De ce aşa mare grabă cu suspendarea drepturilor? De ce ţările importante nu au nevoie să suspende democraţia chiar şi în plină criză? Asta mă face suspicios: România în avangarda suspendării democraţiei. Citesc: avocatul Diana Hătneanu avertizează că statul român a renunțat la Convenția Drepturilor Omului fără să-și anunțe cetățenii că au pierdut temporar aceste drepturi. Oare de ce?
Repet: sunt pentru reguli şi rigori severe legate de protecţia igienico-sanitare, dar nu accept suspendarea Drepturilor Omului prin „derogări”. Nimeni nu ne-a anunţat nimic, nimeni nu ne-a preîntîmpinat şi explicat ce se întâmplă. Atenţie: intrăm într-o zonă foarte periculoasă, mai ales când avem “elita politică” pe care o avem.
Pe de altă parte ce văd? În plină Stare de Urgenţă, în plină criză de teste în sistemul public de sănătatăte, văd cum “elita se testează”, când vrea şi cum vrea. Toţi o spun public fără jenă: „noua aristocraţie” e dincolo de lege. Regula şi legea e doar pentru „plebe”.
Ce mai văd? Văd că în sistemul public se fac puţine teste şi mulţi se plâng de lipsa lor chiar în zone de urgenţe. S-au sesizat până și străinii, şi instituții importante că facem prea puţine teste. Ne avertizează că avem nevoie de mai multe teste.
În timp ce în sistemul public se vorbeşte de insufucienţă de teste ce să văd: la Sanador se vând în linişte la 350 de lei testul coronavirus? Când criza e cât casa, iar testele nu ajung nici la cazuri urgente. Între timp au mai apărut şi alte clinici private care vând testele. Dacă o ţinem aşa în câteva zile le găsim pe OLX: atunci să vezi „piaţă liberă”.
Practic a început să se facă speculă în linişte? 350 de lei e jumăte din pensia socială în România. Ce e ironic în această situaţie, ca să nu spun tragic, e că aceste reţele private, când a fost nevoie să servească pacienţi suspecţi de infecţie au fost primele care au închis uşile: nu erau profitabili. Acum însă e profitabil să testezi pentru că frica şi suferinţa oamenilor aduce profit.
Apropo de costuri. Practic ce avem: Sanadorul cere 350 ron(72€)/test şi afirmă că este doar preţ pentru a acoperi cheltuielile. Aflăm din Germania din TageSpiegel: un test costa 12 ron (2.5€) la producător. Unul dintre producătorii test-kiturilor, o firmă berlineză, produce kitul la preț de 250 de euro.
Kitul face 100 de teste, costul de material pentru un test: 2,50 euro. Producătorul susţine că testul lui nu ar trebuie să coste mai mult de 10 euro pacientul.
Preţul testului în sistemul public de la noi care se decontează? Jurnalistul Vlad Stoicescu face un calcul: “Statul estimează testarea necesară pentru depistarea virusului la o valoare de 200 de lei. Aceasta este suma pe care statul o decontează (pentru fiecare test realizat) unităților desemnate în cadrul Programului național de boli transmisibile (unde, apropo, au fost prevăzute 21.000 de testări). O completare a fost adusă recent acestui Program pentru a permite includerea testărilor pentru coronavirus între serviciile decontate de stat. Defalcat, pe tipuri de cost, un test pentru coronavirus înseamnă: – testul în sine (10-20 euro per test); – extracția & alte consumabile (maxim 10 euro per test); – costul de personal (de la caz la caz)”
Simţiţi diferenţa? Democraţia se suspendă, specula însă rămâne intactă. Dar parcă avem Stare de Urgenţă. Apropo, ce se spune în decretul pentru starea de urgență: “Punctul 7: Identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate/utilizabile în tratarea COVID-19.”
Reţineţi cuvântul: rechiziționare. Asta când ai stat care lucrează în interesul cetăţenilor nu al profitului unor firme.
Păi e Stare de Urgenţă sau nu? Sau Starea de Urgenţă e doar pentru suspendarea democraţiei, nu şi a “pieţei libere” adică a speculei? Testarea nu e o „chestiune de piaţă”, ci are o logică a urgenţelor, priorităţilor, nevoilor şi ţine de specialişti şi de instituţiile responsabile să stabilească felul în care se face.
Bun. Păi cine să oprească această speculă? Avem doi oameni de top: Ministrul Sănătății – Victor Costache și Secretarul de stat al Ministerului Sănătății – Horațiu Moldovan. Ultimul e naș celui dintâi. Total întâmplător. Ambii angajați la stat și la privat simultan: întâmplător la Sanador și Polisano. Nu mai amintesc că ministrul e angajat al firmei al cărui șef e naș al Președintelui României. Tot întâmplător. Tot întâmplător directoarea Adela Cojan de la clinica Polisano din Sibiu este numită în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Doar coincidenţe. O să repet asta des. De ce?
Nu e nicio conspiraţie la mijloc şi nici măcar ceva organizat. Ci e un conflict de interese din care reiese faptul că statul este captiv intereselor private. Ca să nu spun subordonat. Aici e cheia problemei.
Dar dacă acest joc se poate face în alte domenii, în alte vremuri, cu pierderi mai mici, atunci în domeniul sănătăţii, pe timp de epidemie, a te juca cu aceste interese e o crimă cu premeditare. Nu ne putem juca cu vieţile oamenilor. Unde a dispărut statul şi interesele lui şi a cetăţenilor? Pentru ce avem Stare de urgenţă? Ce e prioritar acum: interesul public sau interesul profitului unor firme private?
Domnilor, puţină responsabilitate: nu putem vinde veste de salvare pe Titanic.
PS. Update Sanador: „Ca urmare a recentei decizii a autorităților de a deconta testarea SARS-COV-2 din bugetul CNAS tuturor pacienților cu BILET DE TRIMITERE de la medicul epidemiolog, aceste testări se pot face acum fără plată la SANADOR.”.
Întrebarea e: la ce preţ? Cine stabileşte preţul? Statul sau privatul? Există un plafon, o prioritate, o strategie? Sau statul e doar vacă de muls?