PRECIZARE: Potrivit unei sesizări, primite de autor ulterior publicării articolului, Gabriela Pleșa și-a fi concesionat participația la societatea ALSET ENERGY MANAGEMENT după ce fiica sa Andra-Sabrina a fost numită vicepreședinte la ANANP. În răspunsul primit în urma unei solicitări de informații transmise Oficiului Național al Registrului Comerțului se confirmă că Pleșa Gabriela-Nicoleta nu mai figurează, la ora actuală, printre asociații firmei amintite.
- Se poate mai rău de atât? După mulți ani în care activiștii de mediu au solicitat demiterea lui Adi Croitoru de la șefia Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate din România (ANANP), aceasta a fost eliberată din funcție recent.
- În aceeași zi, atribuțiile de președinte i-au fost delegate, de prim-ministrul Nicolae Ciucă, unui „vicepreședinte” care nu mai e vicepreședinte de aproape doi ani, iar între timp a fost ales primar într-o comună din Tulcea.
- Apoi, Nicolae Ciucă și-a anulat decizia și a numit-o, interimar, în funcția de președinte ANANP, pe Andra-Sabrina Stroe (fostă Pleșa).
- Aceasta este fiica partenerei de viață a fostului ministru de interne și senator PNL Marcel Vela și soția fostului ministru PNL al tineretului și sportului Ionuț Stroe.
- Mama Andrei-Sabrina, Gabriela Pleșa, este acționară într-un grup de firme care vrea să dezvolte proiecte, declarate ca fiind ilegale, în Justiție, în arii naturale protejate.
- Competențele pentru acest post și ascensiunea Andrei-Sabrina sunt demne de un serial Netflix, dar, din păcate, viața bate filmul.
Vicepreședintele care nu e vicepreședinte
Nici n-am apucat să ne bucurăm un pic de eliberarea din funcție de președinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate a lui Adi Croitoru, că se anunță vremuri la fel de grele pentru cele mai importante și valoroase zone ale naturii din România.
După cum am anunțat încă din ianuarie și s-a confirmat recent, prin publicarea în Monitorul Oficial, Adi Croitoru a fost „eliberată” de atribuții, lăsând în urmă numeroase dezastre în ariile protejate.
Tot în Monitorul Oficial, a fost publicată decizia prim-ministrului Nicolae Ciucă prin care atribuțiile de președinte al ANANP erau preluate de„vicepreședintele” Dumitru Enache.
După cum am arătat însă, duminică, pe Facebook, Dumitru Enache nu mai e vicepreședinte al ANANP de aproape doi ani (martie 2020), iar din septembrie 2020 e primar în comuna Stejaru, din județul Tulcea (funcție incompatibilă cu cea de vicepreședinte ANANP, care e asimilată unei funcții de subsecretar de stat).
Când am făcut publică această gafă incredibilă a prim-ministrului și a celor din Secretariatul General al Guvernului, care nu au verificat nici măcar pe site-ul ANANP, unde apar cei doi vicepreședinți în funcție, Andra-Sabrina Stroe și Alin Drăgulin, luni, s-a revenit. Printr-o nouă decizie publicată în Monitorul Oficial, atribuțiile de președinte interimar i-au fost încredințare Andrei-Sabrina.
Fiica partenerei unui ministru PNL, iubita altui ministru PNL
Încă din momentul numirii ei, în funcția de vicepreședinte ANANP, în luna aprilie a anului trecut, presa a relatat despre faptul că Andra-Sabrina este fiica Gabrielei Pleșa, partenera de viață a fostului ministru de interne și senator PNL de Caransebeș Marcel Vela. În același timp, tot potrivit relatărilor din presă, Andra-Sabrina era iubita fostului ministru al tineretului și sportului și deputat PNL de Dolj Ionuț Stroe, încă de la sfârșitul anului 2020. Mai nou, potrivit modificării apărute, astăzi, pe site-ul ANANP, unde numele de familie Pleșa a fost înlocuit cu Stroe, pare că a devenit soția acestuia.
O recomanda și altceva pe Andra-Sabrina pentru funcția de președinte a ANANP? Potrivit CV-ului publicat pe site-ul instituției, Andra-Sabrina are licență în Drept la Universitatea Tibiscus (privată) din Timișoara, obținută în anul 2012.
E una dintre acele „fabrici de diplome”, despre care tot scrie Valeriu Nicolae, și de la care au primit patalamale multe persoane din actuala elită politică a țării.
Potrivit unei evaluări și ierarhizări a programelor de studii universitare din România, realizate de Ministerul Educației pentru anul universitar 2011/2012 (cel în care și-a luat licența și Andra-Sabrina Pleșa), Universitatea Tibiscus figura în topul „bombelor bombelor”.
Universitatea coagula șapte programe, mai toate aflate pe lista celor mai proaste din domeniul lor din țară. Inclusiv Dreptul, absolvit de Andra-Sabrina Pleșa, era în această plasare submediocră.
Doar mult mai cunoscutele „Spiru Haret” și „Hyperion” luau fața Universității Tibiscus, cu mai multe programe de studii care au primit calificativul E. Categoria E e cea mai slabă posibil.
Consilier juridic cu trei ani înainte de absolvire
În CV-ul public, Andra-Sabrina susține că, încă de pe băncile facultății, din 2009, a fost consilier juridic, iar la final, din 2019 până în 2020, director comercial, la societatea SC Timiș SA.
Cum a putut fi angajată pe funcția de consilier juridic din 2009, chiar și în privat (cu trei ani înainte de finaliza studiile juridice) e o altă întrebare legitimă.
Căutând informații despre SC Timiș SA, am aflat că e o societate comercială din Caransebeș unde era director tehnic, din 2005, și un domn Traian Pleșa (sursa: Linkedin).
Jurnaliștii care au mai documentat acest subiect anul trecut, când Andra-Sabrina a fost numită vicepreședinte ANANP, spun că nu e doar o coincidență de nume. Traian Pleșa e chiar tatăl natural al Andrei-Sabrina și fost contracandidat, în 2004, din partea PSD, al lui Marcel Vela, la funcția de primar al municipiului Caransebeș. Competiția a fost câștigată de Marcel Vela.
În 2016 și în 2020, Andra-Sabrina a fost consilier local din partea PNL în Caransebeș. În 2020 a încercat să fie chiar primar al localității, dar nu a reușit să-l învingă pe Felix Borcean, cu tot sprijinul direct primit de la Marcel Vela și Ionuț Stroe.
A rămas consilier local la Caransebeș până în aprilie 2021. În paralel, la București, a ajuns și director de cabinet al unui subsecretar de stat din Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din noiembrie 2020. A eliberat funcția pentru a o prelua pe cea de vicepreședinte ANANP, în aprilie 2021.
Ce legături au studiile Andrei-Sabrina, Dreptul, la o universitate varză și experiența de consilier juridic la o firmă privată condusă de tatăl natural cu ariile naturale protejate?
E o întrebare cât se poate de legitimă, pe care și-o poate pune fiecare cetățean, lecturând CV-ul Andrei-Sabrina Stroe, fostă Pleșa.
Afacerile mamei depind de semnătura fiicei
În peisajul afacerilor și politicii apare și mama Andrei-Sabrina, Gabriela Nicoleta Pleșa, partenera de viață a lui Marcel Vela.
Gabriela Nicoleta Pleșa e acționar cu doar 3% la o firmă, ALSET Energy Management SRL, care deține 93% dintr-o societate cu nume aproape similar, ALSET Energy SRL, sursa aici).
ALSET Energy încearcă de mai mulți ani să construiască microhidrocentrale (MHC-uri) în situl Natura 2000 Munții Țarcu, pe râurile Șucu-Olteana și Bistra Mărului.
În 2015, Federația Coaliția Natura 2000 a reușit să anuleze, în Justiție, acordurile de mediu pentru aceste proiecte (detalii aici). ALSET Energy nu a renunțat însă la proiecte, și a inițiat un nou proces de autorizare. Proces în cadrul căruia au nevoie de aviz și de la ANANP. Instituție condusă, cel puțin interimar, începând de luni, de Andra-Sabrina.
Și, totuși, să nu se creadă că îi va duce cineva dorul lui Adi Croitoru – desigur, mă refer la activiștii de mediu și iubitorii naturii, nu rețelele clientelare ale partidelor. Mi-e greu să-mi imaginez că există o persoană care să facă mai mult rău ariilor protejate, din această funcție, decât a reușit Adi Croitoru din 2018 și până săptămâna trecută, dar, recunosc, s-a întâmplat de multe ori ca limitele imaginației mele să fie depășite.
Unde „se duce” Adi Croitoru?
Apropo de Adi Croitoru. Surse din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor îmi spun că Adi Croitoru n-ar fi fost eliberată doar din funcția de președinte al ANANP.
Ea și-ar fi dat demisia și din cea de director al Direcției Biodiversitate, funcție conservată pe perioada în care a fost numită la șefia ANANP.
Potrivit acelorași surse, Adi Croitoru ar urma să-și continue activitatea în domeniul privat la o entitate care se ocupă cu diferite proiecte de mediu pe bani publici.
Ne îndreptăm spre un caz clasic de revolving door („uși batante”, în traducere liberă), prin care persoane din domeniul public trec în mediul privat la firme care au beneficiat de pe urma semnăturilor și acțiunilor respectivelor persoane în perioada în care ocupau funcții publice.
Dar acesta e un subiect asupra căruia merită revenit separat, mai în detaliu.
*Notă: Până duminică, atât în comunicarea de pe Facebook, cât și oficial (pe site-ul ANANP), Andra-Sabrina figura cu numele de familie al părinților, Pleșa. Miercuri, pe site-ul ANANP figura cu numele Andra-Sabrina Stroe (numele de familie al lui Ionuț Stroe, iubitul și, se pare, mai nou, soțul Andrei-Sabrina). În decizia publicată luni în Monitorul Oficial, numele e Andra-Sabrina Pleșa.