UPDATE: Ministerul Justiției a anunțat, joi seară, că Giorgiana Hosu a demisionat din funcția de procuror-șef al DIICOT, în contextul în care soțul ei, Dan Hosu, a fost condamnat azi la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Dan Hosu, soțul șefei Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Georgiana Hosu, a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani cu suspendare în dosarul “Carpatica”, pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității.
Ce respect mai poate impune procurorilor din subordine doamna Hosu dacă ea își bea cafeaua, în fiecare dimineață, alături de o persoană pe care un judecător a declarat-o vinovată pentru fapte de corupție?
Într-o țară în care aderarea la Uniunea Europeană a fost condiționată de accelerarea luptei împotriva corupției, revocarea ei devine obligatorie. Dacă Georgiana Hosu ar avea o minimă onoare profesională, și-ar anunța singură demisia.
Președintele Iohannis a plecat urechea la serviciile secrete
Un gest al președintelui Klaus Iohannis de a-i cere public demisia, deși tardiv, câtă vreme a susținut-o la șefia Parchetului în pofida atâtor vulnerabilități pe care presa le-a arătat de-a lungul timpului, este totuși necesar.
Președintele Iohannis ar fi trebuit să o respingă încă de la începutul anului, când ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a propus-o în mod inexplicabil pentru șefia Parchetului, deși Hosu a avut competitori cu CV-uri redutabile.
Nu a făcut-o pentru că președintele a plecat urechea către recomandările serviciilor secrete, a căror favorită a fost, pe de altă parte, pentru că Georgiana Hosu este și un procuror docil, care ține cont de semnale politice.
Ultima dovadă în acest sens a fost rotația la 360 de grade pe care a făcut-o, după ce DIICOT a anunțat clasarea parțială a dosarului 10 august.
Dacă la început, când DIICOT se pregătea să facă anunțul public, Georgiana Hosu își liniștea procurorii colegi cu argumente de genul „soluția este legală și temeinică, vom trece și peste asta”, după cum ne-au povestit surse din mediul judiciar, imediat după valul de nemulțumire din spațiul public, aceeași Georgiana Hosu a hotărât infirmarea clasării semnată de procurorul Doru Stoica și, implicit, decredibilizarea procurorului de caz din subordinea ei.
Inclusiv ministrul justiției, Cătălin Predoiu, primește o bilă neagră, care ar trebui notată în raportul MCV, întocmit de Bruxelles, pentru insistența cu care a susținut-o. Predoiu este cel care, potrivit legii, îi poate cere revocarea, cu avizul CSM.
Lupta anticorupție, pe repede înapoi
Aparent preocupat în ultimii ani de independența sistemului judiciar, în fapt, prin numirile la șefia marilor parchete pe care le-a girat, președintele Iohannis a dovedit că susține Justiția cu J mare doar câtă vreme aceasta vizează “marele dușman” – PSD, el fiind interesat doar de culegerea beneficiilor electorale.
Sigur că PSD are o vină substanțială pentru frânarea motoarelor instituțiilor de forță, dar independența sistemului judiciar ține, în ultimul an, și de ministrul liberal Cătălin Predoiu, cel care a și luat decizii substanțiale în sistemul judiciar.
Or, în ultimul an, s-a resimțit o încetinire a performanțelor DNA și DIICOT și nimeni nu se plânge, la modul serios, nici la Cotroceni, nici la Palatul Victoria.
Așteptarea unei condamnări definitive în cazul lui Dan Hosu nu ar avea nicio justificare, vorbim de credibilitatea unei instituții care trebuie salvată.