Precizare: o astfel de teorie dinspre Kiev nu trebuie ascunsă
Libertatea publică puncte de vedere diverse despre evenimentele la zi. Așa cum am publicat un interviu cu Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, credem că e interesant ca publicul românesc să vadă cum gândește un deputat ucrainean, în persoana lui Oleg Dunda, membru al partidului președintelui Zelenski.
Nu înseamnă că împărtășim perspectiva oamenilor ale căror puncte de vedere le reflectăm, ci că suntem încrezători că un cetățean informat e acela care are acces la o pluralitate de idei.
Uneori, aceste idei ajung să fie radicale, așa cum sună și opinia deputatului ucrainean. Oleg Dunda invită, practic, Republica Moldova să nască încă un front. Existența unei astfel de teorii, în elita partidului de guvernământ de la Kiev, nu trebuie ascunsă. Ea dă, totodată, o măsură a nivelului de exacerbare la care s-a ajuns după ce Rusia a atacat Ucraina.
Context: în ultima perioadă, multe dintre vocile mai echilibrate din Ucraina s-au radicalizat
Mesajul lui Oleg Dunda nu este izolat. Mai mulți observatori din Ucraina au remarcat o tendință de deplasare a politicienilor „centriști” de până acum ceva vreme spre radicalism. Ministerul de Externe al Ucrainei a precizat permanent că Transnistria e exclusiv problema Moldovei, însă o serie de politicieni dau mesaje diferite. Printre ei, deputatul Oleg Dunda.
Eliberarea Transnistriei poate fi un precedent
de Oleg Duda
Recent, pe teritoriul Moldovei au căzut fragmente dintr-o rachetă rusească, doborâtă în Ucraina. Înainte de asta, rachetele rasiștilor (n.r. – unul dintre termenii folosiți de ucraineni de la începutul războiului pentru a-i numi pe militarii ruși) zburaseră deja prin spațiul aerian al Moldovei, încălcând toate regulile internaționale. Desigur, astfel de incidente reprezintă o amenințare la adresa securității vecinilor noștri.
În același timp, o amenințare mai serioasă la adresa Moldovei este existența unei enclave rusești la granițele sale, Republica Moldovenească Nistreană.
Dar și pentru Ucraina este o amenințare. Iar timpul pentru rezolvarea acestei probleme este cu mult depășit.
Acolo unde totul este contrabandă
Transnistria este o „zonă gri” de peste 20 de ani, iar totul acolo înseamnă contrabandă. În plus, este un depozit de „bani negri” neînregistrați, depozit controlat de serviciile ruse. Aceste fluxuri de numerar sunt apoi folosite pentru a corupe elitele proruse, a finanța forțele proruse și a stârni sentimente separatiste. De fapt, însăși existența Transnistriei ruse pentru Moldova este o amenințare la adresa existenței statului.
Când Maia Sandu a devenit președintele Republicii Moldova în 2020, am crezut că sarcina ei principală e ca, într-o alianță cu Ucraina, să elibereze Transnistria. Dacă, desigur, ea vrea să intre în paginile cărților de istorie în calitate de președinte care a unit Moldova decenii mai târziu și i-a redat independența. Iar începutul mandatului prezidențial este un moment ideal pentru implementarea unui astfel de proiect. Până când te obișnuiești emoțional și psihologic cu existența acestei „găuri negre” la granițele tale ori nu începi să beneficiezi de ea.
Cu fiecare zi de întârziere, începi să te obișnuiești mental cu această problemă și dorința de a o rezolva dispare complet după un an sau doi. În Ucraina, cel de-al cincilea președinte, Petro Poroșenko, a căzut într-o astfel de capcană mentală, care și-a schimbat șansa de a intra în analele istoriei în schimbul unei conviețuiri confortabile cu așa-zisele republici rusești.
Rusia nu are trupe serioase în Transnistria
Din păcate, Sandu nu a profitat de prima șansă de a uni Moldova. Și, să fim sinceri, Ucraina nu era pregătită pentru o astfel de opțiune până pe 24 februarie 2022. Acum ambele state au primit o a doua șansă din istorie de a îndeplini această misiune.
Oponenții versiunii unificării Moldovei sperie societatea cu un război civil, repetând narațiunile stăpânilor ruși.
Scopul este de a descuraja autoritățile moldovenești și ucrainene să desfășoare această operațiune comună, care are acum cele mai mari șanse de succes.
În situația actuală, este îndoielnic că cel puțin o împușcătură va fi trasă în timpul dezocupării Moldovei. Dacă un contingent suficient al Forțelor Armate ale Ucrainei intră în Pridnestrovie din partea de est și al forțelor de poliție din partea moldovenească pentru a restabili ordinea în teritoriile ocupate, nicio persoană nu se va opune. La rândul său, Rusia nu va putea preveni acest lucru în niciun fel.
Trupele de ocupație din Transnistria sunt o garnizoană mică de 2.000-3.000 de oameni cu arme ușoare, care nu este capabilă să ofere rezistență serioasă.
De asemenea, Federația Rusă nu poate redistribui acolo trupe și echipamente suplimentare. De fapt, nu va fi nici măcar o misiune militară, ci de poliție.
Chișinăul poate acționa doar din proprie inițiativă
Pentru implementarea sa, acum este nevoie de un singur lucru – dorința autorităților moldovenești de a înlătura amenințarea la adresa securității naționale, de a uni țara și, în final, de a câștiga independența. Sunt sigur că Ucraina va ajuta la punerea în aplicare a acestei dorințe. Principalul lucru este că autoritățile moldovenești iau inițiativa. Nimeni nu va rezolva această problemă pentru cetățenii Moldovei.
Dacă o țară este pregătită să lupte pentru viitorul ei, pentru existența ei prin orice mijloace, atunci, Occidentul o va sprijini și oferind apărare antiaeriană și apărare antirachetă pentru a lupta împotriva rachetelor rusești. Dovedit de Ucraina. Dar nimeni nu va apăsa pentru o astfel de decizie. Chișinăul, ca și Kievul în martie 2022, trebuie să demonstreze propria inițiativă pentru a scăpa de boala „lumii rusești”.
La rândul său, eliberarea teritoriului Moldovei va deveni un precedent. După care Georgia și popoarele indigene înrobite ale „imperiului rus” – Tatarstan, Ichkeria, Kalmîkia, Iacuția, Istria – se vor gândi la dezocuparea de către invadatorii ruși a teritoriilor lor. Iar „imperiul răului” se va prăbuși, încetând, în sfârșit, să amenințe lumea.
Foto: EPA
Crisiana • 25.11.2022, 23:39
Asta mai lipsea, un nou front de lupta! Zelenski nu se lasa! Vrea sa bage NATO in razboi cu Rusia pentru ambitia lui de mare eliberator al Ucrainei.Cred ca ucrainienii habar nu aveau pana acum cat de bogat este Zelenski, alesul poporului Si cati ologarhi are in jurul lui..Si ca el se teme ca dupa terminarea razboiului nu va mai fi reales.Sau poate si mai rau de atat.Pentru ca Zelenski le trimetea AZOVul organizatie militara neonazista sa-i urmareasca si sa-i execute.Pare ca era un fel de dictatura si xenofobia lege ca si acum inaintea izbucnirii razboiului.Vom afla sigur adevarul cand razboiul se va termina vrea sau nu vrea Zelenski, vrea sau nu vrea Putin.
BRANDES • 09.11.2022, 00:53
Vai, dar ce va mai sucirati "frati" ucrainieni. In 1992, trageati in moldoveni la cot cu transnistrenii. Daca vreti sa ne ajutati, haideti sa eliberan impreuna Cernautiul !
sportix • 08.11.2022, 11:42
Stati linistiti ca nici moldovenii nu vor sa rezolve problema Transnistriei. Pentru ei e bine asa cum e acum, acolo isi spala banii toti bogatasii din Moldova...