea problemă a mea și a lui Nicolae este că nu ne-a plăcut școala atât de tare, încât să știm să pronunțăm numele invitaților… Mă întreba cum se pronunță… I-am zis: «bă, Nicolae, fix ca tine știu și eu!». Știu doar câteva elemente de pronunție și asta nu pentru că… Asta pentru că limba maghiară este o limbă specială…”.
Periaj la primar
Această justificare penibilă a fost făcută pentru că invitații erau Attila Korodi, primarul din Miercurea Ciuc, și alți oameni de etnie maghiară din oraș. Este o justificare parșivă din partea lui Barbu. Să fi urmat cursurile de jurnalism ale maestrului Cristian Țopescu, care întreba specialiști când nu știa să pronunțe un nume străin și își făcea temele cu minuțiozitate! Este o lege de bază într-un interviu: să-i pronunți corect numele interlocutorului! Și o dovadă de respect! Dar Tudor Barbu este un „jurnalist” de OTV, școala naționalismului de mahala.
El continuă comentariile vizavi de limba maghiară:
Tudor Barbu: „Are origini speciale, are o scriere și o citire speciale. Din respect, o să căutăm să pronunțăm cât mai rar numele invitaților noștri (!!! – P.B), ca nu cumva să le pronunțăm complet aiurea și să creadă lumea că o facem intenționat. Deschideți ferestrele cu invitați! (Poruncește Tudor Barbu și face semn din brațe către ecranele pe care apar fețele invitaților.) Iată! Merg la singurul pe care îl cunosc, și nu de ieri, de azi, pe care îl respect foarte tare, și tot așa, nu de ieri, de azi, și care, tot așa, nu de ieri, de azi, este primarul din Miercurea Ciuc… domnul Attila Korodi. Bună seara!”.
Primarul, care a ascultat cu stoicism logoreea lui Barbu, zice scurt: „Bună seara! Bine v-am găsit…”, dar nici n-apucă să mai spună ceva, că Barbu i-o taie…
Tudor Barbu: „Eu vă mulțumesc, domnule primar, că ați acceptat invitația noastră să mergeți la «Sfatul popular», cu prietenii și cu oamenii din Miercurea Ciuc pe care îi aveți la suflet și pe care i-ați invitat să ne fie invitați. Și vă spun așa (se întoarce la cameră), domnul primar Korodi este un politician de mare calibru…”.
Tudor Barbu începe să „dea cu periuța”, dar tot pe el se scoate în față:
Tudor Barbu: „Vă spune unul care știe UDMR-ul de la înființare!… Uite, facem un test… (se răzgândește) Dar nu acuma. Am să fac testul mai încolo, nu vă spun testul… Știu aproape exact oamenii care au fost oamenii valoroși pe care această valoroasă formațiune politică i-a adus în prim-planul României…”.
„Această valoroasă formațiune politică” – zice Barbu. În urmă cu cinci ani, Tudor Barbu, pe atunci realizatorul emisiunii „Se întâmplă acum” la B1 TV, îl întreba pe Gheorghe Funar:
Tudor Barbu: „Eu nu consider că sunteți un extremist, în schimb, consider că sunteți un evident naționalist. Cum vi se pare faptul că, pentru cel puțin a șasea oară, soarta politică a României stă în decizia lui Kelemen Hunor și a UDMR-ului?”
În acea emisiune, el n-a avut nicio problemă să pronunțe un nume maghiar! Mai mult, a dezbătut, a înfierat și i-a ridicat „mingi la fileu” lui Funar privind „planul UDMR de dezmembrare a României”. Pe atunci, era foarte înverșunat împotriva „valoroasei formațiuni politice”. La „sfatul său popular” de pe TVR 3 a fost… sfătos. Un „sfătos” ipocrit.
Când a prezentat invitații, Tudor Barbu a făcut o gafă mare cât Televiziunea Română:
Tudor Barbu (citind de pe foaie): Am să prezint acum invitații de lângă domnul primar! Lângă domnul primar este antreprenorul, cum se numește… (Pauză. Foaia nu-l ajută. Se apropie de ecranul din studio pe care se află interlocutorul.) Bună seara, Vladimir! Mă auzi? Domnul Vladimir Anton este antreprenorul emisiunii. De ce antreprenor? Pentru că emisiunea are…
Nicolae (intervine sfios): Dânsul este directorul artistic al teatrului…
Tudor Barbu: Este directorul artistic?… Iartă-mă, Vladimir!
Directorul Barbu habar n-are cine sunt invitații! O emisiune făcută pe genunchi, din care n-am aflat nimic despre viața oamenilor din Miercurea Ciuc, ca și toate edițiile în care improvizația și vorbăria sunt împinse ca niște valuri de moloz pe micul ecran.
De vorbă cu poporul
Într-o altă ediție (17 noiembrie), șeful TVR 3 a luat prin telefon „vocea poporului”, invitându-i pe cetățeni să-și dea cu părerea despre primarii din localitățile respective. Ca un profesoraș ramolit, el a notat pe o tablă („flipchat se numește!” – a precizat Barbu) „numele localității” (de unde telefona persoana), județul și calificativul dat de interlocutor primarului: „Da” sau „Nu”. Ce relevanță a avut această inițiativă pentru telespectatori? Un sondaj? Un dialog autentic cu poporul? Adică, orice cetățean turmentat sau cu un interes politic și-a dat cu părerea despre primarul său? Care-i relevanța? Până la urmă, tot Tudor Barbu și-a lustruit imaginea de ziarist care ține cu poporul (altă ipocrizie).
„La sfatul popular” este o emisiune care se integrează perfect în panoplia produselor TV ținute, seară de seară, de marii lideri de opinie ai țării de pe televiziunile de știri. Nu este nici „vârful de lance” al grilei TVR 3, cum se laudă Tudor Barbu, și nici „o minunăție de emisiune”. Este o altă producție pe „stoc” a Televiziunii Române ca să justifice plata unor salarii.
AlexRusu • 01.12.2022, 21:12
Cum, domnule Barbu? Nu "anchiesați" la jurnalismul domnului Barbu? Vai, vai, vai!
Ginamihaela • 01.12.2022, 15:15
TVR treb sa-si schimbe blana! Ca sta doar la carne de miel public, sa treaca pe vegan, sa vedem cum rezista unii, adica cei care sunt pe acolo de vro 30 de Ani. Ca nu se dau dezlipiti cu niciun chip......si emisiuni jalnice fake. I
Unuomu • 30.11.2022, 19:29
Ptr a depune atât efort pentru a prezenta in detaliu ( transcriere dialoguri etc..) o “ clampaneala intr o cârciuma “ , ai nevoie de o motivatie !!! Cam care ar fi aceasta motivatie Dl Barbu ( Petre Barbu 😊)??