Domnul Adrian Volintiru termină ASE-ul în 1993, dar primul job pe care îl menționează în CV apare abia în 1999, la 32 de ani, când devine direct director economic la REBU, societatea de salubrizare unde Consiliul General al Municipiului București deține 50% din acțiuni.
După numai trei luni la REBU ajunge director economic la Rafinăria Vega, parte a Grupului Rompetrol. În mai puțin de un an devine director financiar al ROMPETROL, compania prin care răposatul Dinu Patriciu a tras o țeapă de vreo 660 de milioane de dolari statului.
Patriciu vinde acțiunile Rompetrol către KazMunayGas în 2007. Domnul Volintiru rămâne în grup până în 2008, când trece, pentru o scurtă perioadă, într-o companie din industria farmaceutică. Se întoarce ca director operațional la altă companie fondată de Dinu Patriciu – Marine Resources Exploration International (Marexin), care face explorări în Marea Neagră.
De aici trece director general la Vulcan SA, companie deținută la acea vreme de un alt magnat din domeniul petrolier, Ovidiu Tender.
Desigur, a fost o coincidență că domnul Volintiru a ajuns în noiembrie 2012 președinte la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS – instituția care ar fi trebuit să recupereze prejudiciul de la Rompetrol), cu trei luni înainte de semnarea memorandumului care ar fi trebuit să asigure recuperarea datoriei. La putere era USL.
Împrumuturi de 395.000 de euro, datorii pe măsură
La numirea în funcția de la AVAS, domnul Volintiru notează în declarația de avere, completată în decembrie 2012, că a dat împrumuturi de 395.000 de euro. Peste doar o lună, ianuarie 2013, împrumutul declarat este de 386.000, iar după numai un an, scade la 276.000 de euro.
Mai dă un împrumut de 122.000 de lei și mai ia și unul de 45.000 de euro. Are și o datorie de 394.410 euro la bănci.
Între timp, a devenit și președintele Consiliului de Administrație de la Poșta Română (alt domeniu unde avea zero experiență), plus încă o sinecură la Romgaz.
Stă șef la AVAS un an și apoi devine secretar de stat la Ministerul Economiei, minister responsabil cu implementarea memorandului Rompetrol.
Soția, tot la Patriciu
În momentul în care ajunge la AVAS, soția domnului Volintiru, doamna Adina Volintiru, era șefă de resurse umane la Bet Cafe Arena, o casă de pariuri deschisă de același Dinu Patriciu și la un alt SRL de negăsit, I Learn.
În această perioadă, în cariera doamnei Volintiru intervine o schimbare: devine șefă de resurse umane tot în domeniul gazului, unde este plătită de vreo trei ori mai mult.
Domnul Adrian Volintiru rămâne la Ministerul Economiei fix un an, până în 2014, când devine director general la Upetrom 1 Mai Ploiești, unde stă mai puțin de un an. Compania este trecută în insolvență în 2017.
Audiat de procurori
DIICOT ancheta încă din 2006 dosarul Rompetrol 2, iar domnul Volintiru se numără pe lista celor cercetați. El este audiat de procurori în 2016. Dosarul este închis pe partea penală în 2019.
În 2017, domnul Volintiru câștigă în privat undeva la 350 de euro pe lună. Noroc cu soția, care face de peste șase ori mai mulți bani, de la două firme care se ocupă de energie, plus un contract cu o firmă secretă, că doar așa cere ANI să se completeze declarațiile de avere.
Firmele sunt înregistrate într-un offshore din Cipru. Despre relațiile de prietenie ale proprietarilor cu lideri PSD s-a mai scris în presă.
Domnul Volintiru este numit director general la Romgaz în 2018. Romgaz are afaceri cu firma Premier Energy SRL, unde lucrează soția. Firma în cauză a fost indicată de presă drept unul dintre marii beneficiari ai celebrei Ordonanțe de Urgență 114/2018, prin care producătorul Romgaz, companie de stat, a fost obligat să-i ofere importante cantități de gaze la un preț plafonat.
Leafă de 11.800 de euro
Lucrurile par să meargă foarte bine pentru familia Volintiru, pentru că în următoarea declarație de avere, în 2019, își secretizează cea mai mare parte a veniturilor.
Domnul Adrian Volintiru a fost revocat din funcția de director general al Romgaz în ianuarie 2021. Sub conducerea sa, cifra de afaceri a scăzut cu 20%, iar veniturile, cu 21%.
A fost plătit, totuși, regește: 669.168 de lei în 2019 și 671.286 de lei în 2020. Adică, peste 11.800 de euro lunar timp de doi ani. Soția, dacă nu s-a schimbat ceva dramatic, a făcut și ea minimum 5.000 de euro pe lună.
Foto: Agerpres