Diaspora, mult clamată și lăudată în trecut pentru modul cum vota ea „răul cel mai mic” sau binele cel mai mare, i-a cam dezamăgit pe marii intelectuali publici și a devenit subiectul ironiilor.

Societatea românească e economic fracturată. Când 1% dintre cei mai prosperi români (180.000 de oameni) au venituri echivalente cu jumătate din populația României (adică cei 9 milioane de la bază, de la jumătate în jos) – vezi graficul de mai jos, ei bine, atunci știm că situația nu e prea roz. Tot graficul de mai jos ne arată că cei 10% de la vârf câștigă mult mai mult decât jumătate din populația țării. E asta normal?

Figura 1. România: inegalitatea veniturilor după taxare – pentru cei 1% de la vârf linia graficului e pretaxare

Sursa datelor: World Inequality Database.

Din nou despre inegalitate: Ce trebuie să facă România politică?

Dacă mereu ne-am comparat cu vestul Europei, „vrem o țară ca afară”, nu?, haideți să vedem care-i situația în Austria – de pe World Inequality Database am generat un grafic similar cu cel de mai sus. Iată cum stă Austria – vedeți diferențele? – linia celor mai prosperi 1% dintre austrieci e mult sub linia celor 50% de la bază, adică 8,4% versus 29,9% pentru Austria, 13,4% versus 18,5% pentru România – în anul 2023. 

Cine sunt influencerii lui Călin Georgescu care au fost percheziționați. Bogdan Peșchir și Makaveli, printre cei vizitați de mascați. O jurnalistă a fost amenințată
Recomandări
Cine sunt influencerii lui Călin Georgescu care au fost percheziționați. Bogdan Peșchir și Makaveli, printre cei vizitați de mascați. O jurnalistă a fost amenințată

Figura 2. Austria: inegalitatea veniturilor după taxare – pentru cei 1% de la vârf linia graficului e pretaxare

Sursa datelor: World Inequality Database.

Din nou despre inegalitate: Ce trebuie să facă România politică?

Prin urmare, dacă vrem să fim o țară ca afară, va trebui să luăm de la vârf și să distribuim la bază, altă soluție nu e. Pentru că, la nivel de UE, ce se întâmplă mai are echivalență doar în Bulgaria, în rest, totul e diferit în țările uniunii.

Nu trebuie să ne ascundem după deget, între clasele sociale se cască niște prăpăstii formidabile și nu mai ajunge să ținem discursuri sforăitoare despre democrație, Uniunea Europeană etc. Și mai trebuie să mai impozităm și niște multinaționale, unele care și-au făcut o obișnuință din a declara profituri 0 sau chiar situații contabile pe minus. Austeritatea pe care tot o flutură politicieni ca Bolojan e parte a problemei, nu e soluție la boli societale. 

Ni se tot spune că nu se mai poate cu risipa banului public. Așa o fi, nu contestăm, dar a echilibra bugetul, asta nu se traduce prin a-i pedepsi pe cei de la bază, pe cei cu 2.500-3.000 de lei pe lună. A crede că așa cum arată acum diferențele dintre clasele sociale e cumva un dat natural sau, mai rău, o problemă ce ține de meritocrație, și nu precum ceva ce derivă din politicile publice luate de-a lungul deceniilor trecute, asta înseamnă să te îmbeți cu apă rece. 

Lista finală de candidați la alegerile prezidențiale 2025. Cine sunt cei 11 români care vor să ajungă la Cotroceni
Recomandări
Lista finală de candidați la alegerile prezidențiale 2025. Cine sunt cei 11 români care vor să ajungă la Cotroceni

Politicienii trebuie să mai înțeleagă că sănătatea și învățământul nu trebuie transformate în marfă, nu sunt produse care se vând și se tranzacționează pe o piață oarecare. Ele sunt bunuri publice câștigate cu efort și trudă de-a lungul ultimelor secole. Când ni se spune că o treime din elevii români nu ajung în clasa a douăsprezecea, asta indică o mare problemă societală. Dacă 33% dintre copiii românilor nu ajung să termine liceul, ce putem aștepta de la viitor? 

Mai trebuie să înțeleagă politicienii că nu tabloul general contează – cum ar veni, stăm bine la nivel macro, i-am depășit pe greci, unguri și portughezi pasămite. Nu, nu e suficient să privim așa. 

Geografia ne învață că trebuie să privim totul spațial, să vedem ce se întâmplă și în profil teritorial. Așa că trebuie să înțelegem ce se întâmplă în orășele precum Mizil, Plopeni, Segarcea, Băilești, Filiași, Huși, Huedin, mai mult, ce se întâmplă în toate orașele medii și mici, în toate localitățile rurale, nu doar în cele enumerate mai sus. Să înțelegem că în aceste spații, principala problemă o reprezintă lipsa locurilor de muncă. Să apăsăm pe mai departe pedala, „românii sunt leneși și nu vor să muncească” e iarăși parte a problemei, nu soluție. A trecut demult vremea băsismelor și a gedesismelor ieftine. 

Ce înseamnă un armistițiu Rusia-Ucraina pentru securitatea Mării Negre. Rolul determinant al Turciei | Analiză
Recomandări
Ce înseamnă un armistițiu Rusia-Ucraina pentru securitatea Mării Negre. Rolul determinant al Turciei | Analiză

Să înțelegem că a migra în vest și a câștiga 1.000-1.500 de euro pe lună nu mai e soluție viabilă. Și să mai înțelegem că migrația nu e câmp cu flori, migrația înseamnă inclusiv durere, instabilitate și segregare socială. 

Și, cel mai important, trebuie ca politicienii să înțeleagă că neoliberalismul ca proiect economic și social trebuie abandonat. Pe scurt, după cum se exprima Andrei Mocearov, sunt de rezolvat două probleme macroeconomice: 

  1. Creșterea veniturilor bugetare – și nu scăderea cheltuielilor, cum se aprind marii corifei neoliberali de la noi.
  2. Rezolvarea deficitului major între salarii și profituri – cifre care sunt încastrate inclusiv în Figura 1 – situația pentru România. 

Într-un dosar pe Project Syndicate, unul la care au participat cu opinii inclusiv doi laureați Nobel, Joseph E. Stiglitz și Daron Acemoglu, Did Neoliberalism Kill American Democracy? („A ucis neoliberalismul democrația americană?”), se scrie, printre altele: „Economistul laureat al premiului Nobel, Joseph E. Stiglitz, consideră că problema fundamentală este una cât se poate de evidentă: «40 de ani de neoliberalism au lăsat SUA cu o inegalitate fără precedent», stagnarea veniturilor și «scăderea speranței medii de viață», iar muncitorii sunt disperați după o alternativă. Pentru a deveni acea alternativă, Partidul Democrat trebuie să abandoneze neoliberalismul și să se întoarcă la «rădăcinile sale progresiste din timpul lui Franklin D. Roosevelt și Lyndon B. Johnson».”

Dacă asta se întâmplă în Statele Unite, o țară cu o economie puternică, cum credeți că stau lucrurile în România? Continuăm tot cu obositele „ne pleacă investitorii” și „corupția e de vină”, „trickle down economics” (teoria trickle-down spune, pe scurt, că scutirile fiscale și beneficiile pentru corporații și cei bogați vor ajunge în final către toți cetățenii, teorie intens criticată și peiorativ intitulată Reaganomics – urmare a politicilor neoliberale promovate în anii ‘80 ai secolului trecut de la Reagan)? Dacă vom merge în aceeași direcție ca până acum, vom ajunge să nu mai organizăm nici alegeri. 

Trebuie totul simplificat. Trebuie înțeles că baza economică e suprastructura care susține întregul eșafodaj politico-social. Altfel, vom ajunge cu pași repezi la colaps – un proces, de altfel, care se derulează sub ochii noștri, in the making

Fotografii colaj: Shutterstock

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

ED1953   •   30.12.2024, 10:32

Eu sunt pensionara de contributivitate.Am lucrat doar in privat dupa '89 si am iesit la pensie la 65 de ani nu la 58 cat aveam dreptul.Mi-a placut meseria mea.Desi am contribuit foarte mult pensia nu este cine stie ce,deci trebuie sa compensez cheltuieliile cu banii pusi deoparte pentru zile negre .Atat pensia cat si economiile pentru care am platit impozite sunt impozitate .Puterea mea de cumparare este din ce in ce mai mica.Nu am votat niciodata PSD.Dar acum m-am hotarat sa nu mai votez deloc.Nu ma mai intereseaza cine va castiga alegerile Prezidentiale sau altele care vor urma.Toti ,considera pensionarii un balast de care trebuie sa scape cat mai repede asa ca poate sa iasa si mama lui CG ( pe care nu l-am votat ) pentru ca noi " pensionarii " tot " balast " vom fi considerati.Vor tinerii comunism ? comunism sa fie ( am trait si in comunism si stiu cum este ) , vor dictatura ? dictatura sa fie.

Basarab1948   •   30.12.2024, 08:40

Felicitari!In sfârșit- in atâta Propaganda inepta- care ne sufoca pe toate canalele-uite și o opinie corecta,echilibrata și documentata!

addriann   •   29.12.2024, 16:33

Este dificil de gasit asemanari (prea) mari intre romani si cetatenii din Austria, romanii nu au avut deloc o mentalitate de imperiu...Iar ca sa existe un model economic bun si in tara noastra, va trebui ca puterea de cumparare a populatiei sa creasca... Iar aceasta putere de cumparare ( salarii, pensii,indemnizatii,alte venituri nete) poate creste daca se adopta masuri de crestere a investitiilor, a productivitatii sau de ieftinire a creditarii...Altfel, fara un model de dezvoltare bazat( din ce in ce mai mult) pe o economie de export, greu se poate evita acel ,, colaps"...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, Margherita de la Clejani e total schimbată! Zici că e altă persoană! Cum arată la 32 de ani, după toate scandalurile, și cu ce se ocupă acum / FOTO
Unica.ro
Wow, Margherita de la Clejani e total schimbată! Zici că e altă persoană! Cum arată la 32 de ani, după toate scandalurile, și cu ce se ocupă acum / FOTO
Ce face Daciana Sârbu, la două luni de la anunțul divorțului de Victor Ponta. I-a luat pe toți prin surprindere când a fost surprinsă cu o persoană extrem de cunoscută în showbiz
Viva.ro
Ce face Daciana Sârbu, la două luni de la anunțul divorțului de Victor Ponta. I-a luat pe toți prin surprindere când a fost surprinsă cu o persoană extrem de cunoscută în showbiz
Doamne, ce tragedie! O somitate din România și-a pus capăt zilelor în cel mai terifiant mod posibil. Nici în filme de groază nu vezi asta
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce tragedie! O somitate din România și-a pus capăt zilelor în cel mai terifiant mod posibil. Nici în filme de groază nu vezi asta
Ucrainenii i-au lovit pe ruși cu o armă produsă în anii '50 de URSS. Efectele devastatoare ale obuzului
Adevarul.ro
Ucrainenii i-au lovit pe ruși cu o armă produsă în anii '50 de URSS. Efectele devastatoare ale obuzului
Mădălina Ghenea, imagini spectaculoase de pe străzile din New York. Actrița a fost surprinsă într-o ținută extrem de provocatoare. FOTO
Elle.ro
Mădălina Ghenea, imagini spectaculoase de pe străzile din New York. Actrița a fost surprinsă într-o ținută extrem de provocatoare. FOTO
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Reacţia unui grup de turişti străini care vizitează Bucureştiul: "Am auzit de Hagi. Şi Andrew Tate locuieşte aici"
Observatornews.ro
Reacţia unui grup de turişti străini care vizitează Bucureştiul: "Am auzit de Hagi. Şi Andrew Tate locuieşte aici"
Horoscop 20 martie 2025. Vărsătorii simt nevoia să iasă din mediul în care se află mai tot timpul și e un lucru bun
HOROSCOP
Horoscop 20 martie 2025. Vărsătorii simt nevoia să iasă din mediul în care se află mai tot timpul și e un lucru bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI