Domnul Ionuț Neagu are 38 de ani. Nu are nici locuință, nici bani în conturi, iar înainte de a deveni parlamentar AUR trăia în Anglia, unde câștiga mai puțin de 75% din salariul minim.
Făcea, conform declarației de avere, în total un pic peste 1.000 de lire pe lună, în timp ce chiria medie pe lună în Londra este 1.572 de lire, în scădere față de anul trecut. Salariul minim este un pic peste 1.400 de lire.
CV-uri care se bat cap în cap
A făcut Facultatea de Inginerie textilă pielărie la Iași și a fost, în același timp, de la 20 de ani, administrator de rețea la Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași, cu zero calificări în domeniu, deși catedra de automatică și calculatoare de la aceeași universitate este una dintre cele mai bune din țară.
În CV-ul de senator a fost administrator IT din ianuarie 2003 până în ianuarie 2006, în cel englezesc din ianuarie 2004 până în martie 2006, dar de data asta în poziție de administrator senior, deși el avea 21 de ani.
Doctorat de 3 sau de 7 ani?
Face și un masterat tot în pielărie imediat după absolvire, în perioada 2006 – 2007. Apoi pleacă la un doctorat în Franța, timp în care, potrivit CV-ului, este și manager la o companie în Londra, care însă nu figurează în arhivele britanice.
Doctoratul în Franța a durat 3 ani în CV-ul de la Senat și 7 ani în CV-ul englezesc. Teza a fost depusă în 2010.
În CV-ul de la Senat are doctorat în automatizări și sisteme informatice, în timp ce la Lille a depus o lucrare pe contribuție la o interfață pentru modelarea și simularea unei fibre 3D de ață.
Firma. Care firmă?
Între ianuarie 2010 și ianuarie 2014, conform CV-ului de senator este liber profesionist în Anglia, face consultanță în industria textilă. În CV-ul din Anglia însă este „auditor internațional” și „manager pe Europa de Sud-Est” pentru firma General Agent London.
Firma există, dar a fost înființată abia în 2015 și desființată pentru că nu au fost depuse actele obligatorii în 2016, deci nu există informații fiscale despre ea.
Următoarea slujbă este și singura care pare cât de cât credibilă. Pentru 13 luni a lucrat, potrivit ambelor CV-uri, la Tara Jarmon, o firmă de modă franco-canadiană micuță, dar respectabilă.
Este posibil să fi lucrat pentru un SRL din București (singura firmă care a avut anunțuri de angajare pe numele de Tara Jarmon), care a avut o medie de mai puțin de 10 angajați și este falimentară, cu niște datorii de 319.488 de lei.
Șef de echipă, fără echipă
După Tara Jarmon, conform CV-ului, domnul Neagu conduce, tot în Anglia, o echipă de ingineri, tehnicieni și contabili, face management și se ocupă de logistică. Toate astea pentru 17 luni, pentru o firmă secretă, căci firma domniei sale îl are doar pe el angajat și a fost radiată pentru că omul nu a depus actele necesare.
În 2016 își deschide o firmă de pus parchet, gresie, faianță, tapet și văruit în domeniul construcțiilor.
Câștigă, conform datelor existente, incredibil de prost între 2017 și 2021, când ajunge senator din partea AUR.
Generalul Nicolae Roman, de ambele părți ale baricadei la Timișoara
Conform CV-ului, în 1978, domnul Nicolae Roman participa la organizarea vizitei lui Ceaușescu în Anglia.
Faptul că avea doar 21 de ani și că va termina școala de ofițeri câteva luni mai târziu, iar engleza o va studia 20 de ani mai târziu nu pare să fi deranjat pe nimeni. Nici măcar pe cei de la Securitate.
Camarad de arme cu Gabriel Oprea
Imediat după Anglia și terminarea școlii, este numit comandant la Școala de Ofițeri din Sibiu, unde l-a avut elev și pe Gabriel Oprea.
În 2007, rolurile se inversează, căci domnul Roman va absolvi celebrele cursuri de „Securitate și bună guvernare” păstorite de domnul Oprea la minunăția academică Colegiul Național de Apărare.
Revoluția îl prinde comandant de batalion la Timișoara. Declarațiile lui despre participanții la Revoluție sunt stupefiante.
În 1991, ajunge ofițer la cabinetul ministrului apărării naționale. Post deținut de generalul Nicolae Spiroiu, cel care în decembrie 1989 a coordonat mutarea arhivei Comitetului Central al Partidului Comunist Român în depozitele Armatei. Mai mulți cercetători au arătat că au „dispărut” o mulțime de dosare.
În 1992, comandantul de batalion de la Timișoara, loc unde armata a tras masiv în protestatari, devine „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.
În plus, este avansat în grad rapid și înainte de termen.
Este umplut de diplome, medalii și embleme. Își ia și un doctorat în științe militare, în timp ce lucrează cu normă întreagă la minister, face un postuniversitar de doi ani la jurnalism și un alt postuniversitar de un an în Canada și la București. Nu știm cât a durat doctoratul, probabil este secret de stat.
Se schimbă regimul, așa că trece la Statul Major. S-a plimbat pe banul public la greu (21 de țări) și s-a pensionat în 2011.
ProDemo, PRM și partidul lui Funar
Participă în 2012 la alegerile pentru Primăria Capitalei din partea Partidului Prodemo, un partid înființat de un fost PSD-ist, Marius Lazăr, apropiat al lui Mircea Geoană. Președintele acestui partid a fost Mirel Mircea Amariței, care a deținut postul de secretar de stat la cabinetul lui Dan Nica și care a fost trimis în judecată de DNA, alături de Maricel Păcuraru, în mai multe dosare privind preluarea și insolvența televiziunii Realitatea.
Domnul Nicolae Roman a trecut și prin Partidul România Mare, partidul care a adunat o mulțime de foști securiști, pentru care a candidat la Senat și apoi a trecut la Partidul România Noastră, condus de Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului, care crede că Iisus a fost dac și Einstein a furat Teoria relativității de la Eminescu.
Acum este deputat AUR. Are o pensie enormă (13.828 de lei pe lună în 2020) peste care mai primește și indemnizația de parlamentar. În total, statul cheltuiește cu domnia sa cel puțin 350.000 de lei pe an.