„Ce e asta?”, întreabă un băiețel în uniformă, care luase, pentru o zi, locul ministrului de interne, Lucian Bode, cu ocazia Zilei Porților Deschise. „Asta e o armă lansator cu substanțe lacrimogene care se folosesc în împrăștierea mulțimilor. Asta e cu o singură lovitură, asta cu șase lovituri. Mai departe, aici avem o armă de vânătoare cu alice de cauciuc”, îi prezintă un jandarm tot arsenalul întins pe o masă, în fața Ministerului de Interne. Masa e plină cu puști aliniate.
Merg la standul următor, al Poliției Române. „Gloanțe chiar au? Trag?”, întreabă băiețelul și cu ceva mai mult curaj pune repede mâna pe primul pistol de pe masă. Îl ridică, se uită la el. Încă un băiețel ridică un pistol și începe să-l cerceteze. „Trag, dar acum nu sunt încărcate”, vine răspunsul. „Ăsta e un revolver”, spune zâmbind un polițist.
„Gata, mergem mai departe, lăsați armele jos”, glumește un domn din staff-ul ministrului.
Cât de departe e America, de fapt?
În urmă cu nici o săptămână, un tânăr care abia împlinise 18 ani și-a împușcat bunica și apoi a mers în cea mai apropiată școală și a început să tragă. Au murit 19 elevi și doi profesori în atac. SUA nu sunt însă străine de astfel de evenimente sângeroase. În ultimii cinci ani au avut loc în jur de 23-24 pe an doar în unități de învățământ.
Atacurile cu arme de foc au devenit în 2020 principala cauză de deces în rândul copiilor și adolescenților americani, potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Anterior, pe primul loc erau accidentele rutiere.
Uvalde, un orășel din Texas, a captat atenția unei lumi întregi. La fel cum anterior alte atacuri sângeroase din școli au făcut lumea să se întrebe ce se întâmplă totuși în SUA. Un regim al armelor și munițiilor permisiv, o cultură întreagă care spune că e cool să ai puști și pistoale în casă, cât mai multe. Unde mai pui că se pot cumpăra de la supermarket, adică în coșul zilnic poți adăuga un Smith & Wesson’s de 9 mm, care ar fi și printre cele mai populare în America.
În SUA, o treime dintre copii locuiesc în case în care sunt arme și se estimează că 4,6 milioane de copii au arme încărcate și neîncuiate în apropiere. În 2020 au fost 369 de împușcări neintenționate ale copiilor și aproape 40% mortale, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. Pandemia nu a ajutat. Stând mai mult în casă, din martie până în decembrie 2020, numărul de morți prin împușcare în rândul copiilor a crescut cu 30% față de anul precedent.
Sfatul aceleiași academii poate părea redundant, dar este necesar: cea mai sigură casă pentru un copil e aceea fără arme!
România nu e SUA. Și totuși…
Uvalde de Texas nu e Breaza de Prahova, chiar dacă are aproximativ aceeași populație. Avem legi stricte în privința achiziționării de arme și o teamă mai mare în a le folosi. Asta e clar. Și totuși, e în regulă să scoatem puști și revolvere la paradă de 1 iunie?
Aud în cap un contraargument: „păi, oricum joacă pe calculator jocuri sângeroase” sau „oricum știu copiii de azi mai multe decât adulții”. Asta înseamnă că nu trebuie în continuare protejați?
Jocurile violente încurajează comportamentele periculoase
Un studiu publicat de Science Daily, un portal american de promovare a științei, arată că expunerea la jocuri violente crește comportamentul periculos cu privire la arme. 220 de copii au fost împărțiți pe grupe și puși să joace jocuri violente și nonviolente pe calculator. După 20 de minute, i-au dus într-o altă cameră să se joace cu diferite obiecte. Într-un dulap existau și două arme descărcate. Copiii care au jucat jocuri violente au fost cei care în proporție mai mare au atins pistoalele, arată cercetarea.
Nici pistoalele de jucărie nu au scăpat dezbaterilor. Un alt studiu a căutat să afle ce cred părinții despre armele de jucărie și 66% au spus că nu și-au lăsat copiii niciodată să se joace cu așa ceva. Cei care nu văd nimic greșit în asta sunt, de obicei, bărbați caucazieni, arată studiul.
Băieții cu arme, fetele cu păpuși, nu? Dar nu despre sexismul pe care îl perpetuăm încă din momentul în care punem o jucărie în brațele unui copil, deși nici asta nu e o temă de neglijat.
Am copilărit cu fratele și vărul meu și, prin urmare, adesea eram prinsă în joaca lor „de băieți”. Doar că e mult spus că jucăriile noastre cu care ne făceam că ne împușcăm erau arme. Erau doar în imaginația noastră extrem de bogată. Aveam, de fapt, niște bucăți de lemn pe care le ciopleam puțin și cine țipa mai tare „pac-pac” avea glontele care mergea la țintă.
Dar astăzi, jucăriile devin tot mai apropiate de realitate. Metaverse face granița între real și virtual și mai fluidă. Un bunic mi-a povestit că nepotul său care a prins din zbor treaba cu tableta încerca să vadă mai multe poze de pe paginile cărților de hârtie atingând foaia precum touch-ul telefonului. Lumea fizică se depărtează de cei mici. Doar că în lumea fizică se întâmplă ceea ce s-a întâmplat în Uvalde, Texas, și e bine să nu pierzi contactul cu ea.
Fetița ucraineană de 9 ani cu o acadea în gură și o pușcă în brațe, pozând nonșalant în cadrul unei ferestre, a creat o altă dezbatere online. Inițial se spunea despre fetiță că ar fi pregătită să lupte în război, s-a dovedit că e un fake news. Totuși, un copil de 9 ani nu are ce căuta în lumea crimelor. Fiindcă armele asta fac. Ucid.
Așadar, revin de unde am plecat: e în regulă ca un copil de clasă primară să pună mâna pe un pistol din dotarea Ministerului de Interne?
Cred că polițiștii români nu primesc suficient respect. Și-au scos probabil cele mai bune arme la expoziția dedicată copiilor tocmai pentru că au vrut să-i încânte, să-i facă să se viseze în uniformă când vor fi mari. Avem nevoie de oameni de ordine profesioniști. Unde mai pui că fac asta în mod tradițional, de ceva ani, la Porți Deschise. Dacă n-ar fi fost proaspăt carnagiul din Uvalde, probabil suficient de mulți n-am mai fi văzut nimic în neregulă cu imaginea care trebuie să stârnească dezbatere. O dezbatere la care vă invit: vă lăsați copiii să se joace cu arme de jucărie? V-ați lăsa copilul să pună mâna pe un pistol adevărat?