Școlile noastre dau imaginea cea mai clară a felului cum se ghetoizează societatea: un ghetou mic de lux și unul tot mai mare, abandonat și tot mai sărac, scos din circuit. Avem un set de școli private foarte scumpe – unde se adună „cei destul de bogați”, avem nucleele „școlilor bune” – pe care se bate clasa de mijloc și un imens număr de școli și zone periferice și rurale – total abandonate.

Știți cât cheltuie o familie pe un copil din clasa de mijloc doar pentru educație suplimentară – cursuri, pregătire, meditații? De la 1.500 de lei lunar și se merge tot în sus. Și mă refer la cei care merg la o școală de stat „bună”. 

Ce înseamnă asta? Multe înseamnă: pe de o parte, școala de stat devine o „căpușă privată” a sistemului public – educația costă nepermis de mult și asta afectează profund sistemul public. 

Mai înseamnă creșterea inegalităților și a diferențelor de șanse între grupurile sociale. Mai bine de 70% dintre cei care nu-și permit sunt excluși. 

Asta produce și o bătălie imensă pe „școlile bune”: pentru prestigiu, pentru șanse, pentru rețele, pentru garanția unui ascensor social prin diverse mecanisme. 

Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă
Recomandări
Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă

Asistăm la „castizarea” societății aproape pe model medieval în condiții noi. Ce înseamnă asta? Înseamnă violență structurală, iar când vorbim de violența structurală, vorbim de violența care se naște din relațiile de inegalitate. Pentru că noi știm: în definitiv, educație înseamnă șansa de a ieși din sărăcie. 

Violența inegalităților sociale

Târziu mi-am dat seama de povestea asta: violența inegalităților dintre pături sociale. Cum eu am schimbat multe școli (șapte – de sat, oraș mic, școli de cartier muncitorești, dar și de centru, „de elită”), am simțit inegalitățile rapid, chiar și în anii 70-80. 

Am învățat repede că fiecare clasă socială e tratată diferit. Un copil din pătura socială „inferioară” nu va fi tratat la fel – cu rare excepții – de orice formă de structură de putere: de la profesor la instituție. Și chiar de lege – nu suntem egali în fața legii – poziția ta socială face ca legea să te trateze diferit. De ce? 

Așa este construită lumea: profund nedreaptă. Și da – există stratificare socială dură. A existat și în epoca comunistă – acum ea a devenit de zeci de ori mai dură și violentă, chiar dacă mimează „democrația”. 

Ce înseamnă Trump pentru alegerile din România? Că AUR nu mai e așa de rău?
Recomandări
Ce înseamnă Trump pentru alegerile din România? Că AUR nu mai e așa de rău?

Frica de sărăcie

În această lume tot mai inegală și nedreaptă, teama cea mai mare este teama de sărăcie – societatea actuală stigmatizează profund sărăcia. Creștinismul a murit de mult – mici oaze. Bisericile oficiale au aproape ideologia băncii: scuzați, frați și surori, spun ce gândesc. 

Iar „elita noastră” de tot felul doar acest mecanism îl propagă: și se solidarizează doar în sus. Religiile și cultura umanistă ne învățau să ne solidarizăm în jos, nu în sus. Asta nu se mai poartă.

Frica de sărăcie e teribilă. Sărăcia te scoate din apartenența la umanitate – ești sărac înseamnă că ești viciat, bolnav, trebuie exclus. Chiar și când ți se fac concesii – tot ești tratat ca un subom – nu aparții clasei umane superioare. 

Cum e cazul carității, care este un act de rasism social profund: nu ți se oferă drepturi, ci milă. Nu – caritatea este semnul profund al acestei poziții de „neom”: oamenii trebuie tratați egal – prin drepturi și șanse egale – nu milă. Mila e altceva, nu e act politic.

Presiune imensă pe copil

Cel mai puternic e plasată sub această presiune socială clasa de mijloc: ea înțelege cel mai bine riscul și are cât de cât unele instrumente să fugă de sărăcie. Cum ar fi educația și instruirea în anumite meserii mai bine plătite. 

Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui
Recomandări
Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui

Și atunci, presiunea de pe părinți cade pe copil și este una imensă, de la naștere: începe cu locul de naștere, trecând prin creșe și bone, prin grădinițe și mai ales prin școli. Începe o goană nebună după trasee care să asigure un peron, care să permită copilului să urce în vagonul care trebuie. 

Din păcate, greșeala clasei de mijloc este că se solidarizează exclusivist în sus, nu în jos – de unde și violența ei imensă. În acest moment, este cea mai violentă pătură socială – o anumită disperare cu tentă de revanșism și nevoie de conservare. Care e frica de sărăcie – pătura noastră de mijloc are încă memoria sărăciei și vrea să uite de unde vine. De aici și furia ei.

Oamenii invizibili

„Vagonul de lux” e luat – acela nu poate fi atins decât prin cataclisme politice imense. Vagonul de lux nu e niciodată pe merit – nu a existat niciodată așa ceva în istorie. Doar dacă credeți în basme cu regi și regine. Nu cred că e cazul să explic: dar e un vagon luat. Toți știm asta, chiar dacă nu vrem să recunoaștem. 

Acolo sunt puține locuri. Bătălia e pentru vagoanele dinspre mijloc – care nici ele nu sunt multe. Cele mai multe vagoane sunt pentru ultimele clase și mai ales pentru „oamenii de rezervă”, un soi de „subspecie umană”: ați văzut Snowpiercer – armata muncitoare trebuie să aibă mereu înlocuitori de rezervă.  

În viața reală, oamenii de rezervă formează, de exemplu, acele armate imense care pleacă la muncile necalificate în timpul crizelor – oamenii invizibili.

Presiunea este imensă, iar statul a distrus multe din ascensoarele sociale și a abandonat grosul populației. Așa că România are puține persoane pe unde trece trenul Expresul vieții. De aceea, copiii trebuie crescuți așa încât să prindă un peron. 

Frica teribilă de sărăcie face ca părinții să pompeze mereu în cei mici: copilul devine o investiție, o garanție, o poliță de asigurare – biletul secret pentru trenul vieții fericite.

Presiunea care începe dintr-a III-a

Dacă în generațiile precedente, presiunea aceasta venea spre final de liceu, acum presiunea s-a mutat undeva din clasa III-a: practic, cu cel puțin 7 ani mai devreme. Asta e o schimbare teribilă pentru că modifică întreaga arhitectură și relaționare socială, culturală, economică și politică.

Și ceea ce e și mai grav: produce prăpăstii sociale între grupuri și pături sociale: inegalitățile cresc amețitor. Aceste pături sociale se autoorganizează, investesc imens timp și resurse pentru a garanta plasarea în pătura socială „care trebuie”. Toți plătesc un preț mare: și părinții, și copiii.

Aici nu e de judecat – aici e de înțeles în ce schemă suntem prinși: așa e structurată societatea, așa e ierarhizată și structural e greu de ieșit din schema asta. Știți ce înseamnă creșterea imensă a inegalităților sociale și economice? Violență garantată. 

Despre violența clasei de mijloc. Când frica de sărăcie a părinților pune o presiune uriașă pe copii, începând cu clasele primare
De la final de liceu, acum presiunea s-a mutat undeva în clasa a III-a | Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Copiii, produse de export

E bine așa? Nu e deloc bine așa. Mai ales că în țări periferice, cu elite care mimează „ca afară”, copiii sunt produse „pentru export” – toți. 

Cei „bogați”, pentru că e chestiune de prestigiu; cei ai „mijlocului”, pentru școală și carieră – acolo e garantul pentru ei; cei săraci, din cauza foamei – au frigiderul gol.  

Asta se vede și după cum vorbesc: cei „de sus” vorbesc direct în engleză, cei „de mijloc”, amestecat, iar cei „de jos” fac rap ca pe manele.

Copiii sunt cei mai nevinovați în această schemă. Părinții deja sunt semicompromiși – sunt nevoiți să împace și capra, și varza, și lupul: o veșnică negociere cu propriile visuri, standarde, compromisuri, corupții. Știu bine părinții despre ce vorbesc.

Repet: eu nu sunt pe poziția de a judeca și mai ales de a da lecții de morală etc. Eu cred că e important să înțelegem situația în care ne aflăm – și situația nu e deloc roz. Această presiune imensă a actualului stil de viață, a decăderii statului și instituțiilor sale, a tipului de a înțelege lumea, de a activa și relaționa ne pune cu nervii la pământ și le facem și copiilor viața cam iad. 

Asupra acestor lucruri trebuie reflectat, gândit – se poate face ceva, cu siguranță. România – chiar e o țară fascinantă, cu oameni cu care să vrei să mori de gât, e păcat să o distrugem aiurea.

Iar bătălia mare se află în zona educației și a sistemului educațional: suntem pe ultima sută de metri când mai putem repara. Sistemul e chiar în colaps. Dar încă poate fi repus pe linia de plutire și să redevină un sistem universal și gratuit, accesibil tuturor.

Dacă aș fi partid, aș lucra mult în această direcție: copii, tineret, educație, infrastructură, piața muncii (pentru ei). Sunt niște așteptări imense, dar pe nimeni nu interesează – absolut pe nimeni. Iar actualul președinte a delegitimat și cel mai important proiect pentru România – educația.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

relu123   •   19.06.2022, 07:40

Este si vina parintilor .Nu cred ca neaparat de frica saraciei isi imping copii pe o scara abrupta .

Cezar   •   16.06.2022, 08:10

In principiu asa este, insa, cred ca reala intrebare este: E necesar sa facem lucrurile astfel, sau nu? Iar acum fiecare raspunde cum poate/ stie/dupa buget/ cum simte...Da, deprimant, dar al dracului de obiectiv articolul!

IulianS   •   15.06.2022, 16:44

Schimbarea, chiar dacă se va decide, va fi sabotată puternic din interior. Marea majoritate a profesorilor dau meditații (unii impun asta mai mult sau mai puțin explicit) și vor face totul ca sa mențină sistemul. Sa educi înseamnă sa deschizi ochii copiilor, sa-i înveți sa privească critic, sa puna întrebări, sa aibă propria opinie, sa știe sa o susțină, să-i înveți sa învețe. Nu asta e profilul dorit. Copilul trebuie sa memoreze platitudini și sa facă mecanic exerciții de matematica. Se va bucura la final și va crede sincer ca e de nota 10, iar părinții lui vor avea sentimentul unei investiții de succes. Așa va deveni un bun votant pentru beizadelele actualilor politruci *** (apropo, sa citești articolele lui Valeriu Nicolae devine din ce în ce mai deprimant).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Știrileprotv.ro
O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria în faţa Kamalei Harris şi promite: “Va fi cu siguranță epoca de aur pentru America”. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria în faţa Kamalei Harris şi promite: “Va fi cu siguranță epoca de aur pentru America”. Update
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
GSP.RO
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Elle.ro
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Unica.ro
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Observatornews.ro
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI