- Deși a negat că știe ce e cu documentul, ministrul sănătății vorbea și el, acum câteva zile, la Realitatea Plus despre ducerea vârstinicilor în hoteluri.
Când documentul a fost lansat ieri în spaţiul public, primul meu gând a fost că aşa ceva nu există. Că nu poate fi autentic, în ciuda antetului Institutului Matei Balş.
De ce? Pentru că lumea pe care o propune Streinu-Cercel este o distopie înfricoşătoare, care seamănă prea bine cu “Povestea slujitoarei” şi cu anumite mituri legate de senicid în diferite culturi.
Ce conţine programul ironic botezat “Vacanţa Mare”, echivalentul în știință al umorului granulat produs de grupul cu același nume?
- izolarea persoanelor de peste 65 de ani, astfel încât să fie ţinute singure sau cu persoane de aceeaşi vârstă, inclusiv în hoteluri rechiziţionate (vorbim de milioane de oameni mutaţi cu forţa)
- izolarea totală a celor din grupa de vârstă 40-65 de ani
- fraze precum “toţi ceilalţi cetăţeni – fac curate în case” (Care case şi de ce? – nimeni nu ştie)
- “Guvernul va asigura tot, după principiul «fiecăruia după nevoi» – exact, direct de la Marx în programul unui institut de boli infecţioase
- formarea unui guvern antipandemic
- suspendarea taxelor
- “toate costurile vor fi decontate de stat, nu de cetăţeni”
- “pe străzi se fac testări random”.
Timp de luni, Streinu-Cercel propune o lume în care cetăţenii ar depinde integral de stat şi i-am da acestuia în custodie un întreg segment de populaţie: 3,5 milioane de români cu vârsta peste 65 de ani.
Pe lângă absurditatea unora dintre măsurile propuse, ciudat la acest program este şi că este asumat de o instituţie – una importantă pentru medicina românească, Institutul Matei Balş -, chiar dacă, în fapt, este proiectul unui singur om.
Ministrul Tătaru s-a dezis, dar el a spus același lucru la TV
“Ne-am gândit şi la nişte metode în care să-i ducem într-un hotel, să rămână acolo, într-o cameră, cu tot confortul în care să stea, să vină cineva să aibă grijă de ei”, spunea şi ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Realitatea Plus, acum câteva zile.
Şi Nelu Tătaru pare să ignore aici faptul că vorbeşte de 3,5 milioane de români, de adulţi cu drepturi, familie, viaţă proprie. Majoritatea sunt oameni cărora statul nu le este tutore.
Grupându-i, le concentrezi vulnerabilitatea
Aducerea tuturor împreună în spaţii dedicate, în locul propriilor locuinţe, nu ar face decât să crească riscul de transmitere a infecţiilor.
Nu e de mirare că guvernul a respins în totalitate programul “Vacanţa Mare”, deoarece el nu respecta nici principiile sănătăţii publice, nici pe cele democratice.
De altfel, e înfricoşător câte propuneri rupte din nazism şi comunism pot intra deodată într-un draft de program de sănătate publică.
Potrivit Guvernului însă, acesta este un draft de proiect elaborat în februarie şi respins la momentul respectiv. E greu de înţeles ce mai caută el astăzi în spaţiul public. Singura misiune a unui astfel de draft, astăzi, în luna aprilie, pare a fi să sperie oamenii.
Poate că e un balon de încercare, cum scrie Ioana Ene Dogioiu în ziare.com, poate că e un test ca să-i sperie suficient de tare încât să se supună unor alte (viitoare) măsuri mai raţionale. După vechiul truc: spui că vei scumpi benzina cu 20% și o mărești cu 10%. Numai că s-ar putea să rămâi cu benzina, că tot se întâmplă asta acum.
Totuşi, acest tip de comunicare – “strategică” ori ba – lasă multe de dorit.
Pandemia înseamnă deja pentru vârstnici: o ameninţare mai mare din partea coronavirusului, acces mai scăzut la servicii medicale pentru restul bolilor, mai multă singurătate, mai puţine libertăţi decât pentru restul populaţiei.
O sperietură precum cea oferită ieri prin scăparea acestui proiect în spaţiul public era ultimul lucru de care mai aveau nevoie.