În  statisticile europene despre sănătate avem un sertar aparte: moartea „cu zile”, adică mortalitate provenită din cauze care puteau fi prevenite. Suntem campioni absoluți la acest capitol în UE. Și în timpul pandemiei am avut morții noștri de COVID, dar au fost multe alte morți „în plus” din alte cauze decât în Uniune, mai ales provenite din accesul greu la tratament pentru alte categorii de bolnavi. „Excesul de mortalitate” vine din subdiagnosticare, adică nu ajungi la un medic nici măcar să ți se spună ce ai înainte să mori.

De ce murim cu zile?

Până să dăm peste vreun caz oribil, cum acuză procurorii în ce privește personalul din Spitalul Sf. Pantelimon, murim cu zile sistemic și sistematic. Nu avem acces la fazele preliminare de identificare și tratare a bolii. Moartea de cancer, de probleme cardiace (multe dintre ele putând fi prevăzute și ținute sub control) sunt la ordinea zilei. Vorba aia, noi încă avem mame care nasc fără ca sarcina să fi fost înregistrată undeva. E evident că nu avem acces egal la sănătate. În multe județe ale României, sănătatea e o mare problemă. Merg cu trenul des dinspre Moldova spre București. Jumătate din el e plin de pensionari care merg pentru tratamente fie la București, fie la Iași.

Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul
Recomandări
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul

Și ajungem, desigur, la subfinanțare. Suntem mult sub media investițiilor europene. Cheltuim totuși mulți bani aiurea. Am mutat analizele la privat, cică să nu sufocăm mediul public: de fapt, am dat surse ușoare de venit din mediul public și am susținut încă o dată din bani publici clinici și spitale private. Nu avem personal medical suficient, dar mii de tineri eminenți absolvenți de medicină nu au unde să se angajeze în țară. (Asta seamănă cu învățământul: cică nu vin oameni valoroși în sistem, dar posturi nu sunt și nici vreun efort de a-i găsi pe oamenii ăia buni, măcar.)

Cifre

Cifrele sunt „moartea cu zile”. 1.663 de euro pe cap de locuitor în România, 4.028 de euro pe cap de locuitor UE. La îngrijire de lungă durată e evident că am făcut o opțiune aproape filozofică: nu dăm doi bani pe bătrâni și bolnavi: avem 84 de euro cheltuieli, față de 697 pe cap de locuitor în UE. (sursa cifrelor este acest raport oficial).

Se tot precizează că oamenii „preferă” să cheltuiască pe medicamente și apoi să meargă direct la spital când au o problemă gravă. De parcă asta ar fi o preferință, nu o consecință. Și e o consecință cu mai mulți factori. Unul dintre ei, despre care nu se vorbește absolut deloc este munca la negru, și în România, și în UE.

Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump, în viziunea BBC și Politico. Cele trei subiecte care au înclinat balanța decisiv
Recomandări
Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump, în viziunea BBC și Politico. Cele trei subiecte care au înclinat balanța decisiv

Spitalele, zona de urgență mai ales, sunt pline de neasigurați. Și cine sunt de vină pentru această pătură mare de neasigurați? Inspecția Muncii, ANAF etc. Se fac bani cu lopata din construcții la negru, agricultură la negru, dar când muncitorii din aceste domenii se îmbolnăvesc, altă șansă nu e decât urgența, altfel, plata e covârșitoare.

Moartea „cu zile” sau „mortalitatea evitabilă” este dublă la noi: 358 de cazuri față de 180 media UE. Românii cu venituri mici (asta deși avem „sănătate publică”, susținută de toți) care spun că au nevoi medicale la care nu se răspunde sunt de trei ori mai mulți decât în UE.

În fine, media de viață e cu 5,4 ani sub media UE. Alături de Letonia și Bulgaria, avem cea mai mică speranță de viață (stăm și mai prost la capitolul „speranță de viață sănătoasă”).

Ce efect are lipsa de cheltuieli

Când mai auziți bănci, multinaționale, patroni români verzi etc. cum se plâng că sunt mari taxele, amintiți-le că românii fug afară unde taxele sunt mult mai mari. Tocmai pentru servicii! Culmea e că în toată UE accesul la sănătate e îngreunat de îmbătrânirea populației. Mulți prieteni au fost încântați de repeziciunea cu care poți rezolva unele chestiuni spitalicești în România. Dar e și o falsă impresie cauzată de discriminarea în funcție de venit. Mulți săraci nu mai ajung nici la poarta spitalului, în timp ce o clasă de mijloc consistentă știe să-și facă loc în față. De altfel, sistemul public începe să fie segregat în zone pentru români cu venituri medii și peste medie, cu sectoare pentru „restul lumii”.

Prima dezbatere faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. „Ei sunt o amenințare la adresa democrației” / „Dacă Trump era președinte, Putin ar fi stat acum la Kiev”
Recomandări
Prima dezbatere faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. „Ei sunt o amenințare la adresa democrației” / „Dacă Trump era președinte, Putin ar fi stat acum la Kiev”

Ce se întâmplă când timp de decenii ții medici, asistenți, infirmieri etc. în lipsuri? Educi o selecție naturală nebunească. Practic, felul în care se cheltuie și se devastează sistemul public de sănătate cere indivizi și individe precum „Doamna cu Coasa”. Este perfectă pentru cei care fac bugetul sănătății.

Aceasta nu e o scuză, repet. Din interceptări reiese totuși că asistentele erau somate să falsifice date în ce privește substanțele injectate, deci nu prea poate fi vorba de proceduri, din moment ce medicii respectivi nu și le asumau oficial. Nu am spus toate astea ca să justific cruzimea, ci ca să-i indic sursa. E fix ca în zonele în care nu se investește în siguranță publică: se selectează numai mafioți ca șefi ai străzii. Nu investești în structuri sociale elementare? Atunci vei selecta numai indivizi care se educă bine în cruzime, sub stres. Și vorba aia, sunt mulți medici care ne-ar îngrozi dacă ar povesti pe bune de ce decizii a fost nevoie pentru a ține o secție sau un spital în picioare prin anii ‘90-2000.

Situația nu e singulară. Ai tăiat bani din învățământ? Ai încurajat o cinică divizie de meditatori particulari de profesie. Ai tăiat bani din investiții în infrastructură energetică? Nu-i nimic, s-au găsit băieți deștepți care să vândă curent scump, iar fraierii să plătească transportul energiei. Ai tăiat bani de la CFR? Foarte bine, azi ți se spune senin și oficial că, pentru o viteză ceva mai mare, trebuie să ți se taie aerul condiționat în vagoane.

Doamna cu Coasa e deci nu doar un caz particular de cruzime (care rămâne să fie dovedită), e și un portret-robot al austerității din cheltuielile publice. Închei cu intervenția unui specialist francez care duce problema în chestiuni filozofice: depinde în ce societate trăiești ca să iei decizia când se curmă viața unui om. Și e clar că nu putem călca chiar în picioare părerile specialiștilor anesteziști care au apărat decizia doctoriței. E clar și că nu e normal să te solidarizezi din oficiu, cum au făcut-o colegii de la acel spital, fără să aștepți dovezile cu care vin procurorii și polițiștii.

Ce trebuie spus însă e că pare că fărâma de societate coagulată câtă a mai rămas în România pare să-și fi anunțat filozofia de foarte mult timp, e un amestec de cruzime țărănească și cruzime contabilă. Descurajăm traiul „în plus” în mod sistematic. Noi nu vrem să trăim în plus. Vrem să fim cetățeni rentabili. În ritmul ăsta, vom avea curând câte o doamnă cu coasa imediat după ce încasăm prima pensie. 

Foto ilustrativ: Shutterstock

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (14)

borabora   •   18.08.2024, 20:37

E gresit total daca reducem totul la cheltuielile in bani. Sa nu uitam ca ce w-a intamplat la Sf. Spiridon e partea vizibila a unei mafii a medicamentelor scumpe. Dincolo de crime procurorii ar trebui sa investigheze si DELAPIDAREA de medicamente. Este evident ca "economiile" de substante erau si sunt manipulate de o mafie care controleaza si pretul si distributia acestora la spitalele din tara dar mai ales la reexportul acestora. Asta as vrea sa vad, o ancheta completa finalizata cu probe beton imuabile pentru orice judecator.

Delpy   •   18.08.2024, 14:03

Sistemul public de sănătate astăzi este doar un sistem de produs joburi, multe păstrând formatul moștenit pcr (pile, cunoștințe, relații). Am trecut cu soția mea printr-un spital local, 2 județene, 1 cel mai mare de neurochirurgie din București și 1 privat, doar la privat aveau tehnologia să facă operația, dar s-a ajuns prea târziu, mai are 2-3 săptămâni de trăit... În spitalele din tara am găsit un pic de empatie, și foarte rar daca au luat o atenție, in schimb in București am dat cu două mâini, aproape toate buzunarele erau deschise, nu dădeai ți se bătea apropouri, am dat, pe tot sistemul de la paznic până aproape sus... Din păcate la stat uneori vor dar nu au cu ce, și foarte multe cazuri, au cu ce, dar nu se bagă, asumarea responsabilității a plecat de mult. Sistemul este cariat, ros de viermi și din păcate pentru noi acum, inutil...

GeoTudor   •   17.08.2024, 11:09

O privire calmă asupra fenomenului - pe cît de calmă, pe-atît de ghinionistă, parcă-i cu ochelari pentru jocuri virtuale. E clar că Rogozanu n-are nevoie de medic, e sănătos tun! Isteria ”Sf Pantelimon” e din seria stupefiantelor - nu droguri, știri - cu care media inundă mințile celor care se vor informați despre ce mai e prin lume. Dacă e vreo filozofie în asta, suna așa: Înnebuniți oamenii, să mai faem și noi un ban. Rogozanu nu știe de asta, de cînd nu mai e jurnalist ci dascăl la țară. De-aia privește lucrurile ca-n comuna Fă-i cu Mîna - ”speranța de viață”, cică. Pe-nțelesul tuturor, vîrsta medie la care o tai. Chiar și-așa, tot ar trebui să știe că ”seniorii” Europei s-au cam înmulțit și trebuie făcut ceva cu ei, că prea s-au nărăvit la trăit nesimțit de-ndelungat. FMI. BM, UE și-alte organizații caritabile caută soluții la problema asta. Degeaba lungesc guvernele vîrsta pensionării, cînd problema e pensia, nu vîrsta. Fără pensie, pot fi toți matusalemici, cui i-ar păsa?

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
Știrileprotv.ro
„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
Schimbare de look! Cum arată Angela Similea, la 78 de ani! Artista stă departe de lumina reflectoarelor
Viva.ro
Schimbare de look! Cum arată Angela Similea, la 78 de ani! Artista stă departe de lumina reflectoarelor
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Leguma ciudată pe care românii se feresc să o mănânce. E delicioasă, are o textură catifelată, dar puțini știu să o gătească
FANATIK.RO
Leguma ciudată pe care românii se feresc să o mănânce. E delicioasă, are o textură catifelată, dar puțini știu să o gătească
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
GSP.RO
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
S-a deschis un nou drum de care au nevoie foarte mulți români. Are 3 poduri, 9 pasaje și 5 noduri rutiere, face legături cu alte șosele importante, și aduce importante beneficii economice unui mare oraș din România
FANATIK.RO
S-a deschis un nou drum de care au nevoie foarte mulți români. Are 3 poduri, 9 pasaje și 5 noduri rutiere, face legături cu alte șosele importante, și aduce importante beneficii economice unui mare oraș din România
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Unica.ro
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
ANM a extins şi prelungit codul galben de ploi torenţiale. Vreme severă în Bucureşti şi 20 de judeţe, până la noapte
Observatornews.ro
ANM a extins şi prelungit codul galben de ploi torenţiale. Vreme severă în Bucureşti şi 20 de judeţe, până la noapte
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință
HOROSCOP
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI