Pentru început să nu uităm că ambii sunt și cetățeni români: este o premieră când cei doi candidați la postul de președinte al Republicii Moldova sunt și cetățeni ai României.
E o dezbatere puțin neobișnuită pentru publicul român prin acest tip de sobrietate și calm. La noi dezbaterile de obicei se lasă cu multe atacuri la persoană și emoții care deseori capătă atmosfera de mahala și scandal de piață. E vorba doar de alt tip de cultură TV. În on-line „suntem frați” – aceeași isterie generalizată. La TV – nu.
Pe scurt, câteva observații
Cred că a fost o dezbatere utilă și necesară, chiar dacă a fost pusă la o oră când vârstnicii sunt la piață sau la biserică, iar tinerii nu s-au trezit. Dar o pot vedea în reluare. Păcat că astfel de dezbateri nu au avut loc în primul tur și nu s-a discutat și despre Referendum, despre aderarea la UE și implicațiile ei: ar fi fost poate mult mai util.
E de apreciat că domnul Alexandr Stoianoglo a vorbit în română, chiar dacă o vorbește greu și stâlcit. Uneori a apelat la limba rusă pentru a fi mai clar și poate pentru electoratul său. Dar e un semn bun faptul că a folosit limba română.
E de apreciat că doamna Maia Sandu a răspuns și în limba rusă când a fost întrebată în rusă și nu a abuzat de superioritatea lingvistică. E un respect al regulilor de joc care le aduce și lor respect într-un context tensionat.
De apreciat că ambii candidați au păstrat tonul sobru, nu au apelat la atacuri la persoană, nu au apelat la un exces de „informații false” etc., iar pe alocuri chiar au dat semne de respect și un ton de pace. E foarte important acest fapt, pentru că societatea acum e ruptă în două, antagonică și domină multă emoție.
Echipele au pregătit destul de bine ambele părți. Se vede că se cunosc, erau previzibili și fiecare și-a păstrat linia de atac și argumentație.
Era un sentiment că se cunosc bine și ambii știu că nu vor trece liniile roșii pe care se pare că le cunosc prea bine. Pe alocuri păreau din aceeași echipă, iar pe alocuri nu știai cine e la putere și cine în opoziție. Dar totul s-a petrecut după reguli destul de clare și fără excese: e de apreciat.
Maia Sandu a mers pe linia de atac, încercând să arate electoratului că Alexandr Stoianoglo este un „cal troian” al Rusiei și că alți oameni și alte interese se află în spatele lui. Dar nu a exagerat pe această linie, ci a fost atentă și să scoată în evidență atuul aderării la UE și anumite realizări ale perioadei sale de președinție și guvernare PAS.
Alexandr Stoianoglo a încercat să meargă doar pe linia pragmatică a nevoilor și intereselor cetățenești: încercând să arate ce e de făcut. Dar a avut și dumnealui o linie de atac: învinuind de încălcare a anumitor drepturi de către actuala guvernare și faptul că Maia Sandu nu are rezultatele pe care le menționează și a cerut „opriți isteria”.
Pe Stoianoglo nu prea l-a ajutat limba și nici carisma. Maia Sandu a fost mult mai liberă în exprimare aducând mereu replici punctuale care i-au creat deseori o situație de dominare.
Cert este că ambele părți au confirmat o linie comună, chiar dacă nuanțată diferit: poziția Pro UE, o colaborare cu România, pe care ambii o recunosc partener principal, o susținere a Ucrainei și o luptă împotriva corupției. Doar linia cu Rusia pare a fi văzută diferit: Maia Sandu are o poziție asemănătoare celei din UE, pe când Alexandr Stoianoglo are una care seamănă mai degrabă cu poziția Turciei – condamnăm politic, dar facem afaceri cu ei.
Maia Sandu pare a ieși învingătoare din această confruntare: mult mai liberă în exprimare, mult mai carismatică, cu replici și argumente nuanțate.
Dar e greu de spus dacă această dezbatere va convinge pe cineva din tabăra opusă. E clar că nu dezbaterea va înclina balanța.
Din punctul meu de vedere, cunoscând cât de cât situația inflamată de acolo, câștigul mare este următorul fapt: îndemnul la pace socială, la legalitate, la respectarea regulilor democratice cât se poate. Nu s-a apelat la atacuri la persoană, la isterii politice, la incitare la ură și alte tehnici des folosite acum în societate și mediile de comunicare.
Cred că a fost o dezbatere corectă, care a adus puțină liniște. E un lucru important: felicitări!
Restul vor decide cetățenii duminica viitoare.
Foto: Hepta, Profimedia